HLASOVÁNÍ - O přehlcenosti aneb radost bez výčitek...

úterý 1. listopadu 2016
Včerejším poslední příspěvkem bylo zavrženo LOHAS soutěžní bloggerské klání o lepší svět. Přináším ještě jednou svůj soutěžní text, protože bych ho měla ráda komplet i tady. Jestli se vám líbil a připadal vám smysluplný a užitečný, budu ráda, udělíte-li mu svůj hlas.


Hlasování probíhá na FB, ZDEFotku článku, pro který chcete hlasovat, je třeba LAJKOVAT a zároveň SDÍLET


Pryč s povrchností...

Pokud mi něco opravdu nedělá dobře, tak je to přehlcenost. Přehlcenost věcmi, zážitky, vjemy. Co si představit pod pojmem přehlcenost? Tak třeba situaci, kdy si chce dívka koupit novou sukni, stojí uprostřed obchodu narvaného věcmi a prohlásí: "Tady nic nemají!" Nebo když rodina sedí u stolu praskajícího pod tíhou jídla, v teple, suchu a bezpečí, a jeden přes druhého se trumfují, kdo se má hůř... V takových okamžicích, které jsou bohužel naprostou realitou, se mi chce řvát. Zhnusením i hrůzou... Jsme obklopeni tak širokou nabídkou věcí, dovolených, potravin i vztahů, že jediné, co z toho může vzniknout, je totální chaos. A ještě jeden nepěkný nešvar dnešní doby. Povrchnost. Hltáme bez požitku další a další věci, aniž bychom si je užili a vychutnali, radost je tudíž krátkodobá, cítíme se nenaplnění, a tak paseme po dalším. Dnešní člověk je úplně normální hamtal! 

Tedy, ne každý... Co mě převelice těší je, kolik lidí začíná přemýšlet jinak. A tlak této skupiny lidí, nevelké, ale rozrůstající se, pomalu ale jistě mění děsivou povrchní realitu. Nabídka přírodní kosmetiky netestované na zvířatech je stále širší a dostupnější. V úplně obyčejné drogerii koupíte jar nebo třeba přípravek na mytí podlah od prověřené ekoznačky... Stále více švadlen si otvírá své salóny, sehnat hezké české boty neznamená najmout si detektivní kancelář...Tradiční české značky i malotvůrci rostou, v rámci možností prosperují... Potěšit nádhernou květinou se dá i bez dopadů na země třetího světa a naše vlastní zdraví...




Hmotné radosti bez výčitek...

Naučíme-li se pořizovat kvalitní výrobky, a budeme-li u jejich koupě přemýšlet, nikoliv jen tupě konzumovat, můžeme se z chaosu a prázdnoty způsobené přehlceností vymanit. Když se podíváte na své oblečení, víte, kdo ho vytvořil? Když se rozhlédnete kolem sebe, pamatujete si historii věcí, které vás obklopují? Jste si jistí, že kvůli růži ve váze netrpí nikdo ekzémem nebo hůř - hladem? Když si mažete krém na obličej, můžete bez výčitek prohlásit, že jeho výroba nezpůsobila nikomu bolest? Hlasuji pro to, abychom si k hmotným věcem vytvářeli vztahy, zbytečně je nevyhazovali a neměnili (když budeme vlastnit vytoužené, vkusné a umně vyvedené kusy, nic podobného nás ani nenapadne), a abychom prožívali do hloubky, neklouzali po povrchu a cítili se naplnění a šťastní i díky málu...


Jsem úplně obyčejná ženská. Bylo by skvělé, kdybych dokázala dosáhnout zenových výšin a nelpět na věcech vůbec. Nicméně se ráda pěkně oblékám, pohodlně a stylově bydlím, dopřávám si dobré jídlo... A svým milovaným tyto výdobytky poskytuji ještě raději. Plánování, vymýšlení a shánění dárků patří k mým největším koníčkům. Baví mě dělat lidem radost. 

Mít rád hezké věci a dávat je druhým lidem opravdu nemusí mít s hamtalstvím vůbec nic společného. Dát dárek, to není nějaké povrchní honění se za hmotnými statky. Je to rituál, který by měl potěšit toho, který dárek s láskou vymyslel, i toho, kdo dárek dostal. Nesnáším obdarovávání z povinnosti, ve stresu, bez nápadu, to se bez dárku raději obejdu... Méně je více, upřednostňuji kvalitu před kvantitou... Stačí obdarovanému ukázat, že jediná věc s příběhem, s hlubokým prožitkem, když už jen její předání a rozbalování je zážitek, vydá za deset věcí, na které si za měsíc už ani nevzpomenete. (Schválně, zkuste si vybavit dárek, který vám opravdu utkvěl v paměti...) 

