Zašmodrchanosti

pátek 10. května 2024

Poslední týdny toho bylo moc. Příliš mnoho myšlenek, příliš mnoho emocí, příliš mnoho událostí. To se to pak jednomu mezi těma ušima zašmodrchá v nepřehledné klubko... Nejlepší a nejtěžší zároveň je se v takové situaci úplně zastavit a začít to pomalu a trpělivě rozmotávat... Mně hodně pomohlo, že jsme na pár dnů vypadli do chalupy úplně bez signálu, v krásné krajině Rychlebských hor...

Obrázek "Hromnice" vznikl, když dubnové květy zapadaly sněhem. Byla ta správná atmosféra... Doplňuje druhý originál "Už sa fašank krátí". Oba jsou v dřevěném bílém rámečku s antireflexním sklem, velikost v rámu 25 x 25 cm. Cena za kus 4000 Kč.

Představuju si dívku, jak spěchá úvozovou cestou k vesnici. Je únor, stmívá se brzy. Už je na rozcestí u božích muk, a to je dobře, protože kromě tmy hrozí i bouřka. Hnědé brázdy polí jen místy pokrývají poslední ostrůvky špinavého sněhu. U prvních plaňkových plotů si vydechne, nezmokne. A u toho jejich ji úzkost opustí zcela. Pohledem pohladí první sněženky deroucí se zažloutlou loňskou trávou, a taky sousedovic jehňátka, která se na svět vydrala rovněž teprve nedávno. Sněženky, ovečky, barva naděje musí být bílá... Doma přiloží do kamen a uvaří si čaj. Zásoby nasušených bylin se tenčí, ale však už jen pár dnů, týdnů, a nasbírá si čerstvé... V dálce uhodí blesk. Možná právě u starého dubu, kolem kterého ještě před chvíli spěchala domů. Zapálí bílou svíci, a postaví ji za okno. Ve vsi, kterou překryla temně modrá tma, se jako světlušky rozžíná jedno okno za druhým. Hromničky, teprve nedávno posvěcené, ukažte svoji moc a ochraňte naše chaloupky...

Pak tu mám ještě jeden originálek "Na břehu řeky", inspirovaný letními dny strávenými na květinami porostlém břehu řeky Morávky. Ten je v rámečku z druhé ruky, celková velikost 20,5 x 15,5 cm. Cena 1300 Kč. Originál "Beltainový slet" je taky stále k mání, jenom má teď krásný nový tmavě modrý rám (A4, 4500 Kč).

Obraz "Kočky paní Magdy" byl na přání, a já jsem moc ráda, že se zrovna tento fakt povedl. Rodinné obrazy pořád frčí, ale mít možnost takhle se pomazlit se třemi ňuníky, to bylo čiré štěstí...

S fotkami to nejřív vypadalo bledě, ale nakonec se nějaké prodaly. Pořád jich dost zůstává, tak jestli si na nějakou myslíte, neváhejte, objednávejte...





























5 komentářů:

  1. Já se musím stále opakovat. Moc mne Tvůj kumšt baví. Ať jsou to obrazy, fotky či věnce. Ve všem jsi Ty.
    Ty kočky jsou fakt moc a moc povedené !
    Měj pěkné tvůrčí dny, Petro !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt jsem se po chvíli prohlížení přistihla, jak se culím a mám zamlžíno :-) A co asi kočky nechápou, proč se culím nejen při pohledu na ně ale i při pohledu na zeď :-) Jednu zeď tady budu mít jen z Petřiných děl. Mám to po různu po bytě ale asi to sjednotím. Je super si udělat radost.

      Vymazat
  2. Nádherné fotky...já vždy takhle "vypadnu" na Hostýn...mám ho od Zlína kousek, takže jsem tam letos byla už tak 15x...když potřebuji klid.

    OdpovědětVymazat
  3. Petí, zase vše nádherné. Obrazy fotky věnce, jsem nadšená.
    Teď jsem se dočetla, že se otvírá Hrabalova vila, ty nádherné zelené dveře by se tam i hodily. Ježiš, ty jsou, miluju takové.
    A mám moc ráda ty Tvé fotky. Člověk skoro cítí vůni louky, slyší vítr v břízách na hřbitově.
    Já si dokonce dvě už chtěla koupit společně s mými nádhernými kočkami, ale musela jsem se krotit. Už takhle mě zruinovalo další kolo Kočičího přání. Takže ráda si nějaké příště objednám.
    Moc děkuji za nádherný obrázek, zbožňuji ty Johančiny pihy, jak se všichni usmívají očima a co je naprostá bomba? Ty něžné minidetaily kolem. Miluju.
    Pa Magda

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!