Co je české, to je hezké (a u nás doma to rozhodně nemůže chybět)

úterý 8. prosince 2015
Mám ráda svou zemi a vše, co k ní patří. Její kultura je nesmírně hluboká a bohatá. Moje cesta, jak ji zachovat, je podporovat ji, spoluvytvářet a propagovat. Nenávistné sekání a kopání kolem sebe podle mě naprosto ničemu neprospěje. Vytvářet, pečovat, obnovovat, ne ničit. Toť moje filozofie. 
Dnes nechci opěvovat zurčivé říční toky a travnaté kopečky hor. A že by bylo co chválit. Ráda bych ale upozornila na tradiční české výrobky a produkty, které u nás doma rozhodně najdete. Že pojedeme na modré vlně asi nikoho nepřekvapí...

1. Modrotisk
Že miluju modrotisk si musel všimnout snad úplně každý. Já, modrá a puntíky, to prostě patří k sobě. Vyzkoušet si jeho výrobu bylo mým velkým snem a jsem ráda, že se mi to díky výtvarníci Janě Kubínové podařilo. Abych tuto tradiční českou metodu barvení látek šířila i mezi mladší generace, uspořádala jsem ve škole dokonce celé projekty zabývající se modrotiskem. Jeli jsme s dětmi do Rožnova, kde nám během programu "Barvíř modrotisku" vysvětlili celou technologii výroby a žáci si ji mohli sami vyzkoušet. Program se opakuje každý rok, doporučuju sledovat stránky Valašského muzea v přírodě a včas se objednat. Dokonce nám poslali do školy naše obarvené výtvory! 
Poslední dvě modrotiskové dílny se v České republice nachází v Olešnici na Vysočině a ve Strážnici na Moravě. Do jedné či do druhé (nebo nejlépe do obou) se jednou musím rozhodně vydat...
Z pravého modrotisku mám ušité kosmetické taštičky od Jany Grešákové a obrázky panenek v obrazové galerii v kuchyni. Alá modrotisk je u nás ale snad úplně všechno...

2. Cibulák
Ačkoliv jsem začala razit svůj úplně vlastní vzor "chrpák", před cibulákem se skláním. Káva v cibulákových hrncích a bábovkách na stole, to je synonymum nedělní pohody. Já jsem si na památku vzala jeden talíř po babičce, více kousků zatím nemáme. Některé kusy jsou totiž na mě až moc "překudrlinkované". Moc se mi ale líbí spojení moderních tvarů a tradičního vzoru v soupravě Bohemia Cobalt od architekta Jiřího Pelce. 
Naše šuple na nádobí, když se tak do něho dívám, je velmi multikulti. Vedle tradičního českého karlovarského porcelánu po babičce leží čínský porcelán i misky z Maroka a Tuniska. a všechno to tak nějak hraje a souzní. Stačí najít společnou řeč. Tou je v tomto případě modrobílá kombinace... Rozumíme si, že? 

3. Len
Co mají společného mé svatební šaty a letošní adventní věnec? Len! Úžasná rostlina. Od modrých kvítků, přes nesmírně dekorativní usušené bobulky až po finální plátno. Mrzí mě, že pěstování lnu u nás skoro zaniklo, na druhou stranu věřím, že se lidé k této rostlince začnou vracet. O lnu se můžete dozvědět něco třeba v tomto díle Herbáře. (To máte jako se sklářskými dílnami třeba v severních Čechách. Když jsme projížděli kolem pozavíraných továren, bylo mi smutno. Pak jsem si ale všimla drobných soukromých sklářských dílen a ateliérů... Ono si řemeslo svoji cestu vždycky najde.)
Když se tady ve Frýdku rušily velkosklady Slezanu, které obsahovaly mimo jiné i stohy lněného plátna, byla jsem tehdy ještě studující, peněz nemající a naprosto nevizionářská... Dnes bych je asi skoupila všechny. Moje švadlenka naštěstí nějaké své zásoby měla, tudíž i já jsem mohla mít své vysněné lněné svatební šaty. Letos jsem po dlouhé době narazila na sušený svazek lnu v květinářství a s radostí jsem ho zakomponovala do věnce...

