Mínus

pátek 5. července 2019
Momentálně mám období "stejně to nikoho nezajímá". Jsem utlumená ve všech směrech. Myslím, že takovouhle tvůrčí krizi jsem od začátku podnikání neměla. A asi bych si to měla zaznamenat, i když se mi vlastně nechce ani psát... Nechce se mi fotit, nechce se mi vázat kytky, nechce se mi kreslit, nechce se mi nic nového vymýšlet, nechce se mi ... nic... Tenhle útlum je jiný, než jsem zatím poznala. Ty dosavadní pramenily většinou z únavy, protože jsem to přepískla s prací, ale někde "to" pořád doutnalo. Stačilo dobít baterky, a jelo se dál. Teď nedoutná nikde nic. Chvílemi začínám uvažovat, čím jiným se půjdu živit, až totálně krachnu? Učit už nechci... Protože co když se tvůrčí drive a nápady už nikdy neobjeví? Mně se vám teď ani vlastně nelíbí, co dělám. A každý den, kdy sedím u prázdného papíru, si říkám, proč bych měla vytvořit další obrázek. Jaký to má smysl... Když to stejně za nic nestojí... A tenhle "job", ten se na sílu jen pro prachy dělat nedá, nebo aspoň já to neumím. Jsem krutě upřímná, ale přesně tak to teď cítím. Ale taky neztrácím naději. Já věřím, že se mi tvůrčí zápal brzy vrátí. Že mě zase začne vábit každá kytka v příkopu, že se znova začnu fascinovaně dívat na svět kolem sebe, třeba i skrz objektiv foťáku, a že mi ty moje obrázečky přestanou připadat nezajímavý a budu mít nepřekonatelnou chuť pustit se do dalších... Užívejte si krásné letní dny. Snad se brzy ozvu... Snad bude s čím...




18 komentářů:

  1. Tahle období mívá každý tvůrce...jestli tě to uklidní...já už nešila ani nepamatuji..dneska jsem něco ušila, výsledek mě překvapil a cítím, že to zase přichází.Stačí se na chvíli třeba přeorientovat na něco jiného...vysázet bylinky, přesadit kytky, podívat se na nová místa a je to tu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, je mi to jasné, že tohle prožívá každý, kdo tvoří. A že to má svůj smysl, aby se člověk zase někam posunul. Jen mě vždycky překvapí, kolik podob ta krize může mít...:-) A taky je trošku něco jiného, když se šití pro radost na chvilku schová do šuplíku. Když je tvoření zdroj obživy, má to ještě trochu jiné grády...:-). Každopádně přeju všem tvořivým duším spoustu nápadů a tvůrčí energie...;-) P.

      Vymazat
  2. No tak to teda není úplně pravda! Co ty krásný obrázky pro Středisko? Zatím viděla polovina poradenského týmu a je nadšená :). Někdy je potřeba, aby si mozek a tělo zařídilo fakt nic nedělání proti naší vůli. Znám to! Zrovna teď se mi to taky děje a přitom mi tu leží klubíčka, kytky na zahrádce, kolo ve sklepě, ..., seznam i pracovních fajn povinností a NIC NEJDE. Tak příští týden se zkusíme probrat :), ale můžeme po-ma-lu. Těším se! SilvieS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvo, tak předně děkuju za krásnou zakázku, a taky za trpělivost, kterou se mnou máte. Právě na to po-ma-lu nejsem moc zvyklá. Celý život se něčemu učíme...:-). Taky se těším na další obrázky, a už se na to chystám. P.

      Vymazat
  3. Milá Petro, zase bude dobře, uvidíte. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, ono se to vždycky nakonec nějak přesype...:-) Díky. P.

      Vymazat
  4. Peti, chápu a znám. Mě ode dna vždycky odrazi fyzický pohyb. Nechce se mi a přijde mi to zbytečné (jako všechno v těchhle obdobích), ale když se každý den půl hodiny, hoďku dokopu, do týdne jsem v cajku. Tak držím palec, ať to překonáš brzo - do té doby užívej lenošného léta a pořádně se rozmazluj (to je přece taky třeba, ne?) B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, dlouhé procházky jsou balzám na nervy, ale teď to moc nešlo, hlavně v těch horkých dnech. Věřím, že hlavně děti jsou smutné, že se ochladilo, ale já jsem šťastná, že se dá dýchat... A máš pravdu, i to lenošení je někdy potřeba. Krásné letní dny přeju! P.

