Tak co to tedy bude?

pátek 5. ledna 2018
K lidem, kteří na něčem usilovně pracují, a nikomu o své práci neřeknou, a až mají hotovo, tak teprve křiknou: "Tadááá.", a vytáhnou z kapsy úžasný výsledek, já tedy nikdy patřit nebudu. Ale nemyslete si, nevyžvanit svůj nápad mi vydrželo dýl, než by se mohlo zdát. Zhruba někdy na začátku prosince se mi vylíhnul v hlavě. Tam si pěkně zrál a hloubil svůj životní prostor, jenom pořád nebyl čas ho nějak konkrétně uchopit a zformulovat. To se mi podařilo až někdy v půli adventu, když jsem byla u mámy, a záměrně jsem si s sebou nebrala žádnou práci. Kdo nezná tvůrčí proces, mohl by říct, že jsem ten den proválela v peřinách. Já jsem přitom udělala obrovský kus práce, a naplnila velmi důležitou část tvorby. Utřepala si celý koncept, a všechny nejdůležitější body si sepsala. Myslela jsem, že se zalknu tvůrčí energií. Znáte to? V hlavě máte tolik myšlenek a nápadů, které je potřeba pochytat, aby neulétly, až má člověk pocit, že nemá čas se ani nadechnout. Podařilo se, projekt neulétl, dostal konkrétní obrysy, a pak už jen čekal, až se do něho pustím.

Před Vánoci to moc nešlo, byly pořád jiné úkoly. Mezi svátky jsem začala jenom polehoučku, a až v novém roce přišel ten správný čas. Musím toho využít, než přijde útlum, a tak píšu, kreslím a třídím fotky jako mourovatá... A co to tedy bude? Takový kalendář-nekalendář, herbář-neherbář, povídkář-nepovídkář. Po vánočních trzích jsem měla velikou radost, jak se Květinářky líbí, a tak jsem se rozhodla, že si každý měsíc zaslouží mít svou krásnou květinovou paní. Soubor tedy bude obsahovat 12 plakátů. Nekalendář proto, že nikde nebude zmíněný letopočet. Květinový koloběh se každý rok opakuje, tak proč ho vázat k nějakému konkrétnímu číslu... To ale není všechno, ke každému měsíci bude patřit taky list s fotkami, minipovídkou a nápadem na květinové tvoření. Nebudou chybět ani základní postupy na výrobu věnců a kytic. Všechen text bych chtěla napsat ručně, držte palce, aby se to povedlo. To bude asi vůbec největší fuška.

Co je zatím hotovo? Ke každému měsíci mám vymyšlenou rostlinku, kterou použiju v ilustraci, námět na povídání, i květinové tvoření. K pár měsícům mám už texty sepsané, ale spousta mi jich ještě chybí. List s fotkami, který čeká už jenom na písmo, mám připravený pro každý měsíc. Probrat se všemi těmi snímky, které jsem za posledních pár let nacvakala, a kyticemi, které jsem uvázala, ještě tak, aby to všechno ladilo vzájemně i s barevným konceptem plakátů, nic jednoduchého, to vám povím. Ale zase jsem si parádně zavzpomínala na všechny ty výlety, a procházky, a chvíle, které voněly po různých květinách. Plakáty mám hotové zatím tři, březnový, srpnový a prosincový. Neříkám, že definitivně, nechávám to uležet. Paní budou k dostání i jako jednotlivé listy, ale cenově výhodnější bude určitě koupit si celý soubor. Apropo, o ceně zatím jasno nemám vůbec, bude odvislá od toho, jakou cenovou nabídku mi udělají v tiskárně. (Přece jen, skoro třicet plnobarevných tisků A3 + vazba, to úplně zadarmo nebude...) 

