Jarní zázrak zahájen!

neděle 8. dubna 2018
Četla jsem nedávno moc hezké moudro, že sedm nejúčinnějších léků pro člověka jsou: sluneční svit, voda, klid, čerstvý vzduch, sport, ovoce a zelenina, radost. Naprosto souhlasím. (Za sebe bych přidala ještě spánek a tvorbu...)
Sluníčka se nemůžu dočkat. Až mi trochu osmahne tvář, a zahojí jizvičky v obličeji. Ve slunečné části roku vypadám vždycky tak nějak hezčeji. Vlasy mi zesvětlají, pokožka zezlátne, oči víc září. 
Voda je život, o tom žádná. Moje nejkrásnější sny bývají o čiré živé vodě, nejhorší můry o temných hlubinách a špinavých stokách. Výšek se bojím, ale ve vodě se cítím bezpečně, i přes všechny její nástrahy. Miluju koupání v řekách, potocích, jezerech, umělá voda koupališť není nic pro mě. A jarní déšť? Neznám krásnější vůni než vzduch po takovém mrholení... Snad jen čerstvých zelených lístků. Které koneckonců existují zase jen díky vodě...
Klid. K tomu se pojí další krásné moudro, které jsem kdesi pochytila. Když se pohybujete ve městě, v ruchu, neustále něco útočí na vaše smysly. Mysl nemá prostor pro vlastní produkci. Když jste v přírodě, v klidu, můžete se obrátit do svého nitra a hloubat a tvořit. Člověku se pak nabízí opravdu niterné prožitky, které by v chaosu vnějšího světa pochytil jen těžko. Já ke svému životu potřebuju klid jako sůl. Však víte, jak to s velkými městy mám...
Čerstvý vzduch. Neznám lepší terapii než ráznou procházku za město. A teď už se dá vyběhnout jen tak, v mikině, a za světla až do pozdních hodin. Všechno voní, a bzučí, a kvete... A sbírání je jedno velké dobrodružství. Pátrání, co kde nového rozpučelo. Šmajrá, už je to tady, já mám takovou radost!
Sport. No jo, i já největší lenoch uznávám, že hýbat se je potřeba. K chůzi mě nikdo nutit nemusí, a na ostatní pohyb mám naštěstí externí vůli v podobě Toma, který mi zakrnět rozhodně nedovolí. Upřímně závidím těm, které sportování těší a naplňuje je. Já cvičení beru jako nutné zlo, a užívám si až fázi po, a všechny výhody pravidelného pohybu. 
Ovoce a zelenina. A vůbec všechny zelené dary, které příroda nabízí. Jarní únava je prevít, a naším úkolem je teď dočerpat energetické zásoby. Už se těším, až vyrazím na poklady, a dostanu do sebe sílu země v podobě různých lístků a pupenů...
Radost. Říká se: "V zdravém těle, zdravý duch." Já si myslím, že to funguje hlavně obráceně. Když jsme šťastní, jsme mnohem zdravější, a nikdo mi nevymluví, že mnohé neduhy těla vznikají jako reakce na nemoci duše... Někdy je to dost těžké, příčinu najít, ještě těžší ji přijmout, a vůbec nejtěžší ji změnit. A trvá to, fakt to trvá... Každopádně v opojném oparu radosti jde všechno tak nějak líp.

Duben, květen a červen jsou pro mě nejkrásnější měsíce roku, které štědře nabízí všechnu výše zmíněnou meducínu. Děkuju Ti za ni, přírodo, ráda ji využiju plnými doušky. Ať máte i vy krásné jarní dny...♥






8 komentářů:

  1. no,vidím,že nejen já nosím z vycházek domů ulity.....a kdejaký kamínek,šišku,větvičku...Pěkný večer,Peti!Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasně, poklady musí být, aby bylo z čeho tvořit...;-) Díky! P.

      Vymazat
  2. Krásné povídání, Peti! Článek jsem zhltla ke snídani a “chutnal” výborně ❤️ Užívej jara, máš pravdu, je to nádherné období!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Silvi, a já zas brzy něco "uvařím"...;-) Krásné jarní dny přeju!♥ P.

      Vymazat
  3. Peti, podepisuji se také a jen bych prosila malinko více času. Jojo, někdo namítne, že mám-li čas na pc.. nemůžu si stěžovat.
    Krásné jarní dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že ten tak nějak patří k tomu klidu, protože klid si bez dostatku času nevychutnáš, to je jasný...;-) Tak přeju hodně příjemných chvilek pro sebe...;-) P.

      Vymazat
  4. Paní Oringlová, radost jo, to jo...
    Pracuju ve zdravé výživě a máme snad všechny čaje od Sonnentoru. A že nevíte, paní Oringlová, který vykouzlí úsměv snad u všech zákazníků... Ano, správně, ten Váš slunečný, Tady roste radost. A taky se nejvíc prodává. Tak to jen tak, pro radost. Vaši... Pav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šmarjá, Pav, to jste mi teda radost udělala, a obrovitáááánskou! Děkuji♥. Dělat a šířit radost je totiž vůbec ta největší radost, a třeba i čajíkem "Tady roste radost"...:-) Mějte se moc krásně! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!