Cyklus měsíčních obrazů

pondělí 18. ledna 2016
"HOTOVO!" chtělo by se zařvat. Půlroční práce dovršena. Poslední měsíc dokončen. Na závěr mi nakonec zůstal měsíc můj -  červen. Cyklus dvanácti obrazů, které mi skočily v srpnu do hlavy a nad kterými jsem strávila bez mála půl roku. Základní kámen mojí budoucí výstavy.

Opravdu hotovo? Já už to vím, já už to znám... Že jsem sotva v půlce cesty. A že mám za sebou tu půli příjemnější. A že vůbec nemám na mysli dokončení obrazu třináctého - úvodního... To už bude jen příjemná tečka za celým souborem. Už jsem si tím párkrát prošla. Procesem publikování a zveřejňování hotového díla. Přesvědčováním, že stojí za to ho dostat k lidem. Je to proces dost často velmi frustrující. Ne zřídka bezvýsledný. A obvykle možný jen díky známostem, ach jo... 

Původně měly být obrazy opravdu "jen" obrazy. Vnukli jste mi ale myšlenku kalendáře. Proč kresby nedostat mezi vás právě touto formou?

Mám dvě vize. Jeden kalendář velkého fomrátu, vytisknutý na krásném papíře, s jednoduchým a nenápadným počítáním dnů, které když s po uplynutí roku odstřihne, zůstane 12 plakátů vhodných k zarámování. Druhý kalendář menší, podlouhlý, s větším prostorem pro data a třeba i s "chlívečky" pro vepsání narozenin, plánů, významných událostí...

Jenže... Tisk takových kalendářů, to je obrovská insvestice. Napadají mě dvě možnosti, jak svůj kalendářový plán uskutečnit. První je najít sponzora, který by byl ochotný se na kalendáři podílet. Třeba nějakou společnost, která se zajímá o folklor a tradice, nebo vydavatelství, které je zaměřeno na výtvarné aktivity, nebo já nevím... Nemám ale naprostou potuchu o tom, kde a jak takového sponzora hledat. Druhá možnost je oslovit potenciální zájemce o kalendář s tím, že by mi důvěřovali, předplatili si svůj kalendář a já bych ho z daných financí mohla nechat vytisknout. Samozřejmě s tím, že bych nechala nejprve udělat ukázkové kusy, abyste viděli, jaká bude finální podoba... 

No, a kromě toho, že mě čeká kalendářová výzva, tak se budu muset poprat ještě s jednou záležitostí - obrazy je nutné nechat kvalitně zapaspartovat a zarámovat. A protože je jich dvanáct, a nejsou to zrovna drobkové, nebude to zrovna za hubičku... Ach, ty peníze, věčný problém...




20 komentářů:

  1. Peti, mně by se líbil i set 12 pohledů, kdybys teda nevěděla, do čeho vrazit peníze, co nemáš... :) Ačkoli kdyby se z toho menšího kalendáře dala ustřihnout ta poznámková část a zbyly obrázky pohlednicové velikosti, stačí ten kalendář. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I na sadu pohlednic jsem myslela;-). Takže až budu investovat ty peníze, které nemám, určitě nechám natisknout i pohlednice:-D. P.

      Vymazat
  2. Budu držet palce, aby se dílo podařilo. Co se týká kalendářů - pohlednic, myslím si také, že by to vyřešila varianta spojení umenšených obrázků k vystřižení s praktickým kalendáriem. Tedy celkem menší kalendář, ale použitelný dvěma způsoby. Mám ráda, když naše kresby mají více využití, než že by byly "jen" k líbení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude ale ten formát A6 u kalendáře příliš malinký? Možná mám příliš utkvělou představu o formátu a formě obecně:). Asi to bude chtít otevřít mysl více variantám;-).
      Ach, já nejsem dobrý průzkumník trhu:-). Snadnější by bylo nakreslit třikrát tolik obrazů, než ty stávající "protlouct". Ale já se nedám...;-)
      P.

      Vymazat
  3. Peti, a zkusit něco takového: https://www.startovac.cz/? Nebo mrkni na netu na jiný crowdfunding, třeba by se penízky vybraly ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jedna z možností, i když zatím se jí vyhýbám. Připadá mi, že jsou takové stránky už dost zahlcené. Ale třeba by to šlo, uvidíme;-). Díky za tip, Marki;-). P.

      Vymazat
    2. I když, jak jsem si tak pročetla některé ty crowdfundingové stránky, možná to fakt zkusím. Za pokus nic nedám. Aspoň se mi vylouply další kroky, které musím udělat;-). P.

      Vymazat
  4. Peti i když nejsem na takové barevné obrázky, tak se mi moc líbí, moc se ti to povedlo. Se sponzorem ti asi neporadím, ale myslím že i varianta obrázků do dětských pokojů by mohla být zajímavou alternativou. Ať se daří!
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Říkala jsem si, že bych mohla udělat něco jinak, než mám ve zvyku:-). A že nemusí být všechno šedé, černé, bílé a... modré:-). Dětské plakáty mám v hlavě, ale v trošku jiné podobě;-) A děkuju moc. P.

      Vymazat
  5. Peťko,jsem taky z FM a ve městě na plakátech jsem zahlédla něco takového http://kulturafm.cz/news-rss/707-umelecky-inkubator ,nevím,jestli si to zaregistrovala,ale bylo by moc prima,kdybys zaujala :) Moc ráda k Tobě chodím laskat oko,nejen pro tu modrobílou atmosféru,ale hlavně pro ty Tvoje milé hladící obrázky :)...jdi do toho,chci tě vidět víc :) Ať se daří,Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, Ajko, to je moc milý vzkaz, díky:-). Už jsem tam psala, někdy minulý týden;-). Zatím čekám, asi mají dost práce. Ale šéf "Kultury FM", Jakub Tichý, je super, má dobré nápady, tak uvidíme...;-). Pokusím se nezklamat...:-). P.

      Vymazat
  6. Obrázky v podobe ,,rodinného komiksu, asi v bukovom ráme, nad jedálenským stolom u tej pani...ma fascinuje doteraz a dostal ma nadobro...
    ...táto ,,komiksová ,,forma je silný ,,zápis,,...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, který myslíš? Jako ode mě? Nějak si nemůžu vybavit... P.

      Vymazat
  7. Áno, od teba...pohľadám ho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, prezerala som blog do hĺbky a nejak ho míňam...bol to ,,rodinný, podlhovastý, zarámovaný, komiks,, pre pani, ktorá si ho umiestnila medzi dve okná na stenu, nad jedálenský stôl, tuším v bukovom odtieni celý byt, žltá maľovka stien, a tiež na tom obraze, aj oranž... mala si foto, že ako to tomu obrazu u pani doma svedčí :-)
      Mne sa veľmi páčilo.

      Vymazat
    2. Už vím...;-). Tady byl tuším samotný obrázek, foto z interiéru jsem dávala na FB. Jitka je velmi sympatická, krásně se pro ni kreslilo... http://www.oringle.cz/2015/06/je-cas-zacit-myslet-na-vanoce_27.html P.

      Vymazat
    3. Tušila som, že to bude tento, lebo v tom sivom ráme sa mi najviac páčil :-)
      Ale ešte si ho mala odfotený u nich :-)

      Vymazat
    4. Jj, to je na tom Facebooku;-). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!