"Březen aneb O bzučícím stromě a svěžím zeleném věnci

                 A pak to přijde. Po měsících čekání a toužení se stane zázrak. Slunce probodne šedivé nebe, a jaro převezme vládu nad zemí. Příroda to zase dokáže, vyhraje nad zánikem. Vzduch začne vonět jinak, svěžími zelenými výhonky a prvními rašícími lístečky. Někdy se to stane na začátku března, jindy až na jeho konci. Přijde to ale vždycky a bezpečně. První teplý den láká ven, nastavit tvář sluníčku, trochu si přismahnout nos. Pobíhat venku jen tak v tričku. Vnímat modré nebe, ledovou vodu i voňavou probouzející se zemi. Zkuste se v takové dny na chvíli brouzdat potokem, a potom si promrzlé nohy usušte na rozehřáté stráni. Stanete se součástí velkého divu, a třeba vám dojde, aspoň na chvíli, co je v životě opravdu důležité. Neexistuje pádnější důkaz, že jaro opět zvítězilo, než když na toulkách projasněným dnem narazíte na rozkvetlou jívu. Větvičky obsypané pylem září proti obloze jako zlato, a člověk má pocit, že z bzukotu včel skoro až ohluchne. Tolik energie na jednom místě!
                   I zahrada žadoní po prvním jarním pohlazení. Ostříhat šlahouny, zlikvidovat suché zbytky květin, hrabat, přesazovat, mít hlínu za nehty a úsměv na tváři. Jaká je radost pátrat pod zetlelým listím po svěžích bylinkách a nosit si domů kapsy plné pokladů. Umotejte svěží jarní věnec, na oslavu, že jaro je definitivně tady. Z ostříhaných šlahounů psího vína si vytvořte základ. Obmotejte ho buxusem a břečťanem. Máte-li štěstí a dostanete se k borůvčí, použijte i jeho krásně střapaté větvičky. Už jen takový zelený věnec je sám o sobě krásný, ale ten správný šmrnc mu dodají kousky zdřevnatělých stonků, od kterých jste před tím ulevili popínavým keřům, prázdné šnečí ulity a něžné větvičky šedých kočiček. Už to slyším! Jaké barbarství, brát včelám kočičky! Víte, jak to dělám já? Nikdy je nestříhám ze živých stromů. Při probírce lesa je celá řada stromů odklizena na kraje cest, kde čekají, až je pořežou a odvezou pryč. Vrby dost často jako svou labutích píseň ještě naposledy vypučí, ale jen částečně. Šedá něžná poupata už dále nekvetou, a včelám tudíž ani nenabídnou pyl ke zpracování. Ve věnci ovšem vypadají nádherně."



34 komentářů:

  1. No, super! Krásný nápad, tak držím palce, ať jde jeho realizace pěkně od ruky... nebo od hlavy? :-) Za mě nejkrásnější březnová paní, jdu hledat místo v době, kde by se hodila .-) Krásný víkend A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeje, u vás jí bude krásně...:-) Děkuju moc, Aničko! P.

      Vymazat
  2. Napadlo mě,že by to mohl být kalendář... Sedne mi ten nápad k tobě... Vzpomněla jsem si na takové ty starodávné kalendáře ke čtení,co mívala babička na půdě a děda si v nich přes zimu po večerech čítával... Dnes po letech lituju,že se při vyklízení chalupy tyhle věci vyhodily.. Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, tak snad se bude i ta moje verze líbit k večernímu pročítání...;-) A vůbec celkově:-). Díky! P.

      Vymazat
  3. Úžasný nápad, držím palce, ať se vše daří. Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Moniko. Ono to dopadne, jenom je otázka, kdy to bude...:-) P.

      Vymazat
  4. Hlasim se předem :-) M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezva, to mám radost, a taky velkou motivaci do další práce...;-) Díky! P.

      Vymazat
  5. Hm, kam by se mi tak hodila ta březnová květinková dáma... :) Jo a kdyby bylo těch 12 květinářek v pohlednicové velikosti k mání, nebo šly třeba vytisknout "na míru", udělaly by mi velkou radost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daško, i pohlednice budou. Mám v plánu nechat to natisknout komplet, kalendáře, plakáty, i pohlednice. "Jenom" to musím za a) všechno dokončit, a za b) získat prostředky na tisk...:-) Tož tak, můžeš se těšit se mnou...;-) P.