Dárky pro děti...

Kde jinde začít než u dětí? Kdysi jsem se pustila do křížku s osobou, která mi rozplývajíc se nad růžovou bárbínou tvrdila, že až budu mít děti, taky se mi přizpůsobí vkus. Do jisté míry měla pravdu, jistě se budu na svět koukat hravěji a možná i barevněji. S čím ale zásadně nesouhlasím je, že bych měla ratolesti nechat podlehnout nevkusu a komerci. Rodiče by přece měli děti učit lásce ke krásným a vkusným věcem a vysvětlit jim, proč by se bez některých statků měly obejít.  Přála bych si, aby si mé děti jednou uměly naplno vychutnat lahodnost opravdové čokolády a daly jí přednost před hromadou hnědé hnusné hmoty. Aby s láskou vzpomínaly na svou nejoblíbenější panenku nebo auto a ne na splývající skrumáž barevného plastu... (Moje panenka se jmenovala Frantina, co vaše?)  Aby si vážily toho, že dostaly krásné nové boty nebo šaty a hýčkaly si je. (Když jedna z mých bývalých žaček vyhodila na konci školního roku skoro nové adidasky do koše s tím, že má doma ještě troje, a že se jí nechtějí tahat domů, musela jsem se hodně držet, abych nemluvila sprostě. Obávám se, že si toho z mé přednášky příliš nevzala...)





1. Nafukovací hračky od české firmy Fatra jsou přímo kultovní! Považte, že je výtvarnice Libuše Niklová navrhla už v roce 1971 a pořád jsou designově naprosto perfektní! Viděli jste někdy nějaké dítě řádit na tomhle modrém slonovi, žluté žirafě či červeném býčkovi? Já jo! Radost zaručena!
2. Tak schválně, kdo neznal do teď Břichopasí hračky? Moc vás není, což? Šité panenky od výtvarnice Marie Mrňávkové se určitě jednou stanou stejně kultovními, jako jsou ty výše zmíněné... Niklová a Mrňávková forever!
3. Knížek není nikdy dost! A když si vyberete nějakou od vydavatelství Baobab, rozhodně nešlápnete vedle. Jejich knížky vytvářené s důrazem na výtvarnou jedinečnost jsou jednoduše kouzelné. A nejvíce tahle řada s ilustracemi od Miroslava Šaška. Ne jen pro děti, ale třeba i pro nadšené cestovatele.
4. Česká značka Little rock star vymýšlí oblečky s fakt vtipnými nápisy - pro mimina, děti i dospěláky. (Tak třeba body s nápisem "Tichá noc? To chceš moc!" mě baví už několik let...)
5. + 6. Darovat kartáček a pastu? A proč by ne? Někdy je lepší fajn praktický dárek než hrozná neužitečná hovadina...
7. Kvalitní hudby není nikdy dost, natož té dětské! CDčko Hrajeme si u maminky od Hradišťanu je přesně to, které je rodič schopný v autě vydržet i párkrát dokola...
8. Dřevěné skládačky i další dřevěné hračky od Woodooland jsou parádní, u mě vede tahle mapa Afriky.
9. Další skvělé české vydavatelství dětských knížek nese název Meander. A tento adventní kalendář od nich je super nápad. Každý den jedna malá knížečka...
10. Tonetovka pro bejbyno! A ještě ke všemu modrá... Ach...
11. Snad se na mě nebudete zlobit, že sem prsknu i něco z vlastní dílny, ale pokud chcete děti přiučit něco o folklóru a tradicích, můžu vám Folklórní pexeso jenom doporučit...

Dárky pro dámy...

Říkáte si, že dát dárek ženské není žádný problém? Balíček kosmetiky a kytka, tím se přece nedá nic pokazit... Souhlas. Ale! Jaká kosmetika? A jaká kytka...? Kosmetika jedině česká, přírodní a netestovaná na zvířatech. A květina? Uvázaná vlastnoručně z toho, co momentálně roste, nebo dodané z některého z českých ekokvětinářství. 





