Západ slunce nad mandloněmi

čtvrtek 4. dubna 2019
Když jsem muži k svátku dávala průvodce po českých minipivovarech, přemýšlela jsem, jaký průvodce by udělal radost mně. Napadly mě hned tři koncepty. Místa folklórní, kde se člověk může setkat s živoucími tradicemi, jako jsou třeba Rožnov, Strážnice nebo Veselý Kopec. To by snad ani nemusel být problém taková místa zmapovat, probouzí se jich stále více, a to je super... Pak, a to už by mohl být oříšek, mě napadla místa výtvarná. Dílny, kde si můžete vyzkoušet nějakou tvořivou techniku, která navazuje na dlouhověkou tradiční výrobu, zkusit si práci s kvalitními i přírodními materiály... Jako je třeba možnost naglazovat si vlastní hrnek v Maříži nebo si na workshopu ve Strážnici vyrobit vlastní modrotisk. Zkrátka osahat si tradiční řemeslo nebo výtvarnou techniku, ke které se člověk jinak a jinde nedostane... (Máte-li tipy na taková místa, sem s nimi. Já bych si třeba stašně ráda vyzkoušela výrobu přírodních barev, nebo porcelánu, nebo práci se lnem...)

No, a pak mě ještě napadla turistika květinová. Sepsat místa, kde se každoročně děje nějaký květinový unikátní zázrak. Místa, která naplní duši květinomilů obrovskou radostí. Jenže pak mě napadlo... Zda by se pak z každé bledulky nestala šílená komerce. Teda ne že by musel být "květinový průvodce" zrovna takový bestseller, ale jistě mi rozumíte, jak to myslím. Nějaké místo se stane děsně trendy, tak se k němu přistaví parkoviště, stánek s pivem a párky, a hlavní hrdinky se neomalenými davy zašlapávají do země... Ale přesto, v ideálním světě plném ohleduplných lidí, mít knížečku, do které se podívám, a řeknu si, aha, tak teď zrovna támhle kvetou mandloně, pojeďme se na ně podívat; nebo v červnu si přečíst, že je levandulové pole v plném květu, a zajet se nalokat té vůně, to se mi líbilo... 

Tento týden se mi splnilo jedno velké květinové přání, podívat se právě na kvetoucí mandloně v Hustopečích. A ještě nám to vyšlo tak krásně, že jsme se k nim prošly zrovna ve chvíli, kdy nad nimi zapadalo slunko. Úžasný zážitek. Ale abych pravdu řekla, užívala jsem si pohled na celou krajinu na jihu, protože tam už propukl naplno dubnový zázrak, a každou mez pokrývají bíle rozkvetlé keře a stromy. Miluju to, M I L U J U! Díky výletu si bílé chomáčky v krajině letos můžu vychutnat vícekrát, protože u nás zázrak teprve pomalinku přichází. 











10 komentářů:

  1. To by ma všetko bavilo:-)
    Mandľový sad tam u vás je najkrajší na svete:-)
    Mrkni aj na môj šatník (okienko s mojou hlavou v deň mojich menín aj s rekapituláciou), čo som za posledné rôčky dávala dokopy nanovo a tým tvojim sa kochám:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Výlety za květinami podnikáme pravidelně, u nás v okolí. Sněženky, bledule, koniklece, kosatce, orchideje ty a tyhle, ... pořád je v přírodě co obdivovat. A do Mikulova, na tu tvoji krásnou fresku, musíme taky vyrazit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jsou to půvabnější cíle k výletům než různé turistolapky...;-) Začala sezóna, tak ať se květinové cesty vydaří!♥ A díky moc, ať se malba líbí i "live";-). P.

      Vymazat
    2. Peťo ty jsi vystoupila z obrázku a nebo naopak.Tím myslím z tvého obrázku.Pěkný "hacafrak"a kabelka taky.Sekne ti to.
      Pěkný večer
      db

      Vymazat
    3. Jeee, děkuju moc, to je hezké, "být jako obrázek":-) Kabelka, to byla předvánoční muka na jedné prodejní akci, takhle já prosím vydělávám...:-D Ale jsem moc ráda, že jsem si ji vzala, nosím ji furt. P.

      Vymazat
  3. Ahoj Peti, do Hustopečí se podíváme na Velikonoce.. naši kamarádi si koupili domek v Kurdejove (3km) ale to už asi Mandloně budou odkvetlé... krásné fotky a super nápad s výlety. Já bych brala ten modrotisk,a nebo bych se chtěla naučit vyšívat výšivky na kroje od nějaké valašské stařenky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mandloňky už asi odkvetlé budou, ale zase určitě pokvete spousta jiné krásy...;-) Procházka tou mandloňovou stezkou za to každopádně stojí, šli jsme v létě, a objevili spoustu roztodivných rostlinek:-). Užijte si báječné Velikonoce na jihu...;-) A díky! P.

      Vymazat
  4. Peti to je nádhera! Taky to miluju :)... a tobě to moc sluší!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!