Tříkrálová bábovka

pondělí 6. ledna 2020
Tak konečně po letech, kdy jsem si říkala, že upeču tříkrálovou bábovku, se povedlo. Inspirovalo mě nesmírně milé sobotní večerní pokoukání na Peče celá země. Efekt tento pořad očividně má, protože tíhnou k válu i chroničtí nepekaři jako jsem já. Dost tomu napomohlo i to, že jsem pekla s mámou. Nejde o to, že bych potřebovala pomoc, ale bez společnosti a povídání mě to tak nějak neba... Recept po mně nechtějte. Lepkové recepty upravuju za pochodu na bezlepkové. Tato bábovka by si například zasloužila méně oleje, protože jsem většinu mouky nahradila mletými ořechy, a nějak mi nedošlo, že ty jsou mastné dost...

Kousek se šťastnou mandličkou si vybral děda. Tak snad je to dobré znamení. "Když jste tady, je tu dobře," vystihl přesně, co cítím i já. Třeba kolem nemocničního lůžka, hlavně že spolu. Obdivuju, s jakou pokorou a vděkem přijímá jakoukoliv nabízenou pomoc. Bez ostnů, beze studu, s úsměvem. Člověku přijde jako ta nejpřirozenější věc pečovat o něho. 

Nikdy jsem se netěšila na přehoupnutí do nového roku jako tentokrát. Jakoby změna číslice v letopočtu postavila hráz za uplynulými událostmi. Ulevilo se mi už jen tím. Je to pro mě velká škola, přiznat (si), že jsem "sežvejknutá" a unavená. A že nepotřebuju nic jiného, než držet za ruku a sem tam (dost často) objemout. "Najít skutečné štěstí v období nedostatku, to je zázrak." napsala jsem na lednovou stránku kalendáře Malé zázraky, který už konečně asi visí u vás na stěnách. Tak. Občas se sama divím, co za smysluplnosti ze mě vypadnou. Má mě kdo obejmout, a má mě kdo držet za ruku...♥

K fotce bábovky jsem na sociálních sítích napsala, že dnešním dnem končí Vánoce a začíná období masopustu, což vyvolalo mnohé reakce... Dle církve Vánoce oficiálně končí první neděli po svátku Třech králů, ale podle lidových zvyků už na Tři krále, protože to byl poslední den, kdy se vánočně "něco dělo", tedy chodilo se na koledu. Do 60. let, kdy proběhl druhý papežský koncil, byly z církevního hlediska za konec Vánoc považovány dokonce až Hromnice. Někdo proto odstrojuje stromeček a schovává betlém 2. února. (My jsme ho odstrojili už dnes. Dobrého pomálu...) S masopustem se to má tak, že jeho název je poněkud zavádějící. Protože o masopustu se půst rozhodně nedrží, ba právě naopak. Teprve až když skončí, a to popeleční středou (letos vychází na 26. února), nastává to pravé postní období... A i neděle během postní doby jsou co se týká tradic poměrně zajímavé. Což mě opět přivádí k tomu, že bych nějakého toho jemného ženského průvodce od Nového roku k Velikonocům, případně 1. máji, mohla udělat...

Mějte krásný rok, vlídný, milý, plný lásky, ve zdraví prožitý...♥





10 komentářů:

  1. Bábovka vypadá krásně. Já peču tříkrálový koláč z toho, co zbylo z vánočního pečení 😉 A doma to vedeme po staru, jak mě to naučila maminka a Vánoce máme do Hromnic 😊 😉 😂 Tak ať je ten dvacítkový rok co nejlepší 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilo, děkuji za přání, a přeju taky tak...;-) My jsme na Tři krále nikdy nic nepekli, ale myslím, že je škoda to nezavést jako tradici:-). Letos mi to společné pečení i pojídání udělalo radost. P.

      Vymazat
  2. Bábovka s královskou korunou vypadá nádherně...skvělý nápad.
    Milá Peťo,v novém roce ti přeji hodně zdraví a lásky ... ať se všechno daří.
    db

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikoliv můj, já jsem ho objevila na blogu u Monči z Kopečku. Děkuju moc za přání. P.

      Vymazat
    2. Musím to napsat.Objevila a svou kresbou dotáhla k dokonalosti :),to se počítá.
      db

      Vymazat
  3. Při čtení o Vašem dědečkovi se mi vybavila moje babička. Když byla v nemocnici a přijeli jsme ji navštivit, tak první co udělala, dala mi svoje zuby a řekla "umyj mi prosím pořádně zuby" naprosto bez ostychu nebo pocitu, že by se měla nějak obávat reakce. Kdo jiný, než nejbližší by měli tyto věci dělat, že?
    Bábovku a konec Vánoc jsme spolu "řešily" už na IG, ale máte ji opravdu povedenou.
    Mějte povedený a veselejší rok.
    M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí žijeme v době, kdy není třeba dodržovat dogmata, a můžeme vše užívat a prožívat, jak to cítíme a vnímáme. To je moc fajn. Takže pokud chce někdo Vánoce krátké, ať je má krátké, a pokud dlouhé, ať je má klidně do Hromnic...;-) Děkuju moc za milé přání, a přeju taky tak. P.

      Vymazat
  4. Peti, krásná bábovka. Taky bych ráda zavedla tuto tradici, ale zatím sháním děti na koledování, velké odrostly, malé se ostýchají přidat.
    Přeji ti šťastný celý rok a hodně tvořivé nálady a chutě.
    Bohunka+

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, obdivuju každého, kdo se do obchůzky zapojí. U nás letos nezvonili, ale asi chodili o víkendu, když jsme byli pryč... Taky přeji Tobě a celé rodině skvělý rok! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!