Panenka Maria Červencová

neděle 8. července 2018
Josef usnul po nedělním obědě. V chladu a přítmí staré chalupy se tak dobře podřimuje. I Ježíšek spí v proutěném kočárku ve stínu staré třešně. Tvářičky má zrůžovělé a pravidelně oddechuje. "Huš, ty bělásku, ať mi ho nevzbudíš," zažene Marie třepetálka kroužícího kolem odfukujících našpulených rtů. Vezme džbánek s modrými puntíky, a jen tak, prostovlasá, se svatozáří trochu nakřivo, vyběhne polní cestou do nedaleké hospody pro pivo. Po cestě se vpíjí do azura letního nebe pokrytého bílými chomáčky mraků. Kdyby tak mohla vzlétnou a vnořit se do oblak jako do nadýchané kanafasové peřiny. Že by i ji dostihla poobědová únava?  Za kapličkou nastříhá pár obilných klasů. Kdo jen to trpí na kříži, a proč? V zatáčce přidá ještě květy dobromyslu, chrpy a čekanku, a plánuje, že na dvorku k nim přivije i snítky levandule a zářivé kotouče měsíčku. Krávy jí vesele bučí na pozdrav. V hospodě čpí pach staré pivní pěny a letitých pomluv. Cítí se vyprahlá, slunce jí rozžhavilo vlasy, víčka se klíží. Když pije své malé černé pivo na ex, pod světlými letními šaty se jí lehce zhoupnou hýždě. Štamgasti si podepřou těžkou hlavu, a vzpomínají, jak byli kdysi taky mladí. Touhy utopené v galonech piva. Džbán studeného moku nese nejkratší cestou domů. Ježíšek si pobrukuje na Josefově klíně, a táta mu čechrá plavé lokny. Když spatří Marii, oběma se rozzáří oči. Josef se zhluboka napije přímo ze džbánu, a malý se přisaje k prsu. Stůl zdobí pestrá kytice a na talíři s pomněnkami čeká na svou chvíli borůvková bublanina. "Maruško, já tě tak miluju..."

(Jesenný, 6. 7. 2018)




Obraz může být váš. Jeho cena je 1500 Kč včetně rámu. Perokresba a akvarel, podlepeno tmavě modrým ručním papírem, handmade patinovaný rám s pájenými puntíky (laf trivia). Formát A4 včetně podlepu + rám navíc.

Nechte mě pobývat na chalupě někde v zapadlé vesnici. Nechte mě toulat mezi opuštěnými domky, a polními cestami v středu obilných lánů... Nechte mě koupat v ledové horské řece... Nechte mě chodit večer na jedno točené mezi místní. Nechte mě jen tak existovat, bez povinností, beze smyslu a bez účelu. Prostě jen existovat... Nechte mě takhle žít aspoň půl roku, a já tu knížku pochytám, kroužící všude kolem, a zapíšu... 

4 komentáře:

  1. Peti, to je o Tebe a o Tvojom mužovi, o vašom malom, o vás:-)
    Nech sa tak stane!!!:-)))
    Alena V.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc se mně líbí,několikrát za den se jdu na ní podívat.
    Pěkná,pěkná...
    db

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Dášo. A já se zase několikrát denně nechávám unášet tou atmosférou... To mám moc ráda, když obraz vybublá z nějakého místa nebo okamžiku...:-) P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!