Národní triptych

čtvrtek 10. října 2019
Včera jsem náhodou narazila na netu na zajímavou soutěž. Pořádá ji Skautský institut na počest třicátého výročí sametové revoluce a jmenuje se Moment odvahy. Jejím smyslem je vytvořit aktuální plakát reflektující současné události jako poctu plakátům revolučním z osmdesátéhodevátého. Já mám tohle umění inspirované momentálním okamžikem nesmírně ráda. Vznikají výtvarná díla svěží a krásně nedokonalá, protože nespoutaná předsudky, které si autor vůči svému umu mnohdy sám vytváří. Teda aspoň já to tak mám. Někdy nezrealizuju nápad, protože si dopředu dokážu představit, co všechno bych musela udělat, abych ho dovedla k perfektnímu výsledku. Což je často asi škoda. Ovšem v návalu okamžité inspirace kašlu na to, že bych tohle měla, a tamto neměla, a prostě tvořím... 

Zamyslela jsem se, kdy se ve mně vzedmula vlna nesouhlasu, kterou jsem veřejně vyjádřila, a ihned jsem si vzpomněla na povolební prezidentské rozladění. Opravdu moc jsem tehdy chtěla přijmout zvoleného kandidáta, ačkoliv jsem vůči němu měla spoustu výhrad, a on mě hned v prvním veřejném vystoupení jako jeho nevoliče urazil. "Pražská kavárna, což je takové společenství sebe se utvrzujících lidí, kteří v životě příliš mnoho nedokázali, teď asi, pokud nebude chtít pět let fňukat, 
že neprošel její kandidát, bude muset zavřít ústa. Zdůrazňuji, zavřít ústa. Já jsem pověstný originálním překladem anglických výrazů. Nicméně výraz „Shut up“ je natolik přeložitelný zdvořile 
i méně zdvořile, že ponechávám na každém, pro jaký překlad se rozhodnou. Miloš Zeman, 28. ledna 2018" Vybublalo ze mě tehdy ono známé: "Nejsem z Prahy. Kafe piju doma. A hubu držet nebudu!" Nesmírně mě baví, že i teď, rok a půl poté, mě občas místo pozdravu někdo napíše, že taky pije kafe doma... To co se tehdy rozběhlo, výroba placek na popud Jany z Kohoutího vršku, určitá vlna sounáležitosti a pochopení, to mě moc bavilo. A tak jsem včera zasedla, a svému tehdejšímu výkřiku dala plakátovou formu. Jenže pak jsem si v pravidlech soutěže přečetla: "Myšlenky svobody, demokracie a odvahy považujeme za univerzálně platné a chtěli bychom je touto formou zdůraznit. Skautský institut je apolitický, a tak nebudeme přijímat návrhy, které by jakýmkoliv způsobem reagovaly na konkrétní současné politické představitele a strany." Což teda asi nesplňuji. Škoda.

Nicméně mě to celé inspirovalo dále, a vytvořila jsem i další minigrafiku, tentokrát vážící se k třicátému výročí sametové revoluce. Co pro vás znamená svoboda? Pro mě je to možnost být sama sebou, aniž by se mě někdo snažil osekat podle nějaké předem dané šablony a vecpat mě do stáda. Je to pocit, když žijete vedle lidí, kteří jsou naprosto odlišní než vy, a přitom spolu v míru koexistujete, a jejich pohled na svět vás neohrožuje, ba naopak, obohacuje.

Ráda bych vám nabídla památeční triptych tří níže vystavených motivů. Tisky A5 na křídový papír, ručně signované na zadní straně. Nechám natisknout 20 sad, to by myslím mohlo stačit, a to má určitý punc výjimečnosti. Cena sady 270 Kč.
Z aktuálního, tedy listopadového motivu, nechám udělat rovněž pohlednice, formát A6, přední strana barevná, zadní černobílá. Cena jedné pohlednice 30 Kč.
V případě zájmu mi prosím pište na email. Oringle@email.cz Kolik čeho chcete a kam mám poslat, případně jestli si vyzvednete.
Většinou dávám u předobjednávek lhůtu dva týdny, protože nevím, jak rychle bude tiskárna schopná tisky dodat, ale třeba poslední dvě zakázky jsem měla do dvou dnů hotové.





2 komentáře:

Děkuji za komentář!