Okolo Frýdku cestička...

čtvrtek 19. dubna 2018
Kdeže by mě kdysi na základce v hudební výchově, kdy jsem skoro ani nevěděla, že Frýdek existuje, napadlo, jak ráda a často tu cestičku budu šlapat... Normálně čtvrteční odpoledne a podvečery využívám k práci, protože bývám sama doma, ale dnes bylo tak nádherně, ale TAK, že by byl hřích zůstat sedět doma. Nikdo se mnou nemohl jít, tak jsem pozvala na procházku aspoň foťák, a vydala se na jednu ze svých oblíbených tras... Taky si potřebujete k místu, kde žijete, vytvořit pevné vazby? Já si je tvořím skrze kouzelná místa, květinová zákoutí, voňavé vzpomínky... Díky všem pěším výpravám a objevování vlastního mikrosvěta jsem tady s tím městem už dokonale srostla. 



Miluju staré prašné úvozové cesty mezi poli...♥


 A hned za domem máme takové krásné rybníčky. Sice se to tu jmenuje sídliště, ale k betonové džungli to má fakt daleko. O letních večerech posloucháme při usínání kuňkání žab...


Nejznámější zastávka po cestě, kaple U Hájku. Ještě známější je hospoda, kam chodíme na výborné točené, když si vyšlápneme s chotěm. Dnes jsem ovšem pokračovala dále skrz očičkový les...


Moje vysněné místo na domeček. Místo té stodoly, nebo přímo z ní, ve stejném tvaru, s modrými okny, ach...


A pod slavobránou z rozkvetlých třešní, královna našeho kraje, Lysá hora...


Dvě věže, aneb poutní místo, Bazilika navštívení panny Marie... Obklopená paneláky! Víte, ono se říká, že kdyby se tady na tom městě tolik nevyřádili komouši, bylo by krásou srovnatelné s Českým Krumlovem. Když listuji historickými fotkami, je mi do breku... Ale co, hlavně že popenec už zase vykvetl, a na jednom místě jsem dokonce zahlédla už i zběhovec!

6 komentářů:

  1. Petro,krásné fotky.Úplně z nich cítím tu vůni a teplo.A ta cesta...nám taky takovou,podobnou.Kolem ní rostou švestky a hrušky a šípky.Jen mě děsí jakou rychlost se k ní přibližuje nová výstavba,která nebere ohledy na nic.Ach jo.
    Jo a ta stodola ta je parádní a ta zahrady kolem.Já miluji staré stromy.Sni,v duchu stavěj a plánuj...já vím,že se to splní.
    U nás ještě třešně nekvetou,ale už to nebude dlouho trvat.
    Krásné dny
    db

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to jsou přesně tyhle cesty. A hlohy, a bezy, ach...:-). Bohužel, starý svět mizí, nedá se nic dělat, jenom si jeho útržky vychutnávat, dokud se dá... Když jsem se dozvěděla, že na jedné podobné cestě chtějí udělat cyklostezku, málem mě kleplo. Naštěstí na to tehdy nebyly prachy, a doufám, že ani nebudou...
      No právě, ta zahrada! A vzadu je starý nádherný sad, a vedle je souběžně starý dům, a na vzniklém nádvoří vzrostlé stromy a keře, prostě dokonalost... Pokaždé když jdu kolem, úplně to vidím... Ten nádherný dům, koupací jezírko, dřevěné sudy na vodu, kamenné pítko, venkovní dílnu na workshopy...:-). Ach...♥ Užívej krásné dny! P.

      Vymazat
  2. Peti, myslím, že tvou trasu dobře znám :-) A naprosto ti rozumím, dnes by byl hřích sedět doma. Já se bohužel na procházku dostala až když děti usnuly, takže za tmy. Ale potkala jsem tři přátelské kočky a nechaly se pohladit, a to by se mi za bílého dne nestalo :-) :-) :-) Měj se krásně, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistojistě znáš...;-) A už je ta trasa zase nádherně bylinková, že?:-). Pár kočičích krásek jsem taky potkala, ale je pravda, že daly přednost slunění před mým čičikáním:-). Ivi, taky se měj moc krásně! P.

      Vymazat
  3. Moooóc se mi líbí Vaše fotky i obrzy. Vyfotila jste má oblíbená místečka při procházce do Lískovce - pohled na kapli V Hájku, pohled na Lysou horu a na věžičky Baziliky. A fotka rozkvetlých stromů u rybníčku mi připomenula, že před 60 lety jsme u něj na jaře malovali v hodině kreslení s panem učitelem Václavíkem břízy. Naše sídliště sice není betonová džungle, ale součsná móda dvouberevných (červenošedá) fasád paneláků na Lískovecké a ještě otřesnější na Novodvorském sídlišti kráse Frýdku bohužel nepřidala.
    Těším se na Vaše další kresby a fotky kytic i krajiny. Přeji Vám krásný nadcházející víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice vás nemohu oslovit, ale i tak moc děkuji za milý vzkaz:-). Řekla bych, že ony ty paneláky samy o sobě kráse našeho města nepřidaly. Argument, kde by teď bydleli všichni lidé (včetně nás, jak mi bývá předkládáno) neberu, protože by se na místě paneláků postavily prostě jen jiné, a mnohem kvalitnější bytové domy... Barevně jste se trefila přesně do našeho domu, a myslím, že přesně i ten máte na mysli...:-D Kdybyste viděla ty návrhy barevných kombinací, co tu padaly, byla byste taky ráda, že se nakonec realizovala aspoň ta šedá... "Na hnusnou šedou jsme se dívali x desítek let, tak ať je to veselé!" Uaaa...:-) Mně osobně drásají nervy všechny ty meruňkové, banánové a mátové kombinace, všechno páté přes deváté... Tak aspoň že máme tu cestičku okolo, ze které se z dálky na město kouká moc hezky...;-) Mějte se moc krásně! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!