4. České skleněné ozdoby
Někteří vzpomínají na stromečky z dětství s ozdobami "každý pes, jiná ves" s nostalgií. Já tedy ne. Nemám ráda pestrobarevné baňky ani korálkové ozdoby, třásně a už vůbec ne takové ty chlupaté řetězy. My jsme naštěstí měli vždycky stromeček přísně vyladěný. Vivat moje máma. Dlouho mi trvalo, než jsem přišla skleněným koulím na chuť. Nicméně "nikdy neříkej nikdy" a i já jsem skleněným ozdobám podlehla. Hrozně se mi líbilo, jak Dita P. ve svém pořadu říkala, že každý rok dostane sadu ozdob, na jejichž krabici je napsáno, co se ten rok událo. Já jsem si vloni ze Salcburku přivezla puntíkované srdce, a letos na jarmarku v Horním Sklenově u dokonalé roubenky jsem si na památku pořídila krajkovanou baňku. Vypadá to, že nakonec i my budeme mít stromeček "každý pes, jiná ves". Samozřejmě ale v modrošedobílé linii... 
"Modrotiskové" baňky v koláži jsou z galerie, která se nachází na Vizovickém zámku. Když do ní vstoupíte, octnete se ve vánoční pohádce. Foukané a ručně malované ozdoby, kam se člověk podívá. Krása...

5. Kanafas
Pruhované duchny, to je pro mě symbol domova. Variaci na kanafas jsem si pořídila jak jinak než v Ikea, ale od babičky jsem kdysi dostala i pravé kanafasové polštáře, které s tímto povlečením kombinuju. Pravda, chtělo to trochu záplat a vyspravení, ale jsou parádní! Jednou si třeba pořídím celou opravdickou kanafasovou výbavu. 

1. Skleněné ozdoby z galerie ve Vizovicích.
2. a 9. Kosmetická taštička z modrotisku do Jany Grešákové.
3. Letošní adventní věnec s přírodními ozdobami, mezi kterými jsou i bobulky sušeného lnu.
4. Kanafasové polštáře po babičce Aničce.
5. Svatební šaty z českého lnu.
6. Tradiční modrobílý servis po babičce Evičce.
7. Modrotiskové panenky, které se kdysi prodávaly v ÚLUVU.
8. Cibulákový talíř po babičce Aničce.

Třeba ještě váháte, co vzkázat Ježíškovi, aby přinesl pod stromeček. Takže jako nášup trocha té české dárkové inspirace. 
1. Nafukovací slon od Libuše Niklové, vyrábí Fatra, a. s.
2. Moderní designové pojetí cibuláku; Čajová souprava Bohemia Cobalt - design prof. arch. Jiří Pelc.
3. Havlíkův přírodní zázrak; zcela přírodní kosmetika netestovaná na zvířatech.
4. Česká kosmetika Manufaktura, netestovaná na zvířatech. Já mám ráda řadu z bahna z Mrtvého moře; mužům v rodině kupuju pivní řadu.
5. Hračky z kanafasu od Šapitó.
6. Krabička od Oringle inspirovaná modrotiskem.
P.S.: Nejedná se o PR článek. Vše, co jsem v něm napsala, jsem napsala dobrovolně a bez nároku na honorář. 

8 komentářů:

  1. Krásný článek a krásné fotky, tento design a celkové ladění Tvého blogu velmi obdivuji! :-)
    Jestli mohu, doporučím Ti českou kosmetiku Nobilis Tilia, která je na rozdíl od Manufaktury skutečně 100% přírodní a výborně funguje :-)
    A já jdu prozkoumat ty odkazy na porcelán, díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za doporučení;-). Momentálně zkouším, takže si ráda prostuduju i tuto... Manufakturu beru jako cenově přijatelnou a dostupnou alternativu k masové drogerii...
      A děkuju moc, za vzkaz i pochvalu...
      P.