1. Proč přemýšlet nad výběrem květin, si můžete přečíst v tomto článku o ekokvětinářstvích. A výběr květinářství, jejichž kytky neničí životní prostředí, vám nabízím zde: LoukykvětKytky od potokaKvětinové lahůdkářstvíModrokvětSvazekPlevel+Efemér...
2. Dámy toužící po "značkových" kabelkách a s oblibou je nosící, odpusťte mi. Strašně nerada něco rezolutně prohlašuji, ctím to, že se každému může líbit něco jiného. Mé následné odsouzení tedy berte prosím jako projevení mého osobního názoru. Všechny ty "vuitonky" a "korsky" jsou hnusný, hnusný a ještě jednou hnusný! Tak, uff, je to venku. Pokud toužíte po opravdovém originálu, přímo na míru, dle vlastních požadavků, nebojte se obrátit na některou z českých kabelkových guru: Jana GrešákováRosa MitnikBára Lochta. (Kabela v koláži je z dílny Jany Gešákové.)
3. Darovat album, nenadchne, neurazí. (I když to od českého papírnictví Papelote je opravdu krásné.) Když ho ale naplníte fotkami, třeba z nějaké akce nebo z průběhu jednoho roku, dostáváme se rázem na jinou úroveň. A jestliže nemáte dostatek fotek, přiložte k albu poukaz  na focení k nějakému supr čupr fotografovi. (Já bych skákala radostí.) Oblíbených fotografů mám spoustu, z oblasti rodinného focení bych mohla zmínit třeba Simonu Bláhovou.
4. Tohle jsou moje žabky letošního léta. Poslední tři měsíce jsem nechodila prakticky v ničem jiném. Hodí se k sukni, šatům, i sportovnímu ohozu. Příští rok si nechám udělat novou podrážku, což je investice asi padesáti korun, a můžeme si spolu vesel žabkovati dál... Doporučuji!
5. Pro dámy, které mají rády tradice i moderní design je jako stvořená řada porcelánu Bohemia Cobalt, kterou navrhnul prof. arch. Jiří Pelc. Celá sada je k dostání i v čistě bílém provedení.
6. a 7. Přemýšleli jste nad tím, jestli skutečně všechna ta kosmetická udělátka, která jsou nám předhazována, potřebujete? Já jsem zjistila, že skutečně využívám jen pár věcí, do jejichž kvality ráda investuji. Z lehce dostupných českých značek mohu doporučit ManufakturuHavlíkovu přírodní apotéku a Nobilis Tilia. Nevíte-li si rady, které účinky kosmetiky jsou pro obdarovanou dámu potřeba, zkuste dárkový poukaz...
8. Krásný hrnek + dobrá káva = absolutní pohoda. Nejkrásnější hrnky, které znám, vyrábí Ema Mamisu. A nebo taky Kosovi!
9. Nedat do dámské sekce nějaký ten módní kousek, a nezmínit v bezvýčitkovém seznamu značku NILA, to by prostě nešlo. Právě díky osvětě majitelky tohoto kouzelného obchodu jsem začala mnohem více přemýšlet o tom, co na sobě nosím. Je pravda, že jejich kousky nejsou nejlevnější, a sestavit si celý šatník z jejich sortimentu, na to bych neměla. Pořídit si ale sem tam nějaký ten nadčasový kousek, proč ne...
10. Neznám ženskou, která by ráda nečančala svůj domov. A polštářů není nikdy dost, že, dámy? Značku Hacuboku znáte? No, teď už rozhodně jo!

Dárky pro pány...

Pánové to mají jednodušší v tom, že tak snadno nepodléhají dojmu, že musí mít všechno, co jim kdo předhazuje. Možná je to jen můj zažitý stereotyp, ale připadá mi, že něžné pohlaví je tak nějak náchylnější k nesmyslným nákupům. Abych nás ženy ale zase trochu obhájila, na druhou stranu mi připadá, že ty "osvícené" se snadněji vzdají svého pohodlí a nebojí se změny... Co pořídit, abyste udělali pravou chlapskou radost bez výčitek...?


