Tak už si klidně přijďte, lucky...

čtvrtek 8. prosince 2016
Lucky mají svátek až za pět dní, ale začít s úklidem až na jejich svátek je trochu pozdě. Tuhle lidovou tradici určitě znáte, že jo? Na svatou Lucii chodily po vsích bíle oděné ženy s namoučeným obličejem a velkým papírovým zobákem. Nosily s sebou husí brk, kterým vymetaly kouty ve staveních, aby zjistily, jak má hospodyně na advent naklizeno. Když se jim něco nezamlouvalo a rozzlobily se, mohly rozházet věci a udělat ještě větší nepořádek.

Udržovat lad v domácnosti, kde žije jeden normálně pořádkumilovný člověk, a jeden jedinec s občasnými obsesivními uklízecími záchvaty, není zase až takový problém... Jenže přece jen jsou činnosti, které nedělá rád ani takový magor jako já... Třeba mytí kachliček v koupelně, šplhání po skříních a utírání stoletého prachu, odprášení knihovny... Zkrátka, většina bytu se blyščí, už mi chybí jen kuchyně, to je vždy kapitola sama pro sebe. Snad zítra... Určitě zítra, protože už to chci mít z krku! Že je mi dobře a jsem šťastná se pozná mimochodem i podle toho, že mě to uklízení zatrápeně nebaví... 

Za každou protivnou činnost je potřeba se aspoň nějak viditelně odměnit. Za uklizenou ložnici pověsit kalendář, na utřené police nově poskládat knížky, vedle voňavé koupelny naaranžovat nástěnku, v obýváku nazdobit ořískovými ozdobami palmu... Ozdobičky jsem dostala v úterý od Aničky, a jsem z nich nadšená. Bohužel nejsem sama. Matylda má taky vkus. Jak to dopadlo s jednou z ozdob můžete vidět na fotce v koláži... "A největší sranda je, když se panička vzteká a honí se se mnou po bytě. A já jí ten ořech stejně čajznu... A počkejte v noci..." Kam já tu palmu jenom dám?



7 komentářů:

  1. To tvoje ikonopisectvo-,,píšeš,, obraz ako báseň!
    Aj doma, u vás, jedna báseň!
    A snáď môžem povedať, že ju trošku viem ,,čítať,, a je mi v živote pri nej krásne, Peti:-)
    Betlehem je výnimočne pekný až ikonický!!! Kalendár nezaostáva:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je dar od tety ku svatbě, a báseň je od Skácela...;-).
      Je hezké, že Ti ty naše verše lahodí...;-).
      A děkuju moc, Ali, žes napsala, mám radost...;-).
      P.

      Vymazat
    2. Peti ,,píšeš,, znamená tvoj rukopis...vnímanie...kreativita....
      O ikonách sa hovorí, že sa nemaľujú, ale píšu, lebo sú viacobsažné a mocné ako slovo...
      A ty už píšeš:-)
      Mala som pokazený počítač a len som u teba nad poslednými príspevkami žasla!

      Vymazat
    3. Alenko, moc děkuju, opravdu, že v těch mých příspěvcích dokážeš najít vše, co do nich dávám, a někdy i mnohem více... P.

      Vymazat
  2. Peti - to s Luckama vůbec neznám!!! A to se stydím, když jsem Lucie, teda! Asi budu přes víkend ještě gruntovat, jinak si to můžu ve středu vymést a rozházet a začít znova ;-)
    Krásný advent!
    L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda - už v úterý!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Konec blogování, huš do uklízení! :-D

      Vymazat
    2. Lucko, tak ta představa, jak sama sobě děláš čurbes, protože nejsi spokojená s předchozím úklidem, mě fakt dost pobavila...:-). V některých krajích lucky dokonce chodily s dlouhým nožem a hrozily rozpáráním bříška tomu, kdo se nepostí. Tak to raději to vymetání rohů...:-). Já už dva dny nedělám nic jiného než pořádek, takže soucítím s Tebou...;-). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!