Heřmánková noc

středa 22. února 2023
První noc prázdnin. Starý dům drží chlad, i když je venku horko i po desáté. Peřiny jsou načechrané a vábí k zavrtání. Zítra se zajdeš okoupat do řeky, na břeh, kde rostou lesní jahody. A babi udělá k obědu koprovku s vajíčkem. Nesmíš zapomenout skočit do kurníku, než vyrazíš k vodě... První noc předlouhých letních prázdnin. Panenka Maria z obrazu nad postelí ti sype do snů heřmánek, aby se ti dobře spalo... Nebo to se ti snad taky jenom zdálo?

V lázních jsem nepracovala. Nejlépe se mi tvoří ráno a dopoledne, a to jsem se věnovala procedurám. Odpoledne jsem schopná pracovat na obrazu, když už ho mám vymyšlený a nahozený na papír v hrubých obrysech... Jsem za tu nečinnost vděčná. Doma bych takhle vypnout nedokázala... Jediný obrázek, který vznikl, je "Heřmánková noc". 

Únor se pomalu blíží ke konci, a mě už definitivně čeká návrat do reality. No, moc se mi do ní nechce... Tvořit obrazy, aniž bych u toho musela myslet na to, zda a komu je prodám, je tak úlevné... A taky další věc. O některé obrazy se už zájemci hlásí... Což mě samozřejmě velmi těší. Ovšem... Podařilo se mi teď shromáždit osm obrazů, navíc hezky zarámovaných, myšlenkově propojených, se kterými jsem fakt spokojená... To už je slušný základ na výstavu. Ale co si budeme povídat, peníze by se mi teď taky dost hodily... Jsem "v kleštích", a mám obavu, aby to nakonec nedopadlo jako vloni... Že si obrazy prodám a z výstavy bude prd... Zatím jsem odhodlaná vytrvat!






11 komentářů:

Děkuji za komentář!