Manipulátor

pátek 22. července 2016
Byli jste někdy v područí manipulátora? Já mám s manipulací bohužel velmi intenzivní a nepříjemnou celoživotní zkušenost. A protože mi v posledním půlroce bylo důrazně připomenuto, jak je nepříjemné s manipulátorem koexistovat, ráda bych si některé postřehy sepsala, abych vytrvala a byla silná...

Ubránit se manipulátorovi totiž někdy znamená jen a pouze "rázný řez", a to bývá velmi náročná a bolestivá operace. Následky jsou nejisté a citové újmy velké... Pokud byste však operaci nepodstoupili, čekalo by vás něco mnohem horšího... Protože...

* Manipulátor nikdy neocení, co jste pro něho udělali. Nikdy nevidí energii, kterou jste kvůli němu vynaložili a rizika, která jste kvůli němu podstoupili. Jakmile dosáhne svého cíle, chce víc. Žádná poslední šance pro manipulátora není nikdy poslední. Kolik já už dala posledních šancí...

* Manipulátorovi je jedno, jak se cítíte nebo co prožíváte. Záleží mu jen na sobě samém. A i když dokáže vytvořit dojem, že se o vás stará a pečuje, jedná se o nepodstatná gesta, demonstraci. Manipulátor vás možná má i rád, ale pokřiveným způsobem. Je to něco jako domácí násilí. Násilník oběť zmydlí, a pak ji pozve na luxusní večeři... Manipulátor vás uvrhne do nebezpečí, a pak vám vyčte, že jste nevděční, že jste si ani nepřijeli pro narozeninový dárek... U fyzického násilí bývají šrámy vidět, u toho psychického někdy až velmi pozdě.

* Hlavním smyslem manipulátora je žít si pohodlně na úkor druhého. Jestliže se zapletete do jeho sítí, dopadnete jako moucha v područí pavouka. Moje konkrétní zkušenost je třeba taková, že jedna osoba dodnes splácí bývalé dluhy manipulátora, druhá lítá kolem jeho současných a třetí ho za své peníze vzala na dovolenou. Manipulátor si to umí zařídit... A když se necháte příliš oblbnout a obmotat, dopadnete opravdu špatně... Jako ta vycucaná moucha...

* Aby manipulátor dosáhl svého cíle, využívá ty nejodpornější metody útoku na lidskou duši. 
- Vyvolává pocity viny. Staví vás do pozice toho špatného. Celou situaci překroutí tak, že z ní vyjdete jako totální špína. ("Nechceš mi pomoct. Tobě na mně vůbec nezáleží.")
- Citově vydírá. Útočí na slabá místa. Dělá ze sebe oběť a vyžaduje záchranu. ("Nemám jiné řešení, jestli mi nepomůžeš, máš mě na svědomí.")
- Zastrašuje a vyhrožuje. ("Jestli mi ty peníze nepošleš, tak si pro ně budu muset přijet.")

* Komunikovat s manipulátorem je velmi vysilující, protože proti vaší pravdě a logickým argumentům postaví svou naprosto zdeformovanou představu o celé situaci. Manipulátor neuvažuje jako normální člověk. Pro něj jsou podstatné body, které vedou k jeho cíli -  žít si pohodlně. Ostatní pomíjí. Je opravdu velice frustrující, když na email, ve kterém několik hodin sepisujete argumenty a shrnujete situaci, přijde odpověď, která vybírá naprosto nepodstatné detaily jako styčné body.

* Nikdy nevěřte manipulátorovým slibům. Nikdy je nesplní. On už si ani vteřinu na to, kdy je vypustil z úst, nepamatuje, že tak učinil. Slib je jedním z jeho prostředků, jak dosáhnout svého cíle... ("Pošli mi ty peníze, já ti je pak budu splácet!")

* Nejhorší na tom je, že manipulátor svou chybu nikdy neuzná. On ji prostě nevidí. Jeho mozek nedokáže zpracovat, že udělal něco špatně. Má v něm zabudovaný filtr absolutní sobeckosti, který mu to neumožňuje. Takový člověk je vlastně nemocný. To ale neznamená, že vy kvůli tomu budete trpět...

A co s tím vším dělat? Já se to teprve učím... Stále si opakuji, že nikdo nemá právo mi ubližovat. Že nemá smysl ohrožovat vlastní život na úkor někoho, kdo mi nikdy v životě v ničem nepomohl ani nevyšel vstříc. Že vydírání a zastrašování nejsou normální metody komunikace s blízkou osobou. Že nemůžu dělat věci, které mě vrhají do rizika jenom proto, abych po sté vytáhla z rejže manipulátora. Že manipulátor je dospělý člověk, který je zodpovědný sám za sebe, a že by si měl vlastní průšvihy vyřešit sám, a ne jen čekat, kdo ho z té rejže zase vytáhne. On se totiž nějaký blbec vždycky najde. Ale já už to nebudu!

Můžu říct, že mi působení manipulace v životě docela zavařilo. Nemyslím tím jenom konkrétní důsledky manipulátorových činů na můj život, které jsou i tak nemalé... Myslím tím to, že jsem dlouho měla pocit, že musím vyhovět každému... Že mě každá kritika totálně vydeptala... Že jsem se neuměla pustit do konfliktu, aniž bych se po vteřině nerozbrečela... Všechno si uvědomuji a pracuji na sobě. Nedělám věci, které mi vadí. Kritiku beru jako možnost posunout se dál. Konflikty nevnímám jako souboj a útok, ale jako možnost pročistit vzduch. Učím se, abych byla sebevědomá a myslela především na sebe a své potřeby.

