30

středa 31. května 2017
Už zítra...

Chtěla jsem dort od Káči, protože peče ty nejkrásnější dorty na světě, a teď vím, že i nejmňamóznější. Chtěla jsem ještě aspoň jednou puntíkací nehty. Chtěla jsem obraz, který zachytí mé dokonalé alter ego, a bude na něm všechno, co mě těší, a co mám ráda (existuje nějaký syndrom Doriana Graye?)  Chtěla jsem si vyrobit něco, na co jindy nemám čas, a tak jsem si pomalovala bedny, úplně modromodré, kočičí, s puntíky... I kytku jsem si uvázala, protože bez toho by to samozřejmě nešlo. Já myslím, že jsem si ty kulatiny udělala fakt hezký! Ano, já sama sobě, protože kdo jiný, že? Mám kolem sebe úžasné lidi, ale jestli jsem se za život něco naučila, tak že "řízenou" radost udělá nejlépe člověk sám sobě, a očekávání nejpřesněji splní zase ona už jednou zmíněná osoba. Od ostatních přichází štěstí většinou nečekaně, neplánovaně a nepodmíněně, a tak to má být! S kamarády jsme slavili na pikniku v přírodě už minulý týden, pro mě ideální oslava. Chodit bosky, občas se natáhnout na deku, smát se, jíst rukama, a hlavně nic neřešit, nelítat, nenervovat se... Rodinná "párty" proběhne v půlce měsíce, a na té si dopřeju zase trochu toho zdobeníčka... 

Jak se cítím jako třicítka? Musím říct, že fakt dobře. Žiju krásný život! Jsem docela zdravá, stále zamilovaná, hlavně milovaná, a to ne jen svým mužem, dělám, co mě baví, plním si sny, mám před sebou stále spoustu výzev, a pořád se mám na co těšit. Vím, co je to opravdová láska. Druhého člověka nikdy nemůžete vlastnit, ale když chce být dobrovolně vaší druhou půlkou, tak je to... zázrak! Prožít ho byť jen na chvíli je neskutečné, a mně bylo dopřáno už tolik let... Vím, co je to útulný a bezpečný domov. Takový, po jakém jsem toužila v dobách, kdy úplně dobře nebývalo, a o to více si ho vážím. S cibulákovými hrnky, kyticí květů na stole, a bílou kuchyní... Vím, jaké je to prožívat opravdové štěstí. Držet v ruce knihu s vlastními ilustracemi, tajně stírat slzy dojetí u malovaného betlému na ztichlém zasněženém náměstí, tančit až do rána ve lněných svatebních šatech... Nebo třeba taky psát článek na blog! On už existuje vážně tak dlouho...? Taky moc dobře vím, co je to beznaděj a zoufalství. I to dává mému životu hloubku, a já se vše, co přichází, učím s pokorou přijímat. Někdy to sakra nejde, ale snažím se. Opravdu hluboký smutek, kterým vyvrcholila má učitelská "kariéra", mi pomohl zlomit vnitřní strach a vyskočit ze zajetých kolejí. Objevit v sobě netušenou sílu a získat sebevědomí, které mi hodně chybělo. Vždycky jsem měla potřebu dělat všechno tak, jak se to očekává. Samé jedničky u maturity, červený diplom, dobrá práce. A teprve okamžik, kdy jsem udělala něco, co nikdo vlastně moc nechápal, a já sama jsem se toho bála, ale nebetyčně jsem to chtěla, vnímám jako svůj opravdový úspěch. Nikdy jsem nechtěla být stará matka, a dle mých původních "tabulek" jsme měli mít doma dvouletého caparta. Když mimo plány, tak asi úplně. Vesmíre, opravdu se snažím ti důvěřovat, že víš, co děláš... No, tak prostě budu stará matka, a nebo třeba taky nebudu matka nikdy. Asi bych dokázala prožít smysluplný život i bez dětí, což je vlastně docela příjemné zjištění. Ale přece jen, s nimi by byl ještě hezčí. Tak uvidíme... Dost toho máme za sebou, a tak nějak tuším, že i před sebou. Život je boj, hlavně se nevzdávat! A než ten náš boj vybojujeme, hodlám si užívat každou výzvu, kterou mi život s trojkou na začátku přinese.

