Jdu volit!

pátek 20. října 2017
Nemůžu si pomoct... Říkala jsem si: "Petro, buď zticha, netahej to sem, na blog politika nepatří..." Jenže patří do mého života, ovlivňuje ho. Jdu dnes volit. 

Vy víte, že moje barva je modrá. Ale dnes, a doufám, že i v následujících měsících, rozhodně smýšlím zeleně! Neexistuje dokonalý člověk, a neexistuje ani dokonalá strana. Přiznávám, že současný hlavní lídr strany mi k srdci příliš nepřirostl, a s láskou vzpomínám na éru Ondřeje Lišky, který byl ovšem natolik "normální" a slušný, že asi v dravém prostředí politiky nevynikl... Tak uvidíme, snad dostane Matěj příležitost přesvědčit mě, že jsem se pletla.

Volba Zelených je pro mě volbou důležitých otázek životního prostředí a ekologického zemědělství, a velmi sympatická je i dlouhodobá snaha o zlepšení platových podmínek učitelů. Někdy mi česká politika připadá jako naprostý absurdistán. Řeší se hovadiny, a co je potřeba řešit, na to ani nedojde...

Říkejte si co chcete, ale pro mě je důležité, aby slepice nežily v klecích, abych se do země nelily srajdy alá Roundap, jenom proto, že někdo touží mít dokonalé chodníčky, a aby pojmy jako "eko" a "bio" přestaly být zesměšnovány a bagatelizovány, ale staly se naprostým standardem. Chci žít v zemi a ve světě, kde je jednoduché chovat se šetrně k životnímu prostředí. Chci, aby bylo naprosto běžné používat nezávadné úklidové prostředky a přírodní kosmetiku netestovanou na zvířatech. Chci si jít koupit maso, protože maso jím, aniž bych omdlívala hrůzou z toho, v jakém prostředí zvíře, které mi toto umožnilo, asi žilo. Ono se to všechno dá aplikovat už teď. Člověk ale musí hledat, musí vynaložit někdy nemalé úsilí, a dost často i peníze. Chci, aby tohle byla norma, standard, běžná záležitost.

Jestliže konečně nezačneme celoplošně aplikovat trvale udržitelný životní styl, můžeme se jít se vším ostatním zahrabat. Daně, eétéčka, minimální mzda, EU, Euro, sociální výhody či nevýhody, dokonce ani lidská svoboda či nesvoboda, nic z toho nebude, protože nebude ani lidská společnost (aspoň tak jak ji známe), když si totálně zdevastujeme životní prostředí... Myslím si totiž, že to příroda nedovolí. Že už byla příliš dlouho shovívavá, a vystrkuje růžky čím dál víc, aby nám občas ukázala, kdo je tady doopravdy pánem. Příroda nedovolí, abychom ji definitivně zdevastovali, to raději ona zdevastuje lidstvo. Brrr, a to nechci!

Nejsem naivní. Chápu, že změna v myšlení musí proběhnout především mezi lidmi samotnými. Podpora státu by byla ale dost potřebná. Taky je mi jasné, že i kdyby Zelení uspěli, budou některé věci v konkurenci prosazovat jen těžko, a kdo ví, jestli je vůbec prosazovat budou. Kvůli tomu si ale přece nenechám vzít možnost vyjádřit svůj názor! A co vy? Jdete volit?



10 komentářů:

  1. Zdravím Vás. Letos poprvé zřejmě bez mojí účasti. Já nevim...asi jsem již ztratila víru v to, že se může společnost nějak vzpamatovat. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem letos taky dlouho váhala, ale jdu, aspoň se pokusit... P.

      Vymazat
    2. Nakonec tedy Starostové a nezávislí. Uvidíme, jak se nam to namíchá. Tak si držme palce. M

      Vymazat
    3. Taky dobrá volba, díky za ni...;-) (Emaily dorazily?) P.

      Vymazat
  2. To jste mi udělala radost, já letos volila Zelené poprvé, jen držím pěsti, aby se do parlamentu dostali. Za největší svůj výkon ovšem považuji, že se mi snad podařilo přesvědčit rodiče, aby nevolili Babiše. Když jsem viděla ten věkový průměr voličů na okrsku, bylo mi úzko. Ale volili i starší synové, tak snad bude líp. Hezký podzim přeji a hodně inspirace. Ať se daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá verpo, uvidíme, jak to všechno dopadne... Snad dobře:-) Díky moc a přeju taky tak! P.

      Vymazat
  3. Letos jsem úplně dojatá, kolik lidí z mého okolí volí moji nejmilejší stranu. :))
    Mám velkou radost a budu nám všem držet palce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to povzbudivé, mám radost i z toho, jaký mají lidé o volby zájem. P.

      Vymazat
  4. Díky Petro- zelení jsou i moje srdcovka- ale jak vidět, jsme jen exotická, idealistická menšina..jak mě to mrzí! Sylvie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvi, idealisti jsou ve společnosti potřeba jako sůl. Nesmíme ztratit schopnost uvěřit aspoň šesti nemožnostem ještě před snídání! (Právě koukáme na "Alenku":-)). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!