Na levandulovém poli

pondělí 10. června 2019
Toužila jsem po Provence, abych na vlastní kůži zažila ten pocit, když se člověk octne mezi lány levandule. Ne že bych se tam už podívat nechtěla, ale ten báječný pocit, ten už jsem si vyzkoušela ve Starovičkách. Modré nebe, slunce, vůně, bzučení včelek, fialové moře a nádherné výhledy na Pálavu a okolní vinohrady, ráj...

Levandulky teď o víkendu byly těsně před rozkvětem, některé keříčky už byly fialovější, ale ta skutečná lila záplava nastane během nadcházejících dnů. Má být slunečno a teplo, tak to propukne. Zatím nebyl samosběr povolený, takže jsme si s kurzistkami připadaly opravdu jedinečně, protože my jsme si květinky nastříhat mohly, abychom uvázaly pugéty a věnce. 

Sešly jsme se u obchůdku, kde jsme si daly kávičku, a řekly si, co nás ten den čeká. Polními cestami jsme se prošly k levanduli, a během povídání jsme stříhaly květiny na kytice. Rmeny, kopretiny, obilí, různé traviny, nádherné ostrožky (Beato, byly to ony!), divokou šalvěj, svazenky, a mnohé další. Pracovní zázemí jsme měli přímo na políčku, takže jsme zde kytky uložily do vody, samy se pořádně napojily, třeba i levandulovou limonádou, posilnily luxusním dortíkem, a vydaly se do kopce, na horní hranu pole, kde už na nás a naše nůžky čekala první řada keříčků. Dotýkat se levandule, a přijímat vůni, kterou při sklízení uvolňuje, to vás musí naladit na pohodou vlnu, i kdybyste se moc bránili. A my se nebránily, pochopitelně. S plnými náručemi voňavého zázraku jsme se vrátili zpět k pracovním stolkům, a pustily se do díla. Nejprve jsme uvázaly kytice, a pak jsme se věnovaly věncům. Některé dámy si uvily věnec jednodruhový, jen z levandulky, protože kdy jindy využít toho, že máte po ruce nekonečně mnoho materiálu, kdyby náhodou došel. Další si umotaly věnce letní, střapaté, a kromě levandulky využily i klásky obilí, makovice, různé druhy travin...

Těším se, že za dva týdny zase!












12 komentářů:

  1. Tolik levandule jsem pohromadě nikdy neviděla. Ta vůně musí být přímo opojná. Krásně jste si tvořily, musel to být prima den.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindro, byl, to pole je opravdu úžasné. Díky moc. P.

      Vymazat
  2. Peti, nemůžu se těch tvých fotek nabažit. Krásná nesmírná. Škoda, že máme červnové víkendy zaplněné, hned bych jela!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, určitě návštěvu farmy doporučuju, levandulka bude krásná tak do půlky července, a jih Moravy za nějaké to prázdninové putování, myslím, stojí...;-) Díky moc! P.

      Vymazat
  3. Ahoj Peti,
    krásné fotečky, bylo to krásné setkání, děkuji. Beata.
    Snad někdy příště zase.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jste si ten den užily stejně jako já...:-* Bez dobře naladěných účastnic, které si aranžování chtějí užít, by k dobré náladě nepomohla ani ta levandulka...:-) Ostatní fotky jsou u Lucky, hned jak mi je odmávne, rozešlu je. Oni jsou teď v jednom kole, však jste to viděly:-). Díky moc! P.

      Vymazat
  4. Ten stůl uprostřed pole...to je jak ve snu,kde bych chtěla být 🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, a není to nic nesplnitelného...;-) Díky! P.

      Vymazat
  5. Vstup k našej bráne lemuje taký val levandúľ, včielky, ľudia, deti ,aj my sme unesení:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!