Jak jsem dostala dárek...

středa 1. června 2016
Kdysi dávno, konkrétně před devíti lety, tedy když jsem byla v prváku na vysoké, se moje umělecká vášeň rozhořela naplno. A já, štěně životem neotřískané, s pár malůvkami na papíře, jsem si řekla, že obešlu všechny umělecké instance, které existují, a ohromím je svým umem, a všichni se mnou okamžitě navážou spolupráci, a rozjedu perfektní ilustrátorskou kariéru...

Na většinu emailů jsem nedostala odpověď, a když, tak s odmítnutím. Pochopitelně... I z webu www.pf.cz mi tehdy napsali odmítnutí, ovšem velmi vlídné, a navrch přidali doporučení... Že jsem na začátku cesty, a že mi přejí, abych brzy našla svůj styl. A já se tehdy zabejčila, a řekla si, že ho najdu. A že pro ně jednou ta PFka udělám! To u mě většinou není příliš obvyklé. Dost snadno a rychle se vzdávám... Jenže když jsem pro něco zrozeni...

A tak jsem devět let kreslila, malovala, zkoušela, tvořila, hledala, pátrala, dělala odvážná rozhodnutí, přijímala odmítnutí, radovala se z úspěchů, tápala, balila to, znovu to rozjela, zase kreslila, kreslila, a znova kreslila, učila se "na koleni" ovládat elektronická udělátka, rostla, pučela, vznášela se, a kreslila, malovala, kreslila...

Až jsem se jednoho zářijového dne, pod návalem endorfinů z prásknutí výpovědí o stůl, rozhodla jim znova napsat. Až druhý den mi došlo, že jsem se pokusila vstoupit do téže řeky, a co když... Pár dní nic, a pak mi přišel email, že se ozvou na jaře...

Pod návalem událostí, které moc dobře znáte, jsem na celou záležitost zapomněla, a tak jsem v dubnu s malou dušičkou otvírala příchozivší email... Přečetla jsem si: "V několika sezeních jsme letos prověřovali mnoho autorů, Vaše díla jsou některým z nás blízká, jiným méně, ale shodli jsme se, že pro naše novoroční klienty (pouze firmy a právnické osoby) to možná není správný styl. Vše od Vás je osobité a originální, to ze zkušenosti není přesně to, co firmy povětšinou chtějí, je to spíše na zakázkovou tvorbu než do katalogu. Ale možná je to jen tématy. A tak Vám zasílám obecný dokument, kde shrnujeme nejvhodnější témata novoročenek, pokud byste měla zájem nezávazně naskicovat některá témata z tohoto seznamu, rád je kolegům předvedu a třeba se konkrétní motivy zalíbí i jim."

Odpověděla jsem, že se chci jednou taky naučit odmítat lidi tak, že jim vlastně udělám radost... A že teda ať očekávají várku naprosto neutrálních motivů... Vzala jsem papír, pero, sedla si do květnové rozkvetlé zahrady a myslela na Vánoce. Teď to přece nevzdám! Po odeslání jsem čekala den, dva, týden, a nic... No jo... 

A dneska: "Dobrý den, děkuji velice za Vaše návrhy. Kolegové se shodli a já také na níže uvedeném... Z dodaných motivů se nám líbí a rádi bychom zařadili do katalogu loďku. Váš přístup nás oslovil, včetně vašich textů a komplexnosti provedení. pokud máte čas a prostor, rádi bychom Vám zadali další tři motivy..."

Chápete to? Chápete, co to pro mě znamená? Že jsem to prostě dokázala... To je ten nejhezčí narozeninový dárek, který jsem sama sobě mohla dát. 

P.S.: Vybrali si lodičku. Ostatní motivy očekávejte na podzim v nabídce... A já jdu vymýšlet ty další tři...



31 komentářů:

  1. Super! Fandim, drzim pesti..obdivuju...A to vsechno plati i k predchozimu prispevku!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, děkuju moc! Bez podpory a fandění bych to nezvládla...:-* P.

      Vymazat
  2. Paráda:) Gratuluju-mně se líbí všechny:) Ale chápu, jak to myslíš, že jsi to dokázala....Dokázala no:) Jsi šikovná. Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, děkuju! Jsem normálně zfetovaná endorfiny...;-). p.

      Vymazat
  3. Jsi moje hvězda! :-* Moc gratuluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty jsi moje zlato, že mi od začátku věříš a fandíš!:-* P.

