Tma je venku...

neděle 18. října 2020

Tma je venku jen v míse Luna-lůj.
Beran noci si v černém rounu dách.
Ve výklenku teď vápno odlamuj,
budeš moci s ním svítit v zahradách.

V jabkách spadlých tam kvasí divý líh.
Jenom vejdi a než se rozední,
najdi šopu, kde spává zahradník
zakutaný až po krk v cibulích.

Netřes jím,
víc se nevzbudí,
darmo hřímat.
Ne, jen si zdřím,
sám se probudí,
jenom klímá.

Kráčíš k šopě a cítíš trouch.
Bílý kořen se souká v tmách
podhoubími jak z jemných rouch,
která mrtvý za svůj šat má.

Kolem boudy jsou hory hlíz.
V kopě hrušek plá bílá tvář.
Sám bys krásněji neuvíz:
z vinných mušek má svatozář.

Miluju tuhle píseň. "Zahrada". (Hudba: Tomáš Kočko & Orchestr, báseň: Bogdan Trojak) Obraz jsem měla v sobě už dlouho, a páni, ono se mi vážně podařilo přesně vystihnout pocity, které ve mě melodie i text vyvolávájí... Tu tajemnou, zpustle krásnou atmosféru opuštěných chatových kolonií o pozdním podzimu... Zrezlá branka, zarostlý chodníček, červená jablka v trávníku a některá, jako lampiony, na holých pokroucených větvích. Mokro, kluzko, pára od úst. A v prostřed toho malého univerza, polorozpadlá šopa. Když k ní kráčíš, máš trochu strach, kdo všechno tě ze tmy může pozorovat. Pavučiny, prach, skoro propadlá střecha. Když vstoupíš, bude tam  jen nářadí, nebo snad dveře do jiného světa...?

Na prázdné plátno jsem se dívala více jak dva měsíce. A obraz na něm cítila, vnímala pocity z hudby. A včera konečně jsem vzala barvy, a nechala štětec a ruce a to kouzlo, aby dělaly, co umí... Tohle je to nejhezčí tvůrčí plynutí, když nápad proudí tak nějak samovolně, bez omezení a vlastně i předem daných pravidel... Autorský styl je velký dar, kterého si velmi vážím, ale každý tvůrce mě asi pochopí, jaký rauš to je, když se ho podaří aspoň na chvíli opustit...




4 komentáře:

  1. Melodii i text se Vám podařilo skvěle vystihnout. Jen v tomto pandemii poznameném podzimu by na mě v bytě působil depresivně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že asi ani nebyl záměr, aby na každého působil dobře, hlavně aby působil... Já třeba tu atmosféru, kterou vyzařuje, miluju...♥ Díky! P.

      Vymazat
  2. Působivé ! Dobu se na něj dívám.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!