O všem a o ničem... O tom dneska píšu...

středa 23. srpna 2017
Tak jsem se po dvou dnech konečně "urvala", a po cestě z pošty si prošla oblíbená květinová místa v okolí... To se pak taková desetiminutová cesta z pošty klidně protáhne i na hodinu... Mám spoustu poznatků. Ačkoliv slibují v brzké době ještě tropické teploty, dnešní putování bylo docela podzimkové... Je třeba se smiřovat s tím, že s některými květinami se "setkám" zase až za rok... Je třeba počítat s tím, že pro plnou náruč materiálu už nebude stačit jen tak oběhnout dům. Nastala sezóna dlouhých tras. Je třeba nesmutnit, že křehké a něžné bílomodrofialovorůžové vazby jsou ty tam. Přišlo období kytic v sytých a  teplých tónech. Je třeba rozhodně začít chodit v uzavřených botách... Mít v žabkách tunu bláta a hromadnou dopravu pro slimáky není nic moc. Je třeba začít nosit rukavice na všechny ty šípky a další pichlavé bobule...

Podzim jsem vždycky vnímala jako nový začátek. A i když už mě žádný nový školní rok nečeká, pořád to v sobě mám. Mění se světlo, mění se vůně, mění se prožívání všeho. S vědomím, že už za chvíli nebude tolik tepla a slunce a rostlin, všechno tak nějak vstřebávám a vychutnávám intenzivněji. S příchodem babího léta mám vždy neodolatelnou chuť pořídit si něco vínově červeného nebo hořčicově žlutého, nejlépe huňatý svetr, ve kterém by se mi krásně toulalo po strništích. S příchodem podzimu se také začínám rozhlížet po novém zimním kabátu a teplé obuvi. Letos je tohle téma obzvláště aktuální, protože se mi oboje po několika zimách intenzivního nošení rozpadá... Máte-li tip na kvalitní koženou kotníkovou obuv ala traktory, sem s ním! Jeden parádní kabát už v merku mám...

A ještě jednu radu bych potřebovala. V létě jsem si zvykla chodit jako divoženka. Ve vodě se řasenka stejně rozpustí, a při výšlapu si s potem setřete i makeup... Už je ale na čase, abych se porozhlédla po nějaké té dekorativní kosmetice. Moje zásoby jsou žalostné. Zatím jsem zkoušela Alverde, ale nemůžu říct, že bych s ní byla úplně spokojená. Hlavně řasenky jsou katastrofa. Hledám samozřejmě kosmetiku přírodní, netestovanou na zvířatech - makeup, řasenku, tužku na obočí, nějaké přírodní stíny, šedou linku na oči... Nějaká doporučení?

Na fotkách jsou kromě dnešní kytky moje letošní sváteční radosti. O knížce od Toma už jsem psala. To byl dárek s velkým D. Co lepšího se může člověku stát, když dočte knížku, a těžko se mu s ní loučí, než že někdo jen tak vytáhne nečekaně "z rukávu" druhý díl a rovnou mu ho naservíruje ke čtení? Přísahám, že se Matylda položila k otevřené knize, nikoliv já knihu k Matyldě. Kočky v sobě prostě mají nějaký speciální gen pro tvoření hřejivých zákoutí... Od mámy jsem dostala překrásný lehký župánek, po kterém jsem už dlouho toužila. Prý v něm vypadám jako zámecká paní. Občas se zapomenu v noční košili u práce až do poledne, ale otvírat v ní třeba pošťačce nebo sousedům se moc nehodí. Tohle je elegantní řešení. Naušničky s měsíčním kamenem jsem si pořídila sama, jako náhradu za darované oringle, které jsem ztratila na první letošní dovolené... Bylo mi to moc líto, protože mi měsíční kámen v uších dělá dobře, asi vyzařuje přesně tu energii, kterou potřebuju... No, a taky mi přibylo pár ozdob na náramku. Nejsem moc disciplinovaný člen Pandora sekty. Na náramek věším kde co. Jenom se snažím dodržet, aby byl korálek stříbrný nebo aspoň ocelový. Úplný šmuk by náramek poničil, na to už jsem přišla... Strašně se mi myšlenka přidávání památečních kamínků líbí. Ale cena originálních přívěsků už se mi až tak nezamlouvá... A proto... Krásné a ručně dělané kousky vyrábí třeba Reyko. (Já od ní mám ten průhledný s puntíčky.) V Jablonci jsem zjistila, že Pandoře do řemesla "fušuje" i Swarovski, a to moc zdařile. (Šedý broušený.) A hezkou alterantivu dělá i Morellato (Od nich mám kočičku...)

