Moje ekologická zpověď

pátek 31. července 2015
Miluju přírodu a záleží mi na ní. Snažím se přemýšlet nad důsledky svých činů. Zároveň jsem ale dítě své doby a uvědomuju si to. Ráda žiju v pohodlí, čistotě a s dostatkem snadno dostupného jídla a vody. Vyhovuje mi to. Komu by taky ne...

Jsou věci, které dělám, i když vím, že nejsou správné... 
... Cestuju. Báječné trávení času. Člověk si rozšiřuje obzory a tak vůbec. Je mi ale jasné, že moje ekologická stopa nic moc... Letecká doprava, nafta do auta... Mohla bych asi cestovat ekologičtěji, ale přiznám se, na to jsem asi moc líná a málo alternativní. Abych obešla svět pěšky nebo objela na kole, to prostě nedokážu.
... Jím maso. A ještě ke všemu jsem pokrytec. Nemám sílu zvíře usmrtit, nedokážu to. Nevadí mi ho vykuchat, zpracovat, ale ten akt usmrcení nezvládám. Snažím se kupovat maso z malých chovů, od chovatelů, ale nedělám to vždycky...
... Piju mléko a jím mléčné výrobky. Bez sýra si svůj život nedokážu představit. Je mi líto telat, která bučí odtržená od maminek. Připadám si děsně, že stavím své chuťové buňky nad zvířecí mimina...
...Peru, koupu se, splachuju... Spotřebovávám spoustu pitné vody a pouštím spousty špinavé vody do oběhu...

Taky se ale snažím dělat aspoň malé kroky, které jsou správné...
... Třídím odpad. Nechali jsme si udělat skříň v nevyužitém místě za dveřmi, aby se nám po bytě neválely PET lahve a hromady papíru. Vybírám z koše kelímky od jogurtu a tak... Kdybych měla dům, určitě bych měla kompost.
... Oblečení se snažím co nejvíce nakupovat v sekáčích. Nosím ho co nejdéle a nehromadím zbytečné kousky. Oblečení, které se nám už nehodí, ukládám vyprané do kontajnerů pro ADRU. Dost mě oslovila kampaň Fashion revolution, která nutí lidi přemýšlet nad tím, kdo ušil oblečení, které nosí. Šaty pro lepší příležitosti mi šije švadlenka nebo kamarádka...
... Postupně zcela přecházím na kosmetiku, která není testovaná na zvířatech a je co nejvíce šetrná k přírodě. Vyhovuje mi značka Manufaktura. Na mytí místo sprchových gelů používám stále více mýdla z různých drobných mýdláren. Zatím mám trochu problém s antiperspiranty. A lakem na vlasy...
... Květiny, pokud jsou zrovna dostupné, nekupuju, ale využívám toho, co kde zrovna roste...
... Nehromadím zbytečné věci. Pokud se mi něco nehodí, když třeba dostanu nepotřebný dárek, pošlu to do aukce kočičího útulku Brněnský Max. Tam věc prodají a peníze použijí na péči o kočky a fungování depozita. Když kupuju jakoukoliv věc, přemýšlím nad tím, jestli ji opravdu potřebuju a jestli se mi brzo neomrzí. Nesnáším konzumní spotřebovávání a neustálou obměnu věcí...
... Vejce dostáváme domácí od rodiny nebo je kupuji z chovu, kde nejsou slepice v klecích...
... Po městě, třeba při přesunu do práce, se pohybuju pěšky nebo městskou dopravou. Auto používáme jen na delší přesuny a když děláme velký nákup. 
... A hlavně, neustále si připomínám, že nejsem "pupek světa" ani "středobod vesmíru" a že nemám právo povyšovat svou existenci nad existenci jiných lidí i tvorů...

Nechci nad sebou vynášet žádné soudy ani vyvozovat nějaké závěry... Rozhodně si nemyslím, že jsem ekoikona, která by byla hodna následování. Dělám jen, co je v mých silách a myslím si, že každý skutek, i když třeba drobný a banální, má smysl. Obdivuju lidi, kteří vystoupili ze své pohodlné zóny, aby za sebou zanechávali "menší svinčík". Snažím se ke svému "repertoáru" přidávat další a další kroky... Nějaké tipy?

Naše "třidicí" skříň.

10 komentářů:

  1. Ahojky...:)

    Bravurně napsáno, naprosto souhlasím a zastávám stejné názory. Být šetrná k životnímu prostředí se snažím, ale je to opravdu "těžké" - prodavačkám se moc nelíbí, když dávám např. pečivo nebo zeleninu jiných druhů do jednoho sáčku nebo když se jim kutálí po pásu několik pomerančů a ty jedou ke kase v naprosto odlišné okamžiky. Doma zase třídím každou obálku, každý kelímek, ..., abych pak zjistila, že manžel na to kašle a klidně plasty z myčky hodí do směsného odpadu (tedy pokud zrovna vyndá myčku, což se stává málokdy). Abych manžela neosočovala, on je také "ochránce Země - ekolog", jenže to bere moc vědecky, a to se sním pak o některých věcech nedá mluvit. Pro vysvětlenou - je profesí vědec v oboru letectví a zabývá se hlavně způsoby, jak co nejvíc leteckou dopravu zefektivnit a zekologizovat... No jo, jeden nevytříděný kelímek asi lidstvo nezabije, i když...no...
    Mockrát děkuji za článek.

