Betlém

středa 30. listopadu 2016
Kdysi mi sem kdosi do komentáře napsal, že by byl zvědavý na betlém v mém podání. To jsem totiž zase jednou nahlas v některém z příspěvků přemýšlela nad tím, co bych chtěla "spáchat". Moc se mi líbil (a líbí) plakátový betlém od Jany, nebo malý papírový betlémek od Lucie Čapkové, který míváme o Vánocích doma. Pořád jsem ale nevěděla, jak ho zpracovat, jakou formou uchopit, až se stalo něco neuvěřitelného... Na konci srpna mi napsali z města, že jsou s mou prací dosud velmi spokojení (och...), a že by letos chtěli vytvořit na náměstí opravdu kouzelnou adventní atmosféru, a jestli bych pro ně byla ochotná zpracovat nějaké větší dřevěné kulisy. ANO! Samozřejmě že byla! Jsem jim napsala... A taky poslala cenový rozpočet. Což bývá většinou docela bolestivé místo spolupráce... Nejsem hamoun, ale zase pod cenu taky nejdu... A pak se až do konce září nic nedělo. Tak jsem si řekla, že to asi neprošlo, a pustila celou věc z hlavy. Jenže potom si mě pozvali "na kobereček". Že je všechno schváleno, že mají na celou akci finance, a že jediná změna by byla, že by se nejednalo jen tak o nějaké kulisy, ale o malovaný betlém. O deset postav o výšce asi desetiletého dítěte. A jestli bych teda byla ochotná... "ANO! Samozřejmě, že to všechno moc ráda udělám," jsem skoro zakřičela... A pustila se do dvouměsíčního díla, které se nebojím nazvat až monumentálním... (Tedy aspoň v měřítku mé vlastní tvorby.) S požehnáním, že se nemusím bát odvázat. Což jsem velmi ráda naplnila. Syté barvy, písmo, dekorativní prvky... Jenom Ježuch v kočárku mi neprošel, ale i v košíku mu to snad sluší... Betlém nakonec čítá sedm postav. Ústřední svatou trojici, a zvěřinec, kravičku, oslíka, ovečku a zajdu... Tři králové mají pro letošek utrum, protože jsem místo nich zpracovala tři fotokulisy. Takové ty desky s vyřezanými otvory pro vložení vaší ctěné tváře... Na místeckém náměstí se můžete vyfotit jako ušatý čert, dítě stavějící sněhuláka nebo v kouzelné vánoční chaloupce... Mimochodem, všechno zde bude oficiálně představeno a k okouknutí vystaveno od 2. prosince, kdy také proběhne rozsvěcení vánočního stromu. Více o akci TU. A pokud se mou dřinu nerozhodně někdo zvandalizovat, budete se jí moci pokochat až do Vánoc...

Představovala jsem si, jak si betlém nafotím někde v nízkém lesíku nebo na louce. Stromečky, hnědá tráva, když budu mít štěstí, lehký sněhový poprašek... Bylo mi jasné, že to bude pěkná fuška, odtahat všechny ty desky k autu, citlivě je naložit, převézt, zase vyložit, nějak podepřít, aby stály (protože držáky budou teprve přidělány), nafotit, zase naskládat do auta, odvéz, vyložit... No uff, jsem zpocená, jenom to píšu. No, ale co vám budu povídat, zasekla jsem se už u prvního naložení do auta. Marné, ani malovanou krávu do kufru nenacpu... A než si to všechno zničit nějakým násilným rvaním do vozu, cvakla jsem raději improvizační fota u nás ve sklepě, který mi posloužil jako překvapivě fotogenický ateliér. A pak vám ještě ukážu fotku z náměstí... Nebo se přijďte raději podívat naživo, to bude úplně nej!

*VYHLÁŠENÍ SOUTĚŽE* Taky bych měla uzavřít tipovací soutěž, že jo? Slíbila jsem na konci listopadu, tak tedy... Správně tipovala Veronika V. a Lucie Spl. Já už si říkala, že na ten betlém nikdo nepřijde... I když taková malovaná třída nebo kavárna, to by se mi taky moc líbilo... Milé dámy, pokud se na mě nebudete zlobit, dovoluji si z pozice hlavní (a jediné) vyhlašovatelky rozhodnouti tak, že každá ode mě dostanete půlku výhry, tedy deset přání. (Jen co se k tomu dostanu, pošlu vám oběma email, a domluvíme se na dalším postupu...)




A tady něco z procesu... I s fotokulisami. A šťastnou autorkou... Já teď budu normálně úplně prožívat syndrom prázdného hnízda! Těžko se mi loučilo...

58 komentářů:

  1. Krása :) ve zmenšené verzi by jim to slušelo i u nás doma pod vánočním stromečkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už asi nebude úplně v mé moci, teď už je betlém města...:-). Ale třeba příští rok vymyslím nějakého papíráka...;-). A děkuju moc! P.

      Vymazat
  2. Peti, to je nádhera! Moc se ti to povedlo, určitě se bude betlém dětem ( a nejen jim) líbit!:-) Pokud budu mít cestu, určitě se zastavím podívat naživo. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jaké budou reakce... A moc se těším, až bude na tom náměstí stát, a jak to bude celé vypadat...:-). Děkuju moc, Luci! P.

