Škarpovník čili věnec příkopový

úterý 19. února 2019
Krásu lze najít všude, když se člověk správně dívá. Zahořklá duše vidí kaz i na tom nejdokonalejším diamantu, šťastná najde dokonalost v stéblech suché trávy... Kromě holých větví na základy věnců se teď dají využít i různé seschlé rostliny, které pod náporem mrazů a sněhu neshnily, ale tak nějak zbéžovatěly do hezka. Taky vás to tak neodolatelně táhne ven? A taky se při procházení usmíváte jak idioti? 











Škarpovníček někomu ráda přenechám, ale jen při osobním předání, je křehký, tudíž by cestu poštou nemusel zvládnout. Průměr základního kruhu je cca 35 cm, ale je trčavý, takže působí větší a přečuhuje. Základ je svázaný ze šlahounů psího vína. Nazdobený suchými trávami, větvičkami kočiček, březovými a modřínovými větvičkami, ulitami a skořápkou obarvenou v zelených vlašských ořeších. 

Jestli nechcete trhat kočičky ze stromů, což chápu, stačí hledat, kolem cest je spousta prosekaných keřů, které už stejně plně nevykvetou, aby byly včelkám, a tduíž i nám k užitku.

Tohoto odstínu skořápky dosáhnete barvením ve vyvařených zelených vlašácích. Ty, jak je známo, jsou na stromech v období svatého Jána. Se sušením slupek zkušenost nemám, barvila jsem tedy v červnu...

4 komentáře:

  1. Věnec je nádherný! Hned bych pro nějaké šlahouny do zahrady vyrazila, nejraději mám zimolez, ten má taky neskutečné přírůstky.... ale na všem mám ještě tak půl metru sněhu...ale třeba do Velikonoc sleze... Krásné dny, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeje, Evi, já myslím, že u nás zima taky ještě udeří, ale tohle je moc příjemné předjarní nadechnutí...:-) Tak ať i k vám jaro brzy přijde... A sníh je bezva, nebude sucho! P.

      Vymazat
  2. Je moc krásný! Včera jsem jarně nazdobila naše dveře...
    H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už to u nás doma pomalu rozkvétá:-). A teď jsem domů přitáhla hromadu dalšího chrostí, tak jdu na to...:-) Díky moc! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!