      Vymazat
  4. Tééééda,moc gratuluji a moooooc Ti fandím. Anděl bude můj favorit na obrázek.....
    Víš, co by mě zajímalo? Jak jsi malovala jako malá holka. Nemáš nějaký obrázek, který
    jsi namalovala jako malá a ukázala by jsi nám ho?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až budu u mámy, zkusím pohledat, určitě nějaké poklady schovává...:-). Ve školce mě dokonce do výtvarky vůbec nevybrali, mamča je uprosila, že mě to děsně baví... Pak jsem prolízala s dvojkama, a na střední končila s jedničkama...:-). Osudu člověk neunikne...;-). P.

      Vymazat
  5. Gratuluji, Peti, samé krásné spolupráce! Pěkně se ti to rozjíždí:-) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Luci! Po dnešní porci krásných zpráv mám pocit, že už frčím přímo světelnou rychlostí...:-). P.

      Vymazat
  6. Petro, gratuluji! Snad se ti bude i na dále dařit, přála bych to všem schopným umělcům. Vím, že to umělci mají těžké, než se prosadí. Ne každý se prosadí, ale pokud se podaří, pak je to krásné, když umění je zároveň i slušná obživa. A to bych ti přála. Máš svůj vlastní styl, v kterém se promítá tvůj osobní smysl pro humor. Neznám tě osobně, ale to co píšeš na blogu (zejména o sobě) naprosto koresponduje se stylem jakým kreslíš a jak do kresby zakomponováváš události. A teď tedy ten můj mail: ivana.ciz@post.cz. Děkuji, že jsi si na ty omalovánky vzpomněla. Předem díky Ivana T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéva... Já to ani nebudu nijak komentovat, jenom velmi a upřímně poděkuji, za takové krásné přání... Děkuju moc! A kéž se to vše vyplní...:-* P.

      Vymazat
  7. Super....krůček za krůčkem...až ke snu...těším se na mapu "našeho" Pstruží...a taky na ztvárnění prožitku - let balónem..spřádám plány...velkoformátové fotografie a výtvarné pojetí našeho prožitku od Vás...tak jsem dnes s velkým sebezapřením odolala nádherné tašce)....Winton je jedinečný...držím palce a přeji další..Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se na ní pracuje...;-). Poslední dny byly hektičtější, než jsem předpokládala, taková věc se nesmí uspěchat...;-). Jsem ráda, že se Winton líbí! Víte, už jenom ty krůčky jsou nekonečné štěstí, to je na tom to krásné...:-). P.

      Vymazat
  8. Wááááu! No dobře týý!!! :D Gratuluju moc, jen tak dále! :-) Seš fakt frajerka, že si dokážeš jít takhle za svým!!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já právě většinou moc nedokážu, o to větší radost ze sebe mám...:-) Děkuju, Verunko! P.

      Vymazat
  9. Radosť mám!!
    Krásne je, že si víťaz najprv v sebe, potom aj pre nich (pre nás), to je sila:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umíš to krásně vyjádřit...:-* A cítit...! Tys jako první tehdy pochytila můj smutek, ty určitě stejně silně cítíš i tu radost...;-). P.

      Vymazat
  10. Gratuluji, uzasne. Kdyz je clovek o necem presvedcen, jde za tim, nevzdava to pri prvnim neuspechu, pak to vyjde... uzasneeee. Uzivej si ten pocit a vse nej k narozeninam:-). Lodka krasna, al ei ty ostatni. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, i za narozeninové přání...:-). Letos jsem měla opravdu nádherné narozky, tolik úžasných zpráv v jeden den. Člověku udělá nekonečně dobře, když se ta dřina začne vracet...:-). P.

      Vymazat
  11. Tvá píle a trpělivost se určitě vyplatí. Člověk si pořád musí opakovat, že když za něčím jde, tak toho i dosáhne. Tvá tvorba je moc sympatická, takže držím palce a myslím, že za chvíli budeš prací doslova zahlcena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že už se mi ta dřina začíná vracet a mám z toho fakt radost...:-). Zahlcená být nechci, to už jsem byla a stačilo. Dosáhnout rovnováhy, to je moje meta...:-). A děkuju moc! P.

      Vymazat
  12. Péťo, veliká gratulace! To by bylo, aby si nevybrali! VŽdyť je jedno hezčí než druhé. Já každopádně budu objednávat anděly pro všechny své známé. Tak až budou k mání, tak určitě dej vědět!MOC DRŽÍM PALCE A PŘEJI DALŠÍ NABÍDKY! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, andělé jsou hotoví a připravení k tisku... Takže až to bude aktuální, napiš mi kolik kusů a v jakém formátu a bude...;-). Na email. A děkuju moc za přání i podporu! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!