Meruňka tekutá...

úterý 28. července 2015
Marmeládou se to asi úplně nazvat nedá. Nějak to neztuhlo, no... Což ovšem neznamená, že jsem po zavaření jednu zase hned neotevřela a celou nezbaštila... Myslím, že jako výborný přeliv na palačinky nebo do bílého jogurtu by to fungovat mohlo. 
Připomnělo mi to scénu z mé oblíbené knížky "Milostný dopis klínovým písmem".

..."Blaženost, Maxmiliáne. Nosit naše dítě je blaženost. Myslím si, že když se ještě věřilo v nebe, tak to tam bylo taky takový. I když ve skutečnosti... je to asi mnohem lepší!" Bylo to devět měsíců v bublině Boží a Alice si přála, aby to nikdy neskončilo. A tak když jí Maxmilián podával středně velkou kávovou lžičku zrovna v okamžiku, když si ona na svém ukazováku nesla do úst masu oranžové, pronikavě vonící meruňkové marmelády, jenom se bez zájmu podívala na jeho udivenou tvář a s lhostejným požitkem nechala rozpustit voňavou matérii nejprve na jazyku, pak v ústech a pak ji nechala vzlínat v její sladkosti a nádechu trpkosti až k patru, kdy polkla, nebo přesněji, nechala ji vklouznout jemně a se samozřejmostí prožívané slasti do svého jícnu. Maxmilián stál před ní, ruku nataženou gestem pomoci, které nebylo zapotřebí. Stál a díval se na svou půvabnou manželku, jak tu sedí u své ranní kávy a vůbec ji nezajímá, co si o ní kdo myslí, co kdo cítí, a je jen naprosto spokojená sama se sebou i se svým životem. Když marmeládu spolkla, pečlivě a s chutí si ještě olízla svůj ukazováček a její ústa vydala zvuk, který se dal buď klasifikovat jako spokojenost, slast, anebo lehce nevšímavé, surové mlasknutí. Maxmilián najednou nevěděl, jak má být tento letmý zvuk slyšen. Když byla marmeláda spolknuta, zeptal se: "Ty asi nechceš lžičku, viď že ne?"...


4 komentáře:

  1. Peťulí podařilo se ti nasbírat nádherné skleničky, ty puclaté se mi mooooooc líbí :) Já myslím, že tekutější "marmeláda" určitě najde víc využití. Já třeba ty klasické moc nemusím. Jen tak 2x do roka mám záchvat, že si koupím čerstvý rohlík, namažu si ho máslem a babiččinou jahodovou marmeládou. Nu, a tím mám s marmeládou na dalšího půl roku vystaráno. Ať chutná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou od jogurtů z Tesca;-). U nás marmeláda docela jede... Na cukroví ji každopádně asi nevyužiju, takže bude třeba udělat ještě jednu dávku z něčeho jiného:-). Díky! P.

      Vymazat
  2. Tekutá marmeláda na limonádu a do čaje super!! Mňam. Taky se mi každý rok několik takových kousků podaří :-) Krásný srpen, Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, další využití, díky za tipy:-). Taky přeji krásné srpnové dny;-). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!