Ony i takovéhle lehce povrchní starosti/radosti patří k životu, no ne?

6 komentářů:

  1. Peťo,po 28 letech ve školství mi taky rok začíná na konci prázdnin. Výhoda téhle práce je,že tě v září čeká vždycky nový začátek. V červnu zaklapneš popsanou třídnici a padla. V září když ne nové děti,tak aspoň nové učebnice... To jiné profese nemají... I když musím přiznat,že poslední tři roky mi nějak slábne radost z práce... Ne z dětí,ale z podmínek okolo... Docela chápu,že jsi to vzala ještě mladá jinou cestou... Těší mě,že jsi spokojená a nelituješ. Kdo ví,třeba mě ty mýdla,co si hňoucám pro radost, ještě budou třeba taky jednou živit... Do penze mám ještě dvacet let a potřebuji mít z práce radost... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně, nestýská se mi... Je mi to líto, ale je to tak. Jak píšeš, podmínky ve školství jsou děsivé, a ačkoliv se mě to už netýká, stejně se vždycky rozzuřím... A ani ty nervy z prvního dne školy, a pocit 10 náročných měsíců přede mnou, mi nechybí...
      Nedávno jsem se bavila s exkolegy o metodách výuky a vedení hodin, po tom se mi stýská, to jo... Po tom, když se hodina povede a na děckách vidím nadšení... Ale jinak, jsem ráda, že jsem pryč...
      Přeju Ti, aby se radost z práce znova objevila, a všem učitelům, aby se zlepšily podmínky pro jejich práci... P.

      Vymazat
  2. Milá, mám to tak ako ty vo väčšine odstavcoch, s drobnými obmenami:-)
    Ja som si postavila šatník na moje počudovanie aj s plášťami-trenčkotmi a kabátom na zoot-e.
    V lete dopredávali kvalitné kúsky, tak mi prišiel v trópoch kabát čistá vlna-viskóza.
    Napr. aj tmavomodrý bugatti, ktorý som chcela vrátiť, lebo nebol vypodšívkovaný, ale bol krásny a presne taký, aký nosili moji rodičia v mojom detstve!
    Ako hovorím s priloženou návratkou sa dá tovar bez problémov vrátiť a tak si teraz užívam gro: béžovú, modrú, sivú, bielu...šperky len Luckylimit a k tomu len kožené a plátené tenisky.
    Prvý nákup on-line som urobila ešte na jar cez AlpinePro som si kúpila celokožené poltopánkové treky a dopredávali aj krásne kotníkové treky v ružovej aj v sivej verzii.
    Z H&M prišli horčicové vankúše a doniesla som si v zľave aj sivý ľahký župan.
    Nad jednou knihou teraz tiež rozmýšľam... aj keď som sa za ,,komínom,,, mojím novým miestom na spanie, kde nie je signál, vrátila k mojej blah.M.C.Crostarose.
    Najviac ma teda v lete bavilo po mužovej operácii ,,vylizovať,, dom a tvoriť si ,,basic,, šatník:-)
    Ďakujem za ,,príhovor,, u mňa v komente:-)
    Malý balíček ti chystám už dlho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aj zoot má vo výpredaji celokožené kvalitné značky obuvy aj na volnočas:-)
      AlpinePro som kupovala on-line. Aj s Baťom mám on-line dobré skúsenosti.
      Kozmetiku mám dlho neskúšanú na zvieratách, och....no, nevyhnem sa v drogistickom tovare...špirálu mám vždy vodovzdornú a tento rok posun v malovátkach, môj muž k tomu ,,pristúpil,, o Vianociach: špirála aj rúž z YR:-)

      Vymazat
    2. Už mám asi vybráno, kabát i boty... Teď už "jen" si na to všechno vydělat...;-) Kdo utrácí bez rozmyslu, nikdy si nemůže při nakupování užít takovou radost, protože pořídit si každý kousek, to je velké dobrodružství, a velká radost...:-) Myslím, že brzo zase uspořádám nějaký ten sekáčový lov...;-) Díky, Alenko!:-* P.

      Vymazat
    3. Ja som si neuvedomila, ako to vyzerá...naozaj som si naposledy vystavala šatník asi pred 15 rokmi...potom únava, stavba, ostala som len doma, tak som plátala kúskami, ktoré boli treba, ale naozaj som si plášť, kabát, nohavice, blúzy a dokonca šaty a niečo od textilnej výtvarníčky Dany Kleineret, mohla dokúpiť až teraz, keď je čas... mimochodom ja nemám príjem, takže by som si to vlastne ani nemala dovoliť..mám ale z toho veľkú radosť!

      Vymazat

Děkuji za komentář!