Barevně a s nadšením

úterý 3. ledna 2017
Když jsem napsala, že si chci v roce 2017 plnit sny, myslela jsem to naprosto vážně. Což ovšem neznamená, že teď budu s rukama v klíně sedět a čekat, až se to celé nějak skoulí. Takhle to bohužel (nebo spíš naštěstí) nefunguje. A proč se nepustit do díla rovnou?

Vraťme se v čase zpátky před Vánoce, do půvabné Litomyšle... Procházíme s Alenkou město, obchůdky, zámecké návrší, venku klid, v duši klid. Krásná tichá atmosféra. Povídáme si, řešíme všechno možné, máme toho hodně k probrání. Zmrzlé nosy a prázdné žaludky jdeme uchlácholit do malé hospůdky. Dlaně hřejeme o hrnek s čajem a Alča začne z plátěnky tahat jednu knížku za druhou. "Koukej, tohle dělá to vydavatelství." Krásný papír, perfektní grafická úprava, čtveratý formát knih. V hlavě mi to šrotuje. "To jako vážně? Tak ona by to opravdu mohla být realita? Ne jenom hezké snění?" "Žádné snění, pustíme se do toho. Půjdeme štěstí naproti. Zpracujeme jednu pohádku, já jim ji ukážu, a protože bude perfektní, tak nám ji vydají a bude." Všechny zábrany a strachy odsouváme stranou, a už to fičí. Sypeme na sebe jeden nápad za druhým, a kdyby naproti sobě neseděly dvě od podstaty klidné osoby, asi bychom občas i křičely. Radostí. 

O Vánocích v hlavě smršť. "Ne, ještě nesmím kreslit, musím to nechat uzrát." Pravou rukou mi cuká chtění, pastelky v hrnku pláčou, ale ne! Ještě ne... Každý den je představa jasnější a jasnější, až konečně nastává první pracovní ráno. Usedám ke stolu. A nic. Jedna, dvě, tři, čtyři hodiny sedím u stolu. A nic. A tak jdu třídit staré časopisy, a vyprat prádlo, a vytřít chodbu... Až to najednou přijde. Jsem jako v rauši. Tvary, vzory, barvy, motivy, všechno to ze mě letí závratným tempem. Ilustrace k pohádkové knize.

Jestli ta kniha opravdu vyjde? Nevíme ani jedna. Ale pracujeme zase jednou po svém. Naprosto nelogicky, bez touhy po penězích. Srdcem, a s bezmeznou vírou, že dobrá práce nezůstane opomenuta...

P.S.: "Já teda věřím, že je to hotová věc," napsala mi Alča po zaslání tohohle článku ke konzultaci. Tak jo...



22 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Potřebuju smajlíka pro červenání...:-) Díky! P.

      Vymazat
  2. móó pěknéé!! MAT.

    OdpovědětVymazat
  3. to je ale krááásný :-D držím palečky :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Těším se, až se začtu. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte-li ráda klasické pohádky, bude se Vám líbit...;-) Pamatujete, jak jste byla kdysi mrknout na tu mou pohádkovou hodinu? To jsou mi životní zvraty...:-D P.

      Vymazat
    2. Ano pamatuji...a taky jak se nedá nic naplánovat a děti se předvedly v dokonalé pubertální kondici...no jo 6.třída...jak jsem jen čirou náhodou "našla" tyto stránky...a překvapením nad Vašim tvůrčím potenciálem žasla..a žasnu dodnes..no a v neposlední řadě jsem díky Vám našla pár skvělých výtvarníků, kteří mi fakt sedí..M

      Vymazat
    3. Já se obávám, že tahle kondice je docela normální standard...:-( Jak se doma nečte, je to prostě v pytli... Jsem ráda, že jsem Vám mohla být k užitku, a že se sem ráda vracíte...;-) Děkuju! P.

      Vymazat
  5. Už se moc těším až obohatím naši knihovničku:-)
    Přeji Ti Petro krásný tvůrčí rok 2017,ať se sny stávají skutečností přesně v ten pravý čas, nejen ty pracovní......
    Kalendář je konečně aktuální, pohlednice dnes ve schránce nalezená mě zahřála u srdce a zároveň jsem se zastyděla, že v každodenním kolotoči jsem letos obesílání odsouvala až odsunula:-(
    Přeji krásné zimní dny a těším se na další příspěvky a vývoj toho dnešního.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeva, to tak dlouho putoval nebo jste přes svátky nevybírali schránku?:-)
      Lucko, jestli tohle vyjde, tak si první ze snů mohu odfajfknout jako splněno, jsem neskutečně zvědavá, jak to dopadne...:-)
      Děkuju moc za pozdrav!
      P.

      Vymazat
  6. Dá sa urobiť ešte niečo krajšie:-)Celé je to neskutočné, farby a ,,rukopis,,!
    Už sa nečudujem, že som s týmito farbami šalela doma (veď vieš pink, oranž, karmín, tyrkys...závesy som ešte mala vo farbe marsala a jasnožlté tienidlo na lampe, konvičku a plecháčiky v červenej farbe s mačičkami!!!)...asi som deťom ,,ilustrovala,, dom, ako správna matka, chi:-)
    Už je to preč, deti mi to ale vyčítajú!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: Mám vankúše z Ikea presne s tými nepravidelnými bodkami, bielo čierne, no aj pásikavé,tie nesmú chýbať, tých ja mám!

      Vymazat
    2. PPS: to prvé je otázka, žasnem nad tým aká je to krása: Dá sa urobiť ešte niečo krajšie?
      :-)
      Nedá! Je to dokonalé!
      :-)

      Vymazat
    3. Děkuju moc, Alenko, opravdu. Sama žasnu. Vždycky si říkám, že už nic dalšího vymyslet nelze, že už jsem udělala to nejlepší, co jsem mohla, a pak sám přiletí nápad, a zase je to jiné, nové. Jenom s vděkem přijímám, co ke mně přichází, a rukama tomu dávám život...;-)
      Koukám na polštáře, a už nejsou, škoda...:-)
      Ilustrovaný domov, to je krásná myšlenka:-). Já mám proto ráda neutrální základ. Stačí barevné kostky, a je veselo:-).
      P.

      Vymazat
    4. Presne, neutrál teraz robím a potom nebudeš chýbať s nejakým farebným dielkom (od teba)!!!!!

      Vymazat
    5. To se moc těším:-). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!