      Vymazat
  3. No ten je nádherný!! A je to teda veledílo, máš můj obdiv..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Baru! A hlavně za obr inspiraci! Díky židličkám jsem si v hlavě utřepala, jak bude betlém vypadat...;-). P.

      Vymazat
  4. Petruš, to je nádhera. Tleskám! A přeji krásný adventní čas.
    To musela být dřina, jsou to samé velké kusy.Je to těžké kreslit na velký formát? Vůbec
    si to neumím představit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, malovat...:-). A zase tak těžké to není, udělala jsem si podrobné návrhy, stačilo pak nahodit obrysy tužkou. Jenom časově to byl zápřah. A občas trochu fyzicky, když jsem si třeba přeseděla nohu, a nemohla se postavit, nebo se tak dlouho opírala o zápěstí, až jsem si ho namohla...:-) A děkuju moc! P.

      Vymazat
  5. Peti, krásné, krásné, krásné!!! Už se těším, až ho uvidím na živo :-) Měj se krásně adventně, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivi, děkuju moc! Jsem moc zvědavá i na reakce dětí! Pak mi popovídáš...;-). Teď konečně trošku zvolním...:-). P.

      Vymazat
  6. Teda to musela být makačka. Krásné moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Marti, to byla... Ale taková příležitost! I kdybych měla padnout...:-D Z výsledku mám radost...;-). Díky! P.

      Vymazat
  7. Peti,
    nádhera. Musím zajet do Frýdku a vidět v reálu. Snad se vyfotím i s tím sněhulákem. Jestli se mi tam teda vleze hlava. Ta kráva bude asi jistější, velikost otvoru se jeví větší.
    Měj se famfárově!
    Sova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ehm, to je čert...:-D Ale buď klidná, Barča si taky myslela, že je to kráva...:-) Jinak návštěva ve Frýdku je každopádně vítána...;-). Do sněhuláka se obličej určitě vejde, neboj. Jenom si budeš muset najít parťáka, který si bude ochotný k tomu druhému otvoru kleknout:-))). P.

      Vymazat
    2. Napadá mě, že by byl matoucí ten obličej v otvoru...?:-D P.

      Vymazat
  8. No to bude bomba, až to bude na místě! Já se tam snad budu muset zajet podívat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No dyť, taková dálka to není...:-) Děkuju moc, Leni! P.

      Vymazat
  9. A kde je modrá????? Modrou si umělkyně schovala pro sebe!!!:-)Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na modrou já sem pes...:-). Nějak jsem byla mlsná na jiné ladění...;-). P.

      Vymazat
  10. To je krásný a milý. Večer snad dojde na čtení dlouhého příspěvku a dozvím se, kde je k vidění. Moc povedené, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Pro urychlení - ve Frýdku-Místku. Ale samozřejmě budu moc ráda, když se k přečtení dostaneš...;-) Krásný večer! P.

      Vymazat
  11. Peti ten je P.Ř.E.K.R.Á.S.N.Ý !!!! Povedl se .... moc !!!! Marki

    OdpovědětVymazat
  12. Milá Peťo, já mám z vás ohromnou radost. Že se vám daří, že děláte, co vás baví, že máte krásné a originální nápady, že navazujete takové spolupráce.. Moc ráda vás čtu, občas komentuju na fb nebo tady, jednou jsem od vás vyhrála malovanou krabičku, kterou používám doteď.. jste mou inspirací, jak si jít za svým:). Veronika (Zrzka)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Verunko Zrzko, děkuju moc, takhle je má radost ještě o mnoho větší, když ji se mnou sdílí další lidé... A mám radost, že krabička slouží! To byl ten domečkový kapesníkovník, že? Můj oblíbený motiv...;-). Je mi ctí být inspirací...;-). P.

      Vymazat
    2. Jojojo, ten domečkový:).

      Vymazat
  13. Peti, to je nádhera! :-) Takový veselý betlém!!!:-) Ty snad nikdy nespíš, ne? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi píše maminka od malého medvíděte, jo?:-) Tak s Tebou se klidně vsadím, že se vyspím více než Ty:-D. Bokem šla péče od domácnost a muže, to teď budu hodně dohánět...;-). A děkuju moc, Veru! P.

      Vymazat
  14. Tak to je úspěch! Krásné!

    OdpovědětVymazat
  15. Nádhera Peti, to je teda bomba! :))) Přeju víc takových ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Milá Peti,
    juchůů, já si právě přečetla mail od Vás a mám ohromnou radost, i když se budu o přání dělit;)Jsem ráda, že mě trklo, že když se zakázkou budete hotová v listopadu, že to musí nějak souviset s adventem a že mně výhra, zrovna od Vás, neutekla:)
    Moc povedená práce, ale od Vás bych nepovedenou ani nečekala. Teď už jenom, aby se opravdu vandalové vyhýbali obloukem! Když vidím i na tom našem malém městě, že jim vadí třeba dýně vyřezané dětmi, tak je mně z toho smutno.
    Přeji Vám, ať Vás Vaše práce stále těší a můžete tak dělat radost ostatním!
    Veronika V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, hlavně mi napište, jaká přání byste si přála...;-).
      K tomu vandalismu... No, co se dá dělat, s tím rizikem se musí počítat. Poctivě zalakovat proti vodě zvládnu, ale proti lidské blbosti nic nezmůžu.
      Proto jsem si ten betlém aspoň pořádně nafotila, a hned zítra ho půjdu cvaknout ještě na náměstí...
      Děkuju moc, a taky přeji, ať se daří! P.

