Červencová nálada

sobota 21. července 2018
Já vám mám takovou hezkou letní náladu. Ještě jsem chvíli u mamky, dneska chystá oběd ona, tak mám čas naťukat pár řádků. U sousedů kokrhá kohout, sluníčko po deštivých dnech zase peče, a mně se zároveň nechce pryč, a zároveň se těším na ty dva, co na mě čekají v modrém doma... Brala jsem si s sebou práci, ale nestihla jsem udělat skoro nic. Jednak mi nešlo se soustředit, protože mi tu chybí absolutní klid našeho bytu a s ním spojená koncentrace na tvoření, a taky jsme se vrhly naplno do sklízení ovoce a zeleniny, a zavařování, a na nic moc jiného nezbyl čas. V kufru auta mám naštosovaný domácí kečup, broskvový kompot a výborný broskvový jam. Musím říct, že lepší marmoška se mi asi nikdy nepovedla... Konečně jsem sehnala a zkusila citrusový pektin, a je to paráda, funguje skvěle! Vedle  zavařenin jsou v krabici naskládaná čerstvá rajčátka a broskve na mlsání. Možná pak upeču koláč... A všechno to korunují svazečky bylinek, a hlavně  pestrobarevná kytice, které vévodí cynie. Tak se odjíždí z prázdnin u mámy... Určitě nejsem hospodyně století. Je mi jasné, že tyhlety věci některé superstar dělávají běžně a pořád. Já na to moc nejsem, ale občas mě poetika obyčejných činností okouzlí a polapí, a mně se chce zavařovat, a péct, a vařit... Asi že nemusím na sílu... Doufám, že si naplno užíváte letní pohodu, ať už u rybníka, u moře, nebo třeba na zahradě v houpací síti...♥




10 komentářů:

  1. Milé počtení...překrásné kytice..M.

    OdpovědětVymazat
  2. Zas moc krásné kytičky. Levandulovo-makovicový věnec a kytice z minulého příspěvku jsou překrásné. Moc ráda se dívám na fotky Vaší tvorby. Mějte se prima a ať se Vám dál daří vytvářet vše tak krásně jako dosud...... skorosousedka Z FM.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá skorosousedko, až se někde potkáme, hlaste se ke mně, moc ráda Vás poznám:-). Mám velkou radost, že i někoho dalšího má tvorba těší, to má pak opravdový smysl...;-) Děkuju za milá slova. Taky se mějte moc krásně! P.

      Vymazat
  3. Peťul paráda :) A ta kytka, ach! Prosím Tě jaký používáš poměr ovoce:pektinu:cukru? Já dělala minulý víkend z borůvek a dopadlo to zle :( Je to tekuté a sladké jako cumel - poleva na palačinky dobrá, ale marmeláda to, bohužel, není...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, pektin jsem použila normálně podle návodu na kelímku, ale cukru jsem dala o dost méně. Postupně jsem ho tam přisypávala, a ochutnávala, až jsem dosáhla té správné chuti:-). Jo, a ještě jsem tam vymačkala šťávu z citronů, a tu jsem potom přilila na závěr, ta to parádně osvěžila. Ale já moc marmelády neumím, většinou mi právě taky moc nevyjdou, a tak jsem nadšená, že se tahle povedla, je výborná. P.

      Vymazat
    2. Díky :) docela jsi mě s tou broskvovou navnadila, že asi vyrazím do farmářského pro broskve a zkusím ji taky :) Jsem poučená, taky budu sypat postupně!

      Vymazat
    3. Teď jsou tak akorát zralé a voňavé...;-) Jo, a dělaly jsme spíš džem než marmošku, takže jsem ovoce pokrájela na malé kostičky, ty jsem pak vařila do změknutí, mezi tím samozřejmě pustily spoustu šťávy, a až potom jsem tam dala ten pektin, a cukr, atd. ...:-) Ať se podaří! P.

      Vymazat
  4. Broskvový kompot mám hotový (mimochodem ráda vidím, že někdo taky krájí na kousky a nezavařuje půlky broskví) a teď asi budu muset někam do příštího týdne vmáčknout ještě ten jam, neb i jen z fotky vypadá, chutná a voní báječně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to tě musím zklamat, Dashi, ale my taky děláme půlky, fotka asi zkresluje...:-) Už jsme s ním měli palačinky a je fakt luxusní!♥ P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!