Petro, měj se ráda, važ si lidí, kteří tě obklopují a tvoří kolem tebe láskyplnou bublinu, díky které máš pocit, že je svět dobré místo k žití, a blbou náladou se nech převálcovat jen výjimečně, vysmáté a s optimistickým pohledem na život ti to sluší nejvíc! Tož všecko nej!









35 komentářů:

  1. Krásné narozeniny a krásný zbytek života :))*
    PS: Makronky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, to je moc hezký přání! Ne jen narozeniny, ale celej život...:-) Co makronky, ale komplet dort, nebe v hubě! P.

      Vymazat
  2. Peti, přeji ti k tvým narozeninám všecko nej! Hlavně ti přeji zdraví. Přeji ti ať co nejdříve se staneš mladou - podotýkám !mladou! matkou (protože mít dítě po 30 neznamená být starou matkou). "Starou" matkou můžeš být i kolem 20, když svému dítěti nedáš, co potřebuje :-) - tedy mateřskou lásku se vším všudy!!! Nedostatek mateřské lásky se ale tebe nebude týkat, jak tě znám. :-) Přeji ti nadále hodného muže a život stále doprovázející uměleckou múzu. Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, díky za milý a povzbuzující vzkaz! Nerada bych se tím označením "stará matka" někoho dotkla, jde čistě o můj subjektivní pocit. Já jen že mám čím dál míň sil, a naopak čím dál víc ráda své pohodlí...:-) Děkuju moc za přání, brzo se ozvu, nějak toho teď bylo moc... P.

      Vymazat
  3. Citlivě napsaný, upřímný příspěvek. I já popřeji do dalších let spoustu elánu a zdraví, nikdy končící víru v sebe a také radost ze života, z vlastní práce, lásky, štěstí ,sny a touhy a chut si nalakovat na nehty puntíky s radostí i za třicet let třebas! A to mimi přijde, věřte tomu...a pak budete ta nejkrásnější usměvavá mladá maminka ! Krásné narozeniny M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za krásné přání. Jestli budu mít jednou v šedesáti chuť nechat si udělat puntíkaté nehty, tak za sebou budu mít jistojistě 30 skvělých let života. Kéž by to tak bylo, a kéž se toho ve zdraví dožiju...:-) P.

      Vymazat
  4. Vše nej Petro. Mě mateřství zastihlo až po 30, myslím věkově tak akorát. Naprosto neočekávaně. Pěkné dny. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! A to jsou ta má zažitá očekávání. Přitom otevřít se alternativám a jiným cestám je moc fajn, to už vím...:-). No, jak jsem napsala, snažím se učit ze všeho, co mi život přináší...;-) Taky se mějte krásně! P.

      Vymazat
  5. Milá Peťo,
    přeji Vám, ať se Vám život stále líbí, ať jste stále plná optimismu, zaláskovaná, usměvavá a hlavně zdravá!
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  6. Všechno nejlepší k narozeninám, hodně zdraví, opravdových přátel a každý den alespoň jeden důvod k radosti.

    OdpovědětVymazat
  7. Oringličko "moje" milá, Ty ses pěkně vybarvila. Dnes své kulatiny slavíš a náladu mi tím spravíš. My máme dnes výročí (svatby), hlava se mi zatočí. Pozvedneme večer číše a pak upadnu do snové říše. Konec roku blíží se, na prázdniny těším se. Budeš skvělá maminka, až přijde ta správná chvilinka.
    Buď pořád taková, jaká jsi, protože jsi úžasná:-) Na zdraví, zdraví Ester z Olomouce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Esterko, Ty jsi úžasná! Děkuju moc moc moc za skvělé přání;-). P.

      Vymazat
  8. Peti, krásný narozeninový den! Ty umíš žít, to je super! A neboj, všechno má svůj čas. Hodně štěstí, zdraví, pohody a inspirace do dalšího tvoření přeje

    Jitka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo, kdyby měl člověk jistotu, že ten čas fakt přijde, měl v životě o půlku míň trápení:-). A užíval by si svých sobeckých radostí ještě víc...:-) Děkuju za milé přání! P.

      Vymazat
  9. ♥♥♥
    Všechno nejlepší, Péťo!