      Vymazat
  2. Tiež ešte budem dlho čítať... , úplne fundovaný článok :-ň a nádherne nakomponované naj !,
    ale teraz narychlo. som niečo našla .... :
    http://www.fler.cz/zbozi/krajkova-srdicka-5740467?pos=15

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Srdínka krásná! Fundovaný? Óóó:-). Díky;-). P.

      Vymazat
    2. Pocit, že v našej tradícii máme všetko čo teraz letí,hoci to má rôzne mená ,,udržateľný spôsob života,, atď...,ma stále kdesi vo vnútri neopúšťa, a preto nakomponované to máš tak, že to blaží,opakujem, keď som sa vydala na mladomanželskú pôžičku som si dala upliesť prútené koše veľké ako dospelý človek a dva dospelí ľudia :-),mala som vlnený ručne tkaný koberec z Krásnej izby, gubu z ovčej vlny, borovicový nábytok ako prvé drevené ,,lastovičky,,, kanafasové post.prádlo z Čiech(k tomu som vyhrala, ten tkaný vlnený koberec)a modrotlačové závesy som mala naplánované do nového bytu....Berie ma drotárstvo, na úrovni mís,lámp, väčších objektov ako klietka pre králika :-)....PROSTE NAšE TRADÍCIE SÚ ECHT ,,UDRžATEĽNÉ,, KIEž ICH NIč U NÁS NEVYKORENÍ... A UDRžUJÚ MA PRI žIVOTE !
      A dala si mi chrobáka do hlavy, zistím si kde u nás ostala nejaká modrotlačová (ja viem, že nie), alebo aj iná dielňa.:-))))
      A vau, že si mala ľanové svadobné šaty, tie obdivujem a vieš, že som ti napísala niečo ako prírodno, masielkovo, modrá kombinácia naj !
      Ja som po treťom pôrode nosila šaty zmes ľan/ viskóza, vlna/elastan z predajne Twiggy u nás v Bratislave, dlhé s gombičkami na hrudi kvôli kojeniu a viem, že také šaty sú naj !
      https://www.google.sk/search?q=twiggy&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=NCxoVsS9CsfZywPcoK2YCQ#q=twiggy+klariska


      Uf :-)

      Vymazat
    3. Uf:-). Dostaneš titul "nejmilejší komentátorka roku":-).
      Díky za lekce ze slovenštiny, přiznám se, musela jsem si najít "pôžička" a "guba":-).
      Popis novomanželské domácnosti zní dokonale;-).
      Taky si myslím, že jsou tradice vlastně strašně moderní:-). A ta udržitelnost v nich je proto, že si lidé každý výrobek poctivě "oddřeli". Když prošli celým tím procesem výroby, tak se jim pak danou věc nechtělo jen tak zahodit, vážili si jí...
      Takové šaty rozhodně jsou nej! Myslím, že si po novém roce udělám zase turné po sekáčích, abych něco podobného ulovila, protože můj balijský hábit na doma by to praní pořád dokola už nemusel vydržet:-).
      P.

      Vymazat
  3. Super článek :) Co mi ale úplně vyrazilo dech, je ten slon! Dávno jsem zapomněla, ale kdysi jsem ho mívala jako malá... Z nostalgie jej musím objednat pro dcerku :)
    Děkuji za vyvolání vzpomínek i spoustu zajímavých informací a příjemné čtení :)
    http://www.jankafj.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ještě nemám pro koho, tak jsem si ho objednala vloni pro sebe:-). Ale mám ho strach nafouknout, aby mi ho kočka nepropíchla:-D. Nicméně kamarádčin Toníček je z něho nadšený;-).
      Janko, není za co a díky za zastavení;-).
      P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!