Poslední letošní zakázka...

sobota 21. prosince 2019
Okolí domu jsem zaznamenala, tak teď ještě to, co jsem tvořila. Přesně si pamatuju, bylo mi asi 13? 14? Jak jsem si moc přála nový pokojíček. Už jakože holčičí... Probrala jsem a vytřídila "dětské" věci, hračky, dokonce jsem si už tehdy vytvořila nové plakáty... A pak jsem odjela na tábor... Když jsem se po 14 dnech vracela domů, strašili mě rodiče, že se mi teda pokusili aspoň vymalovat, ale že se to moc nepovedlo, a že se to bude muset udělat celé znova... A když jsem pak otevřela dveře, čekala tam na mě nastlaná postel v novém povlečení, pověšené obrazy, vymalováno... Cítila jsem se tehdy tak výjimečně a krásně, opravdu, do teď to mám v hlavě... Chápu, že ne každý má od malička takovou silnou potřebu estetického zázemí jako já, někdo tu potřebu nenabyde nikdy, že jo. Ale věřím, že podobně libé pocity budou prožívat i dva kluci, kteří opustili svůj pokoj s prázdnými stěnami, odjeli s tátou na předvánoční lyžování, a máma jim zatím doma přichystala takovéto překvapení. Vyrostl jim v pokojíčku kouzelný strom. Myslím, že jsem na stěnu dostala všechny motivy, které si kluci přáli. Teda... Až na Star Wars. Jako to opravdu pardon...






Letos jsem se toho na stěny načmárala docela dost.
Levandulový butik v Mikulově, Boutique Cafe Mikulov, březen.




Sice ne přímo zeď, ale taky slušně velká plocha. Fotokulisa pro Mezinárodní folklorní festival 
ve F-M. Červen.



Super vysoký strom a moje velké překonání se, protože mám fakt hrůzu z výšek. Tvoření bylo docela zajímavé. Hlavně když jsem se třásla jak ratlík, a snažila se u toho dělat rovné čáry. (Chvíli na to jsem viděla video, jak nějaký mladý český umělec maluje z plošiny po stěně výškových budov. Oproti tomu jsem teda žabař, ale k tomu by mě nikdo nedonutil, ani kdyby mi nabídl... Prostě nedonutil...) Listopad.


A další zadaní - výzva. Jak udělat akvarel na stěnu. Jak udělat úplně něco jiného, než dělávám obvykle. Na motivy zrození vesmíru podle Terryho Pratchetta. Myslím, že se povedlo, aspoň majitelka budoucí kuchyně byla spokojená. Malba je zalakovaná voděodolnám lakem, takže se dá normálně umývat. Zkoušeli to rok v koupelně, a vše funguje... Prosinec.




A na závěr pokojíček, který jste už viděli. Prosinec.


22 komentářů:

  1. Peti,to je krááása!!!!Smekám!Pěkný den!Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Aj ja som bola za mladi zavolaná skrášliť stenu v jednej detskej izbe:-)
    Nádherné, profi, naj pre deti!!
    A tou stenou v tej útulnej levanduľovej pohostinnej reštaurácii sa kochám opakovane dodnes!
    Vieš, ja po každom tvojom poste chcem aj u seba doma naplniť svoj sľub, že budem mať doma čo najkrajšie, ale ide mi to nejak pomaly-pomaličky, alebo až pospiatky s tým mojim stádočkom, autíci sú síce tí najúnavnejší, ale najpravdivejší a najinšpiratívnejší v mojom živote:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mňa ten akvarel víťazí!!!

      Vymazat
    2. Ja som od ranného detstva skúmala náš byt: linoleum, umakart, koberce, ryhy, úchytky, nábytok...a bežalo mi v hlave ako to má byť správne, krajšie, harmonickejšie!!
      Kritické myslenie mám dodnes a vidíš ako som dopadla, viac slúžim ako tvorím, viac nechávam slobodu a posúvam ich hranice ako určujem tie svoje, aj estetické...
      PS: Vidno, že som poriadne čítala odspodu, preto dodatočne komentujem!