1. Trika z Kyjova. Dárek pro všechny milovníky folkloru a tradic. Trička i další sortiment inspirovaný vzory z krajů.
2. Bylinkové tinktury od Jarmily Podhorné opravdu fungují. Ozkoušeno na vlastní kůži. Kotvičník je pánská bylinka. Dala by se nazvat, ehm, bylinkovou viagrou... Rozumíme si?
3. Kvalitní, kožené, velmi dobře vypadající, vyráběné ve Zlíně! Farmářky od značky Flexiko.
4. Česká továrna Kazeto mi dělá radost. Sleduje trendy, produkuje krásné věci... Pro pány třeba box se šuplíčky na čurbes z pracovního stolu.
5. Gentlemanství zase frčí. Kdo nemá  motýlka a šle jako by nežil. Krásné sady s koženými detaily vyrábí třeba značka U štěstí dam.
6. Nevím, jak to chodí u vás, ale u nás jsou lístky na koncerty nejvděčnějším dárkem. Radost při obdarování, radost při spotřebování. Radost doma, protože dárek bez zbytečného skladování nechtěných krámů...
7. Dobrá česká detektivka nezarmoutí. Tahle navíc s politickými kauzami v zátylku. Myslím, že by mužské čtenářstvo mohla zaujmout. Modré stíny od Michala Sýkory.
8. Tonak, další česká značka, která mě rozradostňuje svým smyslem pro moderní trendy. Podporuje studenty uměleckých škol, učně vede ke kvalitnímu řemeslu. Pokud váš muž není zrovna kloboučník, může si vybrat z nabídky čepic, baretů, bekovek...
9. "A voní..." To chceme, aby nevoněl jenom Šimon Plánička, že jo... A když budou muži vonět s přírodním deodorantem od Nobilis Tilia, tak se nebudeme muset bát o jejich zdraví ani zvířátka v pokusných laboratořích...
10. Přání "Pánská záležitost" pro vepsání spousty láskyplných slov...
11. Pánská řada kosmetiky od Manufaktury má opravdu vychytaný design obalů. A složení velmi přívětivé pro mužská stvoření. Testováno na lidech (u nás doma...)

P.S.1: Všechny věci jsem do seznamu vložila dobrovolně, ráda a zcela zdarma. Přála bych si, aby české firmy, a ještě více malotvůrci prosperovali a měli tak možnost obohacovat svět svými krásnými výrobky... Většina kousků je osobně ozkoušená, a není-li tak, rozhodně se skví na mém vlastním seznamu přání

P.S.2: Hýčkejte si své blízké. A taky si hýčkejte své věci. Pamatujete, jak to napsal ten pan Svěrák, že jo? "Neopouštěj staré věci pro nové, ono se jim na smetišti stýská..." Přemýšlejte nad tím, co kupujete, proč to kupujete, od koho to kupujete, pro koho to kupujete... Přemýšlejte. Tečka.

8 komentářů:

  1. Moc hezky sepsané, souhlasím s tím. Taky mě konzumní svět začíná hodně unavovat, dávám se na cestu minimalismu jak v bydlení, tak v oblečení a snad se povede i v jiných směrech. Co se týče nejhezčího dárku - pro mě to byly vánoce, kdy jsem dostala "jenom" rukavice a sprchový šampón, ALE strávili jsme je s bráchovou a sestřinou rodinou, synovec a neteř byli ještě malí a pro mě byl největší dárek to jejich nadšení a radost v očích ze všech balíčků. A další skvělý dárek, který si budu pamatovat nebyl pro mě, ale pro maminku. Učila se paličkovat a otec jí na staré šlapací Singerce, kterou mám po tchýni a která nefungovala (musel ji nejdřív opravit), ušil válec na paličkování a vlastnoručně vyřezal paličky. To bylo úžasné překvapení a ten nej dárek, co maminka od něj dostala. 20 vyřezaných paliček mám taky odložených a čekají na to, až budu mít víc času na svoje hobby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky většinou přijdu na to, že největší radost z mám dárků, které jsem darovala...;-). Ten dárek pro maminku, to je opravdu nádhera! Snažím se každý rok co nejvíce dárku vyrobit, a už jen ten proces vymýšlení a tvoření je jedna velká radost:). Děkuju! P.

      Vymazat
  2. Ámen! Neuvěřitelně dobře sepsané, snad naprosto se vším se ztotožňuju. Není potřeba mraky dárků. Jen vybrat co bude mít smysl. + si ještě myslím, že dobře vybraný zážitek je také fajn "spotřební" jako ty lísty na koncert - takže divadla, muzikály, víkend... Stejně pro nejbližší je ten čas, který věnujeme nejlepší. Takže za mě domácí poukaz na masáž od partnera, večeři při svíčkách, procházka po lese, výlet na nepoznané místo v okolí jsou best :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové dárky jsou super, protože udělají radost několikrát! Při předání, pak to těšení, a pak samotná akce;-). A dobře vymyšlený dárek kolikrát nemusí stát skoro nic a udělá radosti mnohem více jak předražená věc... Ale zase, přiznejme si, občas i nějaký ta hmotná radost potěší...:-). Děkuju moc! P.

      Vymazat
  3. Krásně a výstižně napsáno. Souhlasím!! Bára

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za zmínku, je mi ctí...Marie

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!