    H-ana-H

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A no jo, další bod... Nosíme na nákup svoje plátěné tašky a v kabelce mám taky pořád jednu, abych nemusela brát sáčky...:-). Taky po manželovi ty kelímky lovím z koše, i když mu příroda není lhostejná... Každý ať činí, jak umí... Jak jsem napsala, hlavně nebýt lhostejný a dělat aspoň něco! Tak ať se daří;-). P.

      Vymazat
  2. Já se přiznám, že jdu ještě mnohem dál, ale je to hlavně otázka času, každý jsme někdy na něčem začínal stavět a postupně svůj rozhled rozšiřoval. Velmi chválím i za toto, protože jak to tak okolo sebe pozoruji, třídění odpadu nebo uvědomování si nekonečnosti vodního koloběhu není úplně samozřejmé. Používám čistě přírodní kosmetiku (moje nejoblíbenější značka je Nobilis Tilia), snažím se nakupovat výhradně věci vyrobené v ČR (ale samozřejmě to není možné vždy), používám výhradně ekologicky šetrné úklidové prostředky, vyrábím si vlastní gel na praní, pěstuji vlastní zeleninu (maso, vajíčka, med máme domácí), ale sama maso nejím. Naučila jsme se šít a plést a syn nosí prakticky už jen oblečení, které mu sama vyrobím (mrkněte na blog ;-) .. je toho hodně. O lécích, hormonální antikoncepci atd ani nemluvě. Léčíme se bylinkami a homeopatií, jen v nejhorších případech nastupuje chemie. Pokud mohu dát skvělý hygienický tip pro ženy, tak se poohlédněte po menstruačním kalíšku ;-)
    Máte krásný blog, velmi ráda sem chodím nakukovat! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, choďte dál, budu ráda;-). A díky moc za inspiraci! Říkám si raději pomalu, malými krůčky, než vůbec... Někdy je to fakt těžké, přemoct tu lenost a pohodlnost... Přitom si stačí zvyknout a pak už některé věci člověk bere jako samozřejmost. A ad hormonální antikoncepce - kdybych měla v sedmnácti rozum jako teď, tak nikdy! Nic mi neudělalo v těle větší paseku. P.

      Vymazat
  3. Peti, vynikajuci antiperspirant je crystal deo. Pouzivam ho tri tyzdne a robi dobru pracu, nepotim sa, nesmrdim. Vraj vydrzi az rok. Jedine co mi chyba, je parfumacia.
    A ako spomenula Veroniquez, menstruacny kalisok. Pouzivam ho 4roky a nic ine uz nechcem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, píšu si, vyzkouším... Taky mám ráda, když přípravky voní, ale tak to se dožene voňavkou...:-). K menstruačnímu kalíšku jsem si zatím cestu nenašla, ale taky, proč by ne, vyzkoušet se má všechno... P.

      Vymazat
  4. Hezký večer, také děkuji za inspirativní příspěvek, který mé vlastní ekologické zpovědi. Shrnutí je asi takové - že se snažím, ale rezervy zde jsou :-) Dělám většinu věci, která tu zazněla (v příspěvku i komentářích) mj. také hodně využívám vlastní zdroje např. vejce, maso, některou zeleninu máme z rodinných zdrojů (byť je mi jasné, že ne každý má takové štěstí). Děláme vlastní šťávy, marmelády, sbírám a suším bylinky na nachlazení. Snažím kupovat u českých výrobců a ohledně některé zeleniny a ovoce preferuji místní zemědělce. Igelitky a igelitové sáčky nahrazuji látkovými. Navíc v domácnosti hodně používám místo různých přípravků ocet, citron a jedlou sodu - zejména kombinace sody a šťávy z citronu vyčistí úplně super mastnotu, ocet používám ve zředěné podobě na vytírání povrchů. A plánuji si ušít intimky - obecně nemám ráda věci na jedno použití. Určitě mě po odkliknutí napadnou ještě další věci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super! Jsem fakt moc ráda, že nejsou všichni lhostejní, ale že se najdou lidé (a věřím, že jich bude stále více), kteří přemýšlí nad tím, co dělají. Je to pro mě velmi povzbuzující a inspirující! Díky za tipy a nápady... P.

      Vymazat
  5. Teda ... já myslela, že třídění odpadu, oblečení z druhé ruky (které vydrží mnoho let a neobměňuje se raz dva, stejně jako elektronika mi vydrží desítky let) a nakupování českých výrobků je běžná norma, že to snad dělá každej! To vůbec nepovažuju za nic uvědomělého.

    Ten "velký nákup" autem bych zrušila. Nic takovýho nikdy nepodnikám. Asi že nemám auto :)
    Ale chápu, že v lokalitách, kde je do obchodu daleko a domácnost je třeba čtyřčlenná, se to nabízí a hodně to pomůže. Ačkoli ... já mám nejbližší obchod tak kilometr a všechno nosím vlastními silami, minimálně toho tři čtvrtě kiláku, co mám od zastávky. Nemít všechno pod nosem a nebrat to jako samozřejmost - to bych asi shrnula jako svůj "eko" přístup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško, bohužel to standard není, určitě ne v mém okolí, a to se pohybuji mezi moc fajn lidmi. Netvrdím, že je to uvědomělé, ale bohužel tyto "samozřejmosti" málokdo drží... P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!