Folklorní vlna

pondělí 24. srpna 2015
U mě se teď jede na folklorní vlně... Ne, že by to někdy bylo jinak. To, že se všechno, co je mi blízké, tak nějak točí kolem folkloru, modrotisku, krajek, dřevěných chaloupek, perníkových srdcí, krojovaných průvodů, starého harampádí s duší, cimbálové muziky, tradic a koloběhu, toho si jistě už vnímavý čtenář za těch několik let, co si zde vylívám srdce, všiml. 

Teď jsem se rozhodla cíleně aplikovat svou vášeň i na malované krabičky a další věci. Důvod to má. Krásný, báječný, úžasný. Nejistý. Ale vyhlídka by tady byla. Hodný pán z Rožnova mi slíbil, že bych se příští jaro až léto mohla objevit na trzích ve skanzenu. Moje první trhy a hned takové! Pro jiné je trhovčení rutina, pro mě je to něco úplně nového, další zkušenost, možnost, jak se dostat blíže k zákazníkům, získat zpětnou vazbu...

Takže je na světě zatím krabička modrotisková, perníčková a s makovicemi. Měla bych si je syslit, aby na trhy bylo vůbec s čím jet, ale mně to nedá... Kdyby se některá někomu opravdu zalíbila, klidně si o ně napište. Můžou být vaše, proč by ne... 

A jaké budou další? Napadá mě variace na cibulák, slepice, domečky...






20 komentářů:

  1. Cibulák ano to je oblíbený motiv.Trhy jsou úžasné a v takovém prostředí to bude paráda.Já mám zkušenost s místními ne tak tradičními,ale je to milé když mi po roce jedna paní řekla jo tohle já už mám z loňska:-)a přišla znova a koupila si jinou věc.Pak je tu zkušenost s hodně komerčními vánočními trhy, kde paní vzala do ruky mou tašku a prý cože to nemyslíte vážně tolik za takovou tašku???tak to zase hodně sebevědomí klesne...a co jí na to říci? tak si ji ušijte kupovat nemusíte? ne já mlčela...na toto ještě připravená nejsem. Ale to k tomu asi taky patří i když se to dobře neposlouchá.Šít může kde kdo to se dá cvikem naučit....ale malovat to se nedá naučit to musí jít zevnitř což u Vás je...já sice výtvarnými a keramickými kroužky prošla a kurzem malování a mám pár obrázků, ale to Vaše je radost pohledět a každý den jsem natěšená co zase nového od Vás uvidím.Trošičku teď pochybuji o logu, že jsem Vás moc řídila...no ale nemusí být poslední že i logo může mít svůj vývoj:-)Tak hodně optimistických vyhlídek a pevnou ruku nebo spíš volnou? při tvoření....Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, výčitky určitě nemějte! Logo je hodně osobní záležitost, musí vyhovovat především "nositeli";-). Důležité je, jestli jste spokojená;-).
      Stanovit si cenu a stát si za ní, to je vždycky oříšek. Vím, že nedělám levné věci, ale taky vím, že nad nimi strávím hodiny a hodiny času a že kdybych měla cenu stanovit podle toho, kolik mi jedna krabička zabere hodin, tak by si ji nekoupil nikdo... Proto si říkám, že do Rožnova snad jezdí lidé, kteří ocení rukodělnou práci.
      Děkuju moc za milá slova;-).
      P.

      Vymazat
  2. Peti za mě jsi udělala obrovský krok ke svému štěstí a vzala jsi to za správný konec! Myslím, že ve skanzenu budeš vítanou změnou proti zde zaběhnutým státnkům - klasický, přesto originální, osobní a neotřelý styl. Tohle prostě musí vyjít, i kdyby nechtělo :) Držím ti moc palce, aby ta cesta za tvým snem, na kterou jsi vykročila