Rodinné obrázky

čtvrtek 21. května 2020
... a v teplých postelích
lásky i nelásky
tiše se vrtěly
rodinné obrázky
a já chtěl odpověď
na svoje otázky
otázky...

To slovní spojení "...tiše se vrtěly rodinné obrázky..." z Darmoděje od Nohavici mi vždycky skočí do hlavy, když se do nějakého rodinného portrétu pouštím... Vaše příběhy, osudy, životy, to mě podrželo v dobách nejtěžších pandemických... Protože jsme si asi všichni uvědomili, co je na světě opravdu důležité, vy jste si přáli, abych zachytila vás a vaše nejbližší, a já jsem s dojetím kreslila linky vašich obličejů, chlupaté miláčky, věci, které vás těší a činnosti, které vás naplňují... Třešeň, která je chloubou vysněné zahrady... Nejlepší marmelády na světě od babičky... Společné výstupy na kopce i kopečky... Věčný optimismus a odvahu zdolat každou nesnázi... Přiznávám, není to úplně lehké tvoření. Trvá mi, než se takříkajíc na chvíli stanu součástí vaší rodiny. Než vás vyzpovídám, než vyšpióním z vašich sociálních sítích detaily, které jste mi třeba zapomněli napsat. Rodinné portréty ze mě dělají dočasného stalkera vašich životů. Pak s vámi naplno koexistuju, hodiny, dny, to podle velikosti obrazu... A pak se mi stýská... Když pošlu fotky hotového díla, a odkývneme si, jakože jo, že to je to, po čem jste toužili... Nejde hned skočit k jinému příběhu, k jiným tvářím... Proto to není tak úplně jednoduché tvoření...

Takže teď, jako jsem byla šťastná, že chodila zadání na rodinné portréty, jsem vděčná, že už zase přichází úkoly i jiné. Pestrost svědčí stravě ne jen pro tělo. ALE... Katka mi napsala: "Peti, mně hrkly dojetím slzy do očí." Martina poslala zprávu: "Já mám úplně husí kůži..." Lenka reagovala: "Moje maminka je anděl, a zaslouží si něco tak výjimečného..." Zpětná vazba od Aleny zněla: "Stoprocentní úspěch. Padala slova jako veselý, pozitivní, to jsem přesně chtěla..." A díky tomu všemu mám husí kůži, slzy z dojetí na krajíčku a pocit výjimečnosti i já... Takže pokud si na nějaký rodinný obrázek myslíte a nebojíte se mě na pár dnů pustit "k sobě domů", ozvěte se. (Jenom prosím počítejte s dodáním nejdříve v červenci...) 









14 komentářů:

  1. Tak tohle je opravdu nádhera! A Lidka s Vinckem... ty barvy! Můžu se zeptat na cenu rodinného portrétu, Petro? Že by k Vánocům...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co Ti budu povídat, je to i moje oblíbená paleta...:-) Záleží na formátu. A4 je za 1500 Kč, A3 za 2800 Kč. Menší nedoporučuju a větší většinou moc nedělávám...:-). Děkuju moc! P.

      Vymazat
    2. Pěkné pozdravení, Petro, ráda koukám, málokdy píšu, ale dnes mi to nedá. Chci poděkovat za Vaši hrdost na svou práci a za to, že se nestydíte veřejně napsat cenu. Často lidé na dotaz na cenu reagují větou "více v soukromé zprávě" a to je okamžik, kdy zbystřím, že něco není v pořádku. Vy jste férově napsala cenu a díky tomu i já začínám o rodinném obrázku uvažovat, protože vím, že bych ho zaplatit zvládla. Díky za tu odvahu, mějte se pěkně a dál tak krásně malujte! L.

      Vymazat
    3. Milá Hankie, já mám taky ráda jasno, jestli si produkt můžu dovolit nebo nikoliv. A u mě obecně ceny nejsou žádným tajemstvím, v portfoliu mám záložku ceník, kterou pravidelně doplňuju a aktualizuju, takže stačí mrknou tam...;-) Díky za milé přání a budu se těšit na Váš rodinný příběh...;-) P.

      Vymazat
  2. Náš rodinný portrét od tebe je už dva roky ozdobou obýváku, líbí se mi vždy stejně (moc), jako první den. Příští rok má mamka 70 let, asi budeš malovat celou rodinu :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je na tom to nejlepší, že jejich opravdová "kariéra" začne, když se mi dostanou z ruky a můžou těšit roky...:-) Děkuju za to! A na mega rodinný portrét jsem teda zvědavá...:-) P.

      Vymazat
  3. Milá Peti, na IG jsem obrazy obdivovala, ale mobil, to je zloděj krásy, detaily tam nejsou tak dobře vidět jako na monitoru od počítače. A tak jsem si teď všechny rodinky prohlédla pozorně, pročetla si jejich životy a vášně, jejich koníčky a zájmy, jejich lásky ... tolik se z obrazů dá vyčíst, a to jsem cizí divák, který ty opravdové majitele vůbec nezná. A přece je dokáže na základě obrázků aspoň trochu charakterizovat a třeba i tipovat, kdo z nich radši lyžuje a kdo šije, ke komu se chodí pes pomazlit nejčastěji a jestli je dcera víc podobná mamince nebo tatínkovi. Tak moc je to všechno krásné, že není možné to popsat slovy ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Renatko...:-* Ty to umíš tak krásně vyjádřit a popsat a pochválit... Jsi zlatá! P.

      Vymazat
  4. Jsou nádherné až mi vyhrkly slzy dojetí.

    OdpovědětVymazat
  5. To je překrásné..smekám..ila

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné je to. Obdivuji ten nápad ! Obrázek promlouvá.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, děkuju moc, je krásné, že promlouvá i k někomu dalšímu mimo danou rodinu...♥ P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!