      Vymazat
  17. Teším se, až zamrkám. Povedl se, jako vždy a vše. Tleskám a mávám. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! A slépečky dnes konečně odlétnou k Vám...;-). P.

      Vymazat
    2. Kvok kvok. Děkuji. M

      Vymazat
    3. Kravka je geniální. M

      Vymazat
  18. Krásná práce. Můj tip byl docela blízko... a on to vlastně tak trochu "živý" betlém bude. Náměstí oživí určitě! ;) Klidný advent. Zuzana alias makepeace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, to byl...;-) To je hezké, oživí náměstí...:). Děkuju moc! P.

      Vymazat
  19. Také já si dnes přečetla email s výhrou a mám velkou radost :)) A mám radost i za Vás, protože Vám moc fandím. A tímto zdařilým veledílem zase ukazujete, že Vaše tvůrčí možnosti jsou velmi pestré - ne každý, kdo dokáže v PC navrhnout přání, by uměl také vytvořit tak velkou malbu ručně a to Vás staví o stupínek výš. Letošní advent pro Vás nemohl začít lépe. Krásně si ho užijte. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta přání nejsou jen přes počítač, všechno dělám nejprve hezky ručně...;-). A to je tou učitelskou průpravou, učitelka, to je výtvarník, kulisák, režisér, herec, zpěvák, a já nevím co všechno ještě, v jednom:-D. Jsem ráda, že výhra potěšila...;-) Mějte se moc krásně! P.

      Vymazat
  20. Peti,
    zítra jsem tam :-))Škoda, že ta včerejší bílá nadílka je pryč. Konečně něco vkusného na to naše náměstí, je to nádhera.
    Zdraví Petra z FM.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se sama těším jako malé dítě. Jak tam betlém naaranžují, nastavějí, jestli to v kontextu toho náměstí vynikne... My jdeme před tím ještě na pohádku, a pak až se kouknout, snad už tam nebude taková tlačenka...:-) A raději ať dnes padá sníh, než déšť...;-) Tak hezký páteční den, a hlavně večer! P.

      Vymazat
  21. Péťo, opravdu nádhera!!! Já si uvědomila, že jsem Ti zapomněla poděkovat, za krásné pohlednice andělů, které jsem si pro děti objednala..Určitě co nevidět zase objednám, protože tvoje malování je prostě pro mě dokonalé! Ten betlém je skvostný!Moc držím palce při další tvorbě a moc Ti přeji všechny krásné zítřky! Měj se moc krásně. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se i dětem pohledy budou líbit...;-) Netřeba děkovat, ale je pravda, že za takovou milou zpětnou vazbu jsem moc ráda! A to slovo skvostný, to se mi líbí moc, hi...:-). Děkuju, Inko! P.

      Vymazat
  22. Panejo, krása! U mě vede Ježíšek v "hrnci" a fotosněhulák. Asi i proto, že nemám zrovna ráda nápisy (na oblečení, obrazech apod.), možná proto, že se částečně živím čtením textů (únava z nich?). Jsi dobrá. Jsem zvědavá, jak se budou vyjímat na náměstí, určitě pak ukaž fotky. Zdravím z opačného konce Moravy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla jsem hned zčerstva nafotit, ale už byl zavřený v chaloupce... Tak příště... Já mám písmo jako dekor moc ráda, a jsem ráda, že mi prošla i ta černobílá kombinace... Nápisy jako takové taky ne, ale přímo písmo jako dekor, to jo, to můžu:-) Díky moc;-). P.

      Vymazat
  23. Už jsem ho viděla ,je mooooc krásný ,nový ,zajímavý... .Lidičky na něj koukali a usmívali se . Přeji hodně tvůrčích nápadů. Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, Eliško, vidíte, a já ho nestihla... Přišli jsme po kině, a už byl zavřenej v domečku, chudák...:-). Tak musím vyrazit s foťákem jindy...;-). A jsem moc ráda, že zaujal! P.

      Vymazat
  24. Je nádherný. Jen se mi zda, ze je škoda,že není přímo na náměstí. Ale možná to má nějaký praktický důvod.M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebyla jsem o umístění zpravena... Ale asi jo, asi to nějaký důvod má...;-) Snad ho příští týden taky konečně uvidím...;-). P.

      Vymazat
  25. Jéééé! To je skvělý! Vypadá to výborně.

    OdpovědětVymazat
  26. Krásný betlém a ty kulisy jsou boží. Je to takové milé, ostatně jako všechny vaše krásné kresby :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!