      Vymazat
  3. No ty kráááááááááááááááááááááááááááááááááááááá...so, omlouvám se, ale místo slohu jen citoslovec vau.
    Vesmír je bomba, až takové psychedelické:-))
    Ale jednoduchý holý strom, je top. Já mám v bytě celoročně podzim, takže chápeš:-)
    TLESKÁM!
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tušila ste, že s inakou mentalitou sa potýka aj Lucka Living?....pre mňa je najviac žiť vedno a pravdivo, aj keď to bolí, cesta jinudy nevede, potom už len cesta od toho preč, aj od nich preč, alebo žiť cez virtuálny svet tak, ako ste to napísali u Lucky.

      Vymazat
    2. jako že se mi líbí virtuální svět s pozlátkem, že je vše ok, že se neříká ta nepříjemná pravda?
      TAK TO OPRAVDU NE! TO NAOPAK NEMÁM RÁDA (a proto ani nemám Instagram, FB atd).

      U Lucky to bylo napsané tak, že lidi by neměli zapomínat na to, co je slušnost!!!! a ctít soukromí, i když ho dotyčný vystavuje světu.
      Jako kdybych já tady na blogu z Petry veřejně vyžadovala intimní informace! NE, TO JE SLUŠNOST:
      Už si rozumíme?
      A jelikož je to Petry blog o krásné tvorbě, stopneme to.
      Jen jsem to nechtěla psát přes emaily, já na to nemám tolik času, odpovídat na vše.

      Vymazat
    3. Moje milé dámy, do toho já se vám plést nebudu. Jestli si potřebujete něco vyříkat, tak jen houšť... Obě jste úžasné, a myslím, že kdybyste se sešly někde u kávy, zjistily byste, že to vlastně cítíte obě stejně. To jsou ta úskalí online komunikace.
      Mám vás ráda obě, a obě taky moc dobře chápu, jak to myslíte...
      Přála jsem si na blogu více komentářů, tak tady to mám...:-D
      P.

      Vymazat
    4. Komentár som omylom dala Magde sem, patril do predošlého postu:)

      Vymazat
  4. Já se omlouvám, Vaše příspěvky na mě byly vždy takové složité a něco jsem nechápala.
    Tady také. Před ničím oči nezavírám, nepopírám že mám syna autistu, jen se mi nechce lidem v každém komentáři psát, že můj syn je asperger a že každou věc vnímám jinak než ostatní. To je vše.

    OdpovědětVymazat
  5. Peti, krása veliká !!!!! Kochám se, kochám ... ten akvarel je úžasný .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Markétko, jsem ráda, že se líbí. A věřím, že akvarel v kombinaci s kuchyní bude naprostá pecka...;-) P.

      Vymazat
  6. Peti tak to je nádherný pokojíček. Ale ten strom u mě vede. Jakými barvami maluješ na stěny a jak dlouho asi obrázky vydrží? Přeji pohodové Vánoce a v novém roce hodně příjemných zakázek. Bára 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, maluju normálně interierovými barvami na zdi. Ten šedý strom je udělaný nějakou otěrovou barvou, ale tu kupovali zadavatelé, takže přesně nevím, co je zač. No, a jak dlouho vydrží... Podle toho, jak se k malbě budou děti chovat:-). Roky, nebo může zahučet za pár měsíců, když bude politá a poškrábaná... Děkuju moc, a taky přeju kouzelné svátky! P.

      Vymazat
  7. Peti nádhera, krásné svátky a tvořivý rok 2020,
    Beata z Petrovic.

    OdpovědětVymazat
  8. Oringličko:-) Ten strom!!! Ten je dokonalý:-) Zjistila jsem, že stromy miluju;-) A chápu obavu z výšek, máme to stejně, ale mám ráda výzvy... Těším se na Tvoje další nápady a tvoření v roce 2020. Ester z Olomouce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždycky říkám, že nepotřebuju žádné drahé adrenalinové sporty, že mi stačí nachystat štafle:-D. Těším se, jaké výzvy ke mně přilétnou. Děkuju! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!