Májíček

sobota 2. května 2020
Moje první soukromá (rodinná) májka... Nejkrásnější kytice celého roku, na kterou se vždycky neskonale těším. Kombinace šeříku, pomněnek, jabloňových květů, pryšce, konvalinek a kopretin, i když posledních dvou jmenovaných letos zatím jen v náznaku... Brouzdání dokonale zelenou a svěží krajinou, obdivování venkovských stavení a vnímání vůně vypalených ohňů předešlé noci... Radost z vydatných lijáků, sprcha pod širým nebem, zmokla jsem několikrát... Máj zahájen! Nechť se v podobném duchu nese celý měsíc, prosím... (Kdo by řešil v záplavě takové krásy roztřískaný mobil, že jo... Letos mě ty moje "stroje" nějak opouštějí...)














10 komentářů:

  1. Ta májka mne dostala. Prima nápad ! Udělámm si dnes taky takovou radost.
    Chodím na Tvůj blog ráda. Sice téměř nekomentuji,ale vždycky se potěším Tvými větičkami, fotkami a hlavně Tvým kumštem.
    Měj se fajn a klidou neděli Ti přeji!
    Hanka(bavi-mne-to.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mě moc těší, že tohle místo stojí za návštěvu a inspiruje, to je bezva...:-) A děkuji i za napsání, ať se májka povede! Užívej si krásný máj... P.

      Vymazat
  2. Krásný nápad s májkou! A ty pomněnky, ách.
    Pohodový jarní čas Ti přeji.
    Jindra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, pomněnky, šeřík, rozkvetlé stromy... Prostě ráj na zemi! Děkuji, taky si ho užij plnými doušky...;-) P.

      Vymazat
  3. Všechny tyhle kytky miluju taky. Moc. Jen jsem se chtěla optat - jak dlouho vám vydrží pryšec ve váze? Já s ním nemám bůhvíjaké zkušenosti. A ad tyhle nádherné přírodní kytice. Vždycky nějak začátkem června bylo otevřeno v Markvarticích v Plantě naturalis - vyjížďky rozkvetlými loukami, výstava bylin, kostel vyzdobený tím co dává příroda (profi vazby od žáků zahradnické školy) a také tam byla úžasná žena s hromadami květin a návštěvníci si mohli uvázat svoji. Ach, asi letos akce nebude a já jsem smutná. A opět chválím překrásné fotky. Mějte se krásně, Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, pryšec se hned po utržení musí dát do vody, jak jednou povadne, je pak už povadlej:-). Takže ho trhám vždycky až nakonec a buď ho šupnu hned do vody nebo s ním hned vážu... Na chatě je výborné, že květiny jsou všude kolem, takže to tak jde praktikovat. Jinak jarní květinky bohužel vadnou všechny poměrně rychle, takže víc jak týden takový pugétek radost neudělá... Ale zase to dohání jinými kvalitami:-). O Plantě jsem nikdy neslyšela, díky za tip, ráda prozkoumám, čím se zabývají. A nádherné květiny jsou teď opravdu všude, stačí vyrazit ven...;-) P.

      Vymazat
  4. Díky, teď se mi to s tím pryšcem vyjasnilo. Obvykle vyjedu na kole a vracím se s košíkem plným více či méně zvadlých rostlin. Včera jsem přivezla česnáček - ten je ve váze přímo king. Pookřál a kdyby to neznělo divně, řekla bych že i povyrostl. V kombinaci s fialovorůžovou knotovkou vypadá nádherně.
    Mnou výše zmíněná firma se zabývá mj. pěstováním semen květnatých luk. Červnová jízda na otevřeném valníku mezi kvetoucími loukami nemá chybu. A pak člověk může dojít k místu bývalé keltské svatyně a lehnout si do kopretinové louky. Co více chtít.
    Zdravím, Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, to zní úplně báječně! Opravdu díky za skvělý nápad na další květinový výlet, třeba na příští rok, nebo prostě na někdy...;-) Sice to pravda nemám úplně za rohem, ale co, člověk nikdy neví, jaká příležitost se naskytne;-). Přeji krásné květinové vyjížďky a spoustu rozkvetlé krásy ve vázách...;-) P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!