Dovolenková koláž

čtvrtek 2. srpna 2018
Koláž pro měsíce červenec a srpen jsou z krásných dovolenkových vzpomínek... Co jiného taky dělat v tomhle horku, než vzpomínat na cestování, a těšit se na to, které náš čeká? To, že se mi letos konečně podařilo uškudlit na nějakou tu vzdálenější cestu, je jedna z mých momentálních největších radostí, a taky jsem na sebe za to dost hrdá...♥ Zatím vůbec nevíme, kam nás vítr zavane, a tak se vás ptám, kde se vám nejvíce líbilo? Nemáme žádné konkrétní plány, jen moře, modré nebe a dobré jídlo... Určitě se budeme držet někde po Evropě, protože na nějakou super exotickou dovolenou moje úspory zatím nedosáhnou... Těším se na vaše milé dovolenkové tipy!




A z čeho je poskládaný můj dovolenkový mix? Z fotovzpomínek na Chorvatsko, Maroko a Bali...♥ 

1. Dlažba ve vezírském paláci Bahia Palace v Marakéši a moje nesmrtelné milované sandály. Všechno v paláci bylo nádherné, mozaiky, zahrady, když jsem si ale představila, že sem zavřely vezírovy ženy, a ony už se nikdy nikam jinam nepodívaly, brr... Bylo mi z toho úzko. Ony se sem přesto nechávaly často zavřít dobrovolně, měly-li to štěstí a byly krásné, aby unikly chudobě a nuznému životu. Asi je to tím, že si ani nedokážu představit, v jak těžkých podmínkách žily, (díky za to!), ale já bych svobodu a volný rozlet za luxus vyměnit nemohla...  (2013)  
2. "Mně to tady přijde jako vyprahlá pustina, a ty v ní vidíš tolik života," řekla mi kamarádku na chorvatském ostrově Sućuraj. A pak jsem si z té krásy udělala věnec a hrála si na mořskou žínku...(2015) 
3. Bali moc modré nebylo, ale já jsem si i tak našla pár detailů v tomto odstínu. Tohle vyřezávání zdobilo tuším posvátné lázně Tampak Siring. (2014) 
4. Takový kousek jsou od sebe Evropa a Afrika. Přelet na Gibraltarem. Cesta do Maroka. (2013) 
5. Kočičky fotím na každé dovolené, mám jich plná alba, a všechny bych sis nejraději vozila s sebou domů... S tímhle krasavcem jsem se podělila o večeři v chorvatském městečku Drvenik. (2015) 
6. Ach, Essaouira. Jedno z míst, kam bych se moc ráda podívala ještě aspoň jednou. Město umělců a tolerantního soužití několika náboženství. A ještě modrobílé! (2013) 
7. Vzpomínám i na essaouirský rybí trh. Nemůžu si pomoct, ale já ten smrad a roztodivné mořské potvory prostě miluju... (2013) 
8. Indický oceáne, chybíš mi... Zdalipak se k tobě ještě někdy podívám? Bali. (2014) 
9. A opět Sućuraj. To si takhle jdete od majáku na pláž, a najednou, v zatáčce, bílý brouk! (2015)

9 komentářů:

  1. Dobrý den, Petro, já bych Vám moc doporučila Madeiru nebo Azory (a zde nejlépe procestovat více než jen hlavní ostrov). Obě jsou to nádherné destinace, plné různobarevných a roztodivných kytek, kam až jen oko dohlédne, na Azorech v hlavní roli s modrými hortenziemi ;) Nevím, na kolik vyhledáváte válení u moře, to zde není úplně hlavní aktivita, i když to samozřejmě to jde, jsou to ale spíše destinace na poznávání přírodních krás. A mají vskutku co nabídnout! Lépe si ale cestu zařídit sám, vyjde to mnohonásobně levněji. Jako ideální kombinace dobrého jídla, válečky u moře, kulturních i přírodních památek, to vše za rozumnou cenu mě pak ještě napadá i Kréta. Každopádně, ať vyberete cokoliv, moc si to užijte. Hezké léto přeji, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, Madeira nás láká moc už dlouho, a jak jsem tak pokoukala fotky Azor, určitě by se nám tam taky moc líbilo. Přiznávám ale, že tentokrát hledáme něco víc lenošivého:-). A víte co? Zrovna na Krétu si myslíme hodně...:-) Máte nějaké konkrétní tipy, co vidět a navštívit? Nebo nějaké místo, kam směřovat pobyt? Díky moc! P.