      Vymazat
  6. Tak to je super nápad - přeju příjemné chvíle u tvoření:))))
    a tiše závidím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, přiznávám, nedávno se mi zdálo, že musím jít odučit ještě tři hodiny, ta tíha, co se mi připomněla...:-) Já jsem se pro učení prostě nenarodila... Děkuju moc za přání:-). P.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Děkuji, Kájo, teď už to musím dotáhnout do konce, co byste si o mně mysleli...:-) P.

      Vymazat
  8. Prosincová andělka je nádherná :). Těším se na výsledek! JK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to se mi na tom líbí, že si každý najde tu svou...;-) Děkuju, Jitu! P.

      Vymazat
  9. Hezký nápad, Petí! Mě se hrozně líbí ta slečna květinářka s kudrnatými vlasy v pastelových barvách.
    Ta by se mi moc líbila do rámečku, co mám od Baru. Můžu proto něco udělat?? :)
    J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaňulko, napsat mi, jaký formát bys chtěla - jestli A4 nebo A3, a pak taky chvíli vydržet, až je vytisknu...;-) Asi nebudu čekat, až to bude hotovo všechno, ale i tak to nebude úplně hned:-). Děkuji, a je mi ctí:-). P.

      Vymazat
  10. Ahoj Petro, to je super nápad. Těším se až vyjde, bude to krásný dárek pro maminku, nebo pro mě?:-)P.S. na Vánoce jsem si koupila čaj od sonnentoru s tvými kresbičkami a jsem z něj nadšená. Sáčky nechávám a budu si dělat koláž z citátů s obrázky... Ať se daří a pohodový rok 2018 přeji. Bára 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo pro obě?:-) Baru, jsem ráda, že se Ti čajík zamlouvá, to je takové moje osobní štístko...:-). Taky přeji úžasný rok 2018, a spoustu splněných snů...:-) P.

      Vymazat
  11. Ten prvý sivo-olivový obrázok mi pripomína jar a v týchto farbách mám najviac šiat:-)
    Krásna kombinácia farieb a skvelý nápad, dievčatá na každý mesiac!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky mi přesně sedí k březnovým odstínům...;-) Děkuju moc, Alenko! Těším se na tvorbu dalších...;-) P.

      Vymazat
    2. Tak to je presné, marec, áno....a zase taká inšpiratívna peknota ide z Tvojich obrázkov, že som si do tej svojej modro-čiernej a béžovo-hnedo-čiernej skladačky kúskov na Milovu stužkovú hneď priložila placku od Teba-Princeznú:-)
      Mám dve možnosti kabeliek: modrú metalízu a korálkovú hnedo-medenú ešte Nadinu zo stužkovej:-)

      Vymazat
    3. Půjdete dvě princezny...;-) P.

      Vymazat
  12. Tak to je krása veliká. A já nechci ani jednu květinovou paní ošidit, takže budu potřebovat všechny. :-) Těším se moc a převelice! Krásné dny, Petro.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezva:-). Věřím, že se budou hodit všechny, některé třeba jako dárek...;-) A když se odtrhnout, pořád ještě zbude povídání...:-) Děkuji! P.

      Vymazat
  13. Milá Petro, tak to je přesně to, co se k Vám hodí. Vy totiž vládnete nejen pastelkou, ale i slovem..máte velký talent, takže toto budou možná první krůčky k budoucí vlastní knížce s nádhernými ilustracemi. Tak ať vše vychází podle představ. Zdraví Mirka K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, děkuji, to jste mě úplně dostala. Čtu ten váš vzkaz poněkolikáté a neskutečně mě hřeje u srdce...♥ Psaní mě baví a těší, jenom mi nejde tak snadno a rychle jako kreslení. Nad tím bych se ale taky asi měla zamyslet, jestli to tak opravdu je, vzhledem k tomu, kolik textu týdně vyprodukuju...:-). Ještě jednou díky! P.

      Vymazat
  14. To je fajn, mít na každý měsíc jinou květinku :) Zní to jako dobrý a zajímavý nápad :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!