      Vymazat
  5. Nejsme stroje,jsme lidi... Člověk potřebuje pauzu a obzvlášť tvůrčí profese to nemůže lámat přes koleno.. neboj,zas to přijde,Peti. Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Ivčo. Je to pro mě možná zamyšlení, jak tu svou práci ještě zeefektivnit, abych si podobná oddechová období mohla dovolit s větším klidem. Je pravda, že hlady neumírám, vzhledem k tempu jarních měsíců, ale vždy je co zlepšit, že... Těším se na vlnu inspirace...;-) P.

      Vymazat
  6. Ahoj Petra! Veľmi rada si čítam Tvoj blog, prezerám Tvoje kúzelné obrázky a páči sa mi v nich tá farebnosť, nápaditosť a Tvoj rukopis v nich.
    Ja som zas mala také obdobie, kedy som si hovorila, či je to vôbec na niečo, keď tak rada tvorím, baví ma zútulňovať si domček - a pritom sú to všetko iba márnosti! Až mi veľmi pomohla myšlienka, ktorú som počula v našom kostole - Boh je kreatívny. A Boh nás stvoril na svoj obraz. Dal nám dary a talenty na to, aby sme ich rozmnožovali. A tak ma to nakoplo a ďalej tvorím, baví ma to a aj keď mám niekedy útlm, viem, že to prejde a budem pokračovať, lebo tvorenie je môj život... Moc Ti prajem, aby si načerpala nové sily a inšpirácie - veď to, čo si doteraz vytvorila je fakt NÁDHERNÉ!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ľubica, velmi děkuju za krásný a povzbudivý vzkaz. To je hezká myšlenka, že nám byl talent darován, a neměli bychom ho promarnit. Od začátku si uvědomuju, že to není samozřejmost, živit se tím, co mě těší nejvíc. Myslím, že když jsem před třemi lety psala o zádrhelích začátečníka, je fér, i vůči mně samotné, zaznamenat si i zádrhely této fáze, kdy už to celkem šlape...:-) Já jsem byla tehdy moc věčná, když se mnou zkušenější kolegyně mluvily, tak třeba někoho taky povzbudím, že je to prostě normální:-). Tvoření zdar! P.

      Vymazat
  7. Milá, milá, milá...pozri na tú Tvoju ,,utkanú,, krásu: tá má krásny líc, ale aj rub, a ten aj bolí....už som Ti to raz písala: umelca TO bolí...
    PS: Nikto nevymyslí to, čo je teraz u nás, ,,stretli,, sa štyri! diagnózy, aj to bolí... ja ,,tkám,, krásu iba z tohto ,,materiálu,,.... a svet si aj tak myslí, že som jediná diagnóza v rodine ja!
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, a největší kouzlo je udělat i z toho rubu krásu, že jo?;-) A to Ty umíš, tak se drž, a na svět kašli...:-* P.

      Vymazat
  8. Zkus úplně jinej materiál. Krom toho myslím, že začátek července je období přelaďování na léto, na jiný režim. Pro mě tenhle týden byl kupodivu trochu nudný, prázdnějsi,volnejsi a je těžký překlapnout z víc pracovního režimu jinam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jinej materiál mi teď přijde příliš vysilující. Spíš jsem zkusila jinej účel, a to docela funguje. Jakože netvořit jako pro práci, ale pro někoho, abych někomu udělala radost. Tvořit dárky, a myslet přitom na konkrétního člověka, to docela jde... A s tím začátkem léta máš pravdu, to bývá vždycky okurková sezóna, jen já mám tu "krizičku" už od června, nebo vlastně už jak odešla babi, a další věci do toho, a vůbec... Však ono se to zase přehoupne... Díky! P.

      Vymazat
  9. Peti, bude líp! Užij si léto, odpočiň si, načerpej energii a inspiraci a zase do toho naskočíš.:-) Máš spoustu příznivců, kteří hltají každou tvou fotku, obrázek, kytku nebo věnec! A rádi si na to počkáme ;-) Pa. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucinko, určitě bude líp, protože teď už mám jistojistě to těžké zase na dlouho vyžráno, věřím tomu... Díky moc za přízeň! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!