      Vymazat
    2. Na Krétě jsem byla dvakrát, poprvé jsme bydleli poblíž Heraklionu, konkrétně v Kato Gouves, výhoda této polohy je, že je to zhruba uprostřed ostrova a tedy stejně daleko na obě strany, tedy dobrý výchozí bod na výlety, ale není to obecně moc hezká oblast. Podruhé jsme byli v Malii, která je trochu více na východ, na druhou stranu jsou tu opravdu krásné pláže a pokud plánujete více lenošit, určitě doporučuji. My třeba bydleli v Malia Bay Beach Hotel, který je kousek za rušnou Malií, tedy je tam večer klid, ale pokud chcete do víru diskoték, není problém se tam pěšky procházkou dostat. A kam se podívat? Určitě Knóssos, jak psala Alena (a doporučuji se tam vydat hned na otvíračku, nebo prostě před devátou, nebývá tam moc lidí - 2x ověřeno ;)),samotný Heraklion moc hezký není,ale archeologické muzeum a fort v přístavu stojí za vidění, poblíž Heraklionu, právě v Gouves je pak mořské akvárium, není nijak velké, ale hezké, dále Spinalonga (ostrov malomocných), náhorní plošina Lasithi a Dikteon Cave, soutězka Richtis (není tak známá jako Samaria, ale je v ní nádherný vodopád a hlavně mnohem méně lidí, jo a je zdarma), na západě ostrova je pak krásné město Rethymno. Auto jsme si vždy půjčovali na místě, pro dva úplně stačí fiat panda nebo prostě to nejmenší, co mají, i když se musí trošku do kopců snažit, není to problém. cenově to vychází kolem 50 euro na den, když je to více dní v kuse, je to na den výhodnější. My naopak vždy brali all inclusive, ačkoliv vždy hodně cestujeme (na oběd fasujeme balíčky), ale mít možnost se jít kdykoliv napít a netahat se s barely vody či jakéhokoliv jiného pití je k nezaplacení. Nadto cenový rozdíl je většinou zanedbatelný. Ale to je samozřejmě jen můj soukromý názor :-) No trochu jsem se rozepsala, ale cestování je má velká vášeň. Snad Vám to trochu pomůže. Budu se těšit, co nakonec vyberete. M.

      Vymazat
    3. Marťo, skvělé, díky moc, skvělé! Není nad osobní prožitky a doporučení...:-) Vyrazíme-li na Krétu, určitě je s radostí využijeme! (A ty Azory s hortenziemi mi od teď opravdu budou vrtat hlavou, fotky odtud jsou překrásné...:-)). Ještě jednou díky! P.

      Vymazat
    4. Aaa, tak my budeme kousíček od Rethymna, já se tak těším...:-) P.

      Vymazat
  2. Petro, krásné fotky. My jsme procestovali pár řeckých ostrovů, Lesbos,Sámos, Thasoss, Chios a hodně se nám líbilo na Thasossu, Chios je malý, dovolená velmi poklidná, vždy jsme autem ostrovy procestovali, paráda. Avšak nejvíce se nám líbí na Krétě, byli jsme v Agia Marině, studia Sophia (bez stravy, nám to tak vyhovuje nejvíce), prošli soutěsku Samárii, zajeli do Knósossu a vracíme se sem již čtvrtý rok.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, děkuju moc za tipy! To už je druhý hlas pro Krétu...:-) Míváte prosím své auto nebo si půjčujete? Dá se auto půjčit za nějakou přijatelnou cenu? P.

      Vymazat
    2. Auto si půjčujeme, na Krétu létáme letadlem :o). Cenu zapůjčení si teda nepamatuji, ale zeptám se muže, ten si spíše vzpomene, ale určitě se dají ceny i zjistit u cestovní kanceláře, pokud byste si vybírali dovolenou z CK.
      Ála

      Vymazat

Děkuji za komentář!