    OdpovědětVymazat
  10. Peťko, krásné narozeniny, krásné dny a vše nej, vždyť víš :). Jitka

    OdpovědětVymazat
  11. Skutočnosť je ešte krajšia, jedinečnejšia, pôvabnejšia, čarovnejšia!!
    Stretnutie s tebou bolo také:-)
    Nech to v tebe stále všetko zreje, krásnie a rastie!
    Všetko dobré milá:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Alenko! A já nikdy nezapomenu na ten pocit, který jsem měla při setkání s Tebou. Že všechno je v absolutním pořádku a není proč se bát... Tak silné to bylo. Děkuji!

      Vymazat
  12. Milá Oringličko, přeju ti hodně krásných let do dalšího žití a věř, že vše má v našem životě smysl a co má přijít, to přijde.Děkuji ti za krásná písmenka, chvílemi mi vtrhly slzy do očí a věř, že ti mooc držím palečky, už jen proto, že jsi úžasná kočičí máma :-D Anička Brouky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, Matynka by se zlobila, kdyby věděla, že tvrdím, že doma nemáme žádného prcka, ještěže neumí číst...:-) Však taky je z ní pěkně rozmazlený jedináček:-). Zvláštní, článek měl mít veskrze pozitivní vyznění, ale stejně každý vnímá nejvíce to, co tak úplně pozitivní není... Každý má nějaké trápení, to je život, jenom si z něho neudělat pupek vesmíru...:-) Děkuju moc za přání! P.

      Vymazat
  13. A já měla zato, že je "to" až zítra! :-)
    Přeji Ti, Peti, upřímně a srdečně, zdraví! Zdraví Tobě a Tvým nejbližším, co tvoří právě tu láskyplnou bublinu...
    A dny měj vymalované i po třicítce!
    <3 Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Jani. Máš pravdu, jak je člověk zdravý, tak zbytek už si umí vykouzlit sám...;-) P.

      Vymazat
  14. Jsi modrá jako hladina jak puntík co se rozpína a máma budeš jedina životu co začíná modre nebe nad hlavou a lásku cítit jedinou ti přeji já a moje rodina. Mňau

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeee, díky! Chlapi mi nikdy moc básničky nepsali, tak mám fakt radost:-))). Jste zlatí, těším se na vás sedmnáctého...;-) P.

      Vymazat
    2. Aha, dobře, Leni, tak zase né chlap, ale i básnička od "baby" potěší...:-D Díky moc! P.

      Vymazat
  15. Peti, přeji všechno nejlepší, hlavně zdraví,spokojenost a i nadále tak kouzelné ručičky.
    Užívej života....a těším se na další tvorbu.
    Až budeš mít po oslavách, ráda bych Ti napsala, chtěla bych další obrázek. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju moc za přání, kéž se vše splní...;-) A klidně mi napiš hned, nebo teda spíše - raději mi napiš hned. V červenci se chystáme na dovču...;-) P.

      Vymazat
  16. Milá Petro,i já Ti přeji hodně lásky, zdraví a radosti.Ať máš před sebou samé sluníčkové dny bez mráčků a ať vše co s láskou děláš se ti vrací.
    db

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dag., to by byl pro některé lidi fakt průšvih, kdyby se jim vracelo všechno, co dělají... Ale já doufám, že snad žiju tak, že si to přát můžu...:-) Bylo by to hezké! Děkuju moc za přání! P.

      Vymazat
  17. Pěkně dodatečně gratuluji. Máme narozeniny pěkně skoro u sebe, já jen o dva roky už víc. Proč mám pocit, že mezi blogerkami převládají Blíženci... A víš co? Mám pocit, že se cítíme stejně bláznivě, ale ne bázlivě, takže stará matka nebudeš ani za další roky. Ježiš, já mám pocit, že mám 20 už 10 let :)
    Tož tedy všecko nej. A ať se ti splní ten největší sen :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potřeba krásna a komunikace u Blíženců prostě převažuje... Vidíš, a já se cítím na 30 už od pětadvaceti:-D A dost mi ta duševní poloha vyhovuje, tak jsem třeba konečně dorostla do svého ideálního věku:-). Děkuji moc za přání! A s tím snem je to trochu složitější, ono těch adeptů na pozici "nej" je více, tak já je raději neškatulkuju, aby se nehádaly...:-) P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!