Ilustrace

středa 22. května 2019
Dnes jsem dokončila a odevzdala ilustrace k další pohádkové knížce, na které spolupracuju s Alenkou Vorlíčkovou. Je to náš druhý společný knižní počin, jehož název záměrně nepíšu, a to z jednoduchého důvodu, protože jsme se o něm ještě definitivně nerozhodly. Pohádkově už třetí, první dílko byl sešit s jednou pohádkou. První společnou knížkou byl pak Zakletý zámek, který spatřil světlo světa před dvěma lety. 

Tentokrát bude Alča knížku vydávat sama, takže ač já mám pomyslně splněno, ji čeká ještě hromada práce... Vlastně zatím není vůbec jisté, jestli knížka vyjde, ačkoliv jsem nad ilustracemi strávila spoustu času a dala jsem si na nich opravdu záležet. Kdyby mě o tohle požádal kdokoliv jiný, odmítnu. Alena je ale profík každým coulem, vím, že je na ni stopro spoleh, a jestli nás něco spojuje, je to absolutní zápal pro vytyčený projekt, takže už se začínám těšit, až budu knížku držet v rukách. Vím, že ona vše dovede ke zdárnému výsledku.  Moje práce není jen o penězích. Ačkoliv honorář je potřeba, pochopitelně, z něčeho žít musím. Nikdy se mi nestalo, že bych nedostala zaplaceno, ťuk ťuk. Ale co se už párkrát přihodilo, že projekt, do kterého jsem investovala svou energii, tak nějak vyšuměl. To je život, něco se povede, něco ne... A když chci být součástí něčeho, co bude mít trvalou hodnotu, nesmím se bát riskovat. Peníze se rozplynou do složenek a poplatků, kdežto knížka, ta tu zůstane, a bude dělat radost, a bude sloužit dál lidem...

Jsem ráda, že jsem dostala svolení vám část ilustrací ukázat. A dělám to vlastně tak trochu zištně, protože kromě toho, že se chci pochlubit prací uplynulých týdnů, si říkám, že třeba obrázky zaujmou nějakého milovníka krásných knih a mecenáše, který nás při vydání knížky podpoří... 

Tak, a teď už se pojďte mrknout, co jsem teda "spáchala"... I tentokrát vzniká knížka pod hlavičkou "Pohádky pro společné čtení", a je tedy určená pro společně strávené chvilky dítěte a dospělého nad knížkou. Texty jsou přirpaveny tak, aby se dobře četly i dětem, které mají jinak s louskáním knížek problémy. Každá pohádka je uvozena otázkami před čtením, aby dítě následující příběh lépe pochopilo, a úkoly po čtení pro jeho lepší vstřebání... Ilustrace jsou koncipovány tak, že ke každé kapitole patří jedna velká celostránková ilustrace, jedna drobná doplňková, a pak taky kreslený závěrečný úkol. Kromě ilustrací jsem si dala záležet i na dalších grafických detailech, předsádce nebo úvodní stránce příběhů, aby vše bylo opravdu tip ťop. I tentokrát jsem obrázky, stejně jako u Zakletého zámku, udělala hodně pestré, lehce s převahou modrých odstínů, protože modrou my s Alčou, jak je známo, obě milujeme. Obrázky jsou všechno, jen ne minimalistické. Nevyřádila jsem se jen barevně, ale i ornamentálně. Spousta detailů, spousta dekorů, spousta květinových motivů. Aby vše hrálo a hýřilo a fantazie pracovala na plné obrátky...




10 komentářů:

  1. Ježiš Peti, to je boží! Nechcete udělat něco takového i pro dospělé? O:-) což mi připomíná, že doufám, že sis promyslela adventní kalendář pro dospělé a že bude! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, díky moc...:-* A kde je řečeno, že by sis nemohla přečíst pohádky a splnit úkoly, což?:-) Jenom to prostě budeš mít přelouskané rychleji, no... Adventní kalendář je stále zatím bohužel jen ve formě přání, ale budou-li příznivé okolnosti, jistě bude...;-) P.

      Vymazat
  2. Co nějaký crowdfunding, zvažovaly jste?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U minulé knížky se podařilo sehnat přímé sponzory, tak zatím ne... Až jak to dopadne...;-) P.

      Vymazat
  3. Petro, obdivuji nejen Tvé krásné ilustrace, ale i odvahu jít do toho, když není ještě vůbec nic jisté. Vím, že být na volné noze má své výhody, ale i úskalí. Fandím Ti (fandím VÁM) a držím pěsti, ať knížka "dojde" až k úplnému cíli :)
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvořivé podnikání zkrátka člověka donutí k odvaze, i když vlastně vůbec odvážný není...:-) A taky to jednoho naučí stopro věřit výsledkům vlastní práce...:-) Díky moc, Kači! P.

      Vymazat
  4. Moc krásné, povedené!!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!