Víte, já jsem měla štěstí, protože jsem potkala rovného a poctivého chlapa, který mě provází životem, a můžu se na něho spolehnout. A který mi ukázal, že ne každý se vás snaží jen podrazit a zneužít. A že když dáte, tak taky dostanete. Pomohlo mi to vyžehlit v duši spoustu věcí, které byly před tím pokrčeny. A pomohlo mi to hlavně v tom, abych spoustu těch kazů vyzdravila sama. To je totiž ten nejlepší recept. Když najdete sílu pomoci sami sobě a postavit se tomu, co vás ničí...

Ilustrace jsou z mých prehistorických začátků, někdy z roku 2007. Dělala jsem je do nějaké knížky od ženách, měla jsem vystihnout typy pozitivní i negativní. Knížku jsem nikdy neviděla, ani nevím, jestli vyšla... A i když se jedná o mou tvůrčí prehistorii, myslím, že obrázky plně vystihují dnešní téma. 

20 komentářů:

  1. vím, o čem mluvíte, znám na vlastní kůži, byl to můj bývalý manžel stále se to stupňovalo a už jsem nemohla dál
    nakonec jsem sebrala odvahu a rozvedla se po třiceti letech
    nevzdal to, dál mě zkouší dostat přes dceru a vnoučata, přenesenou manipulací
    stojí mě to hodně sil ho k sobě nepustit
    asi budu mít od něho pokoj, teprve až on nebo já umřeme
    držte se, myslete na sebe, přeji vám kolem sebe stejnou pohodu, jako mám já, když čtu vaše blogy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě mrzí, přeji spoustu síly vytrvat! Dnešním příspěvkem jsem Vám asi k pohodě příliš nepřidala, ale snad jsem Vám aspoň trochu dodala odvahy věřit, že chyba opravdu není na Vaší straně. Já se ptám pořád všech kolem: "Není to normální jednání, že ne? Nejsem přehnaně hysterická, že?"
      A moc mě těší, že vás můj blog těší...:-). P.

      Vymazat
  2. Ehm....koho v tom sakryš vidím? no asi každý někoho takového v životě máme..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jo... Otázka je, jak moc blízko u těla, a jak jsme kdo odolný... P.

      Vymazat
  3. Žila jsem s manipulátorem dva roky a byla to tedy škola života. Naštěstí když už jsem neměla kam couvat,byla na antidepresivech,dokázala jsem odejít.Dodnes bezpečně vycitim i náznak manipulace. Dokonce i v divadle při sledování hry o manipulátorovi jsem měla celou dobu představení křeče v břiše,jak na to moje podvědomí reagovalo... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, takže mě chápeš, s čím už skoro dvě dekády života bojuju... Taky mi to nedělá dobře, když se mě někdo snaží někam natlačit. A konečně už se tomu umím i bránit a neproměním se v bezbranné bláto... P.

      Vymazat
    2. To je dobře,že to dokážeš. Dnes se sedmiletým odstupem nedokážu pochopit,kam jsem se krůček po krůčku nechala tenkrát zahnat. Dnes už bych nedovolila ani náznak... Ivča

      Vymazat
    3. Tihle lidé to prostě umí... A ne každý to zvládne sám, vymanit se. Bohužel... P.

      Vymazat
  4. ...asi viem o kom ide reč...
    Predstav si, že my sa snažíme dostať Janíka z rúk takejto osoby...už má na svojej strane v Domove riaditeľku a psychologičku a hoci máme my vybavené osvojenie, a tiež kus životnej skúsenosti so starostlivosťou o takéto dieťaťa, je totiž ako náš Milan.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci na nikoho ukazovat ani konkrétně jmenovat...;-). Jsou to příliš soukromé záležitosti... A vám přeji pevné nervy a nekonečnou trpělivost... Držte se! P.

      Vymazat
  5. Peti, to me mrzi. Takztez mam osobni zkusenost, i kdyz dnes uz je to dikybohu jen vzdalena minulost. Shodou okolnosti jsem ted zrovna docetla knizku o manipulaci (od Isabelle Nazar-Aga - a mohu tuhle autorku doporucit). Drzim palce a preju hodne sil a odvahy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, možná po nějaké knize sáhnu, třeba mi to pomůže vyjasnit spoustu dalších pocitů a situací... Děkuju za podporu! P.

      Vymazat
  6. Uvědomit si to a takhle to sepsat je hodně velký kus práce sama se sebou. Jen tak dál :-) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A hlavně to hodně pomáhá, ventilovat, upouštět páru, mluvit o tom... Dokonce už se nebojím otevřeně vyjádřit se o tom, co mi ubližuje, ani před tím dotyčným, to jsem nikdy nedokázala... P.

      Vymazat
  7. Já jsem takového člověka musela úplně odstřihnout,bohužel je to někdo z rodiny.Bylo to těžké,ale vážím si sama sebe a nenechám se deptat a vydírat.A je mi líp.Občas si na něj vzpomenu a trochu se mi sevře žaludek,ale je to čím dál lepší.Držím pěsti a přeji hodně sil��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v rodině to bývá nejhorší, znám to...;-). A ty "vedlejší efekty"... I když si to člověk odůvodní, tak migréna, neuróza, úplně běžně... Tělo si to někdy nechce nechat vysvětlit, no jo... P.

      Vymazat
  8. Jejda, jejda, to vypadá teda hrozivě! To se mám, že žádného manipulátora v blízkosti nemám.. Držím palec ke statečnému boji a ať Tě to i v budoucnu posouvá dál a dál v práci se sebou. Si pak člověk alespoň může říct, že je to zlé k něčemu dobré. Musí to být teda ale fuška.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že všech těch zkoušek vedoucích k osobnímu rozvoji bylo dost...:-). Bych si teď docela ráda chvíli i pokrněla...:-D Děkuju moc za podporu a z celého srdce Ti přeju, aby ses s nikým takovým nemusela nikdy popasovat... P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!