Velikonoční přípravy

pondělí 10. dubna 2017
A je tu, Pašijový týden. Článek jsem chtěla napsat už včera, na Květnou neděli, ale nějak mě ty velikonoční přípravy zmohly... 

Těšila jsem se, že letos konečně proniknu do tajů výroby madeirových kraslic, ale okolnosti tomu nepřály. S mou milou osobní lektorkou jsme se domluvily, že kurz přesuneme na léto, kraslice se do příštích Velikonoc nepokazí... No, tak uvidíme, jestli to fakt klapne. Do slepičích stojánků jsem tedy vystavila kraslice, které mám doma už léta páně, a přidala k nim jednu krásnou, novou, voskovanou, kterou jsem si přivezla z Kopřivnice. (Ten úžasný pomněnkový ubrus je památka na babičku.)

Na větvičky kroucené vrby a na skříňku nad televizí jsem navěsila vajíčka vystřižená z modrého kartonu, vyšitá bílou nití. Nápad kamarádky Barči, moc se mi líbí. Rychlé, levné, pěkné. Věnec z kurzu jsem nechala v obchůdku, tam potěší více lidí. Živé květiny si dopřeju zase až po svátcích...

Ani letos se nám nevyhnulo šílenství po medvědím česneku. Máme vyčíhnutá ověřená místa, na kterých nás tentokrát docela překvapil zvýšený výskyt sběračů. Myslím, že panika je zbytečná. Česneku v lese rostou opravdové lány, a ta jedna nákupka, kterou si každý odnese domů, ho na existenci neohrozí... Umixovala jsem pesto, a přitom snědla pořádnou kytici listů. Ještěže dnes nemusím běhat po úřadech... Jo, a zkusila jsem čisticí čaj z čerstvých březových lístků. Tahle varianta je rozhodně lahodnější a pitelnější než loňský pokus s výluhem z kopřiv. Zadaří-li se, nasuším do zásoby, teď je nejvhodnější doba na sběr.

Výslužka pro pány v ode mě už tradiční formě. Oni měli šunky zlevněné skoro na polovinu, tomu nešlo odolat. A letos mám něco i pro dámy. Od loňska mi v krabici ležela mydélka, která jsem získala v jedné z výměn. Původně jsem je chtěla balit jinak, mráčkově, pořád jsem se k tomu však nemohla dokopat, a když jsou ty Velikonoce, bleskly mi v hlavě ovečky...

Tak, a včil vzhůru do roboty! Pracovní týden je o den kratší, tož ať se to všechno stihne... Užijte si krásný velikonoční týden!


8 komentářů:

  1. Kokoškové šunky ma fascinujú:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybys mi náhodou chtěla zarezervovat jedno pesto z medvědího česneku, pokud teda je trvanlivé a vydrží do našeho setkání tak v červnu, tak se moc a moc hlásím. A příští rok touhle dobou přijedu a půjdem nasbírat spolu, jo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jsem něco neudělala špatně, vydržet by mělo, tak snad to tak bude...:-). Někdy může zkvasit... Jasně, tady ho bývají fakt mraky...;-) P.

      Vymazat
  3. Kohoutci jsou rozkošní. Akorát čaj z břízy moc neoslnil :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tož, každý máme jiné chutě...:-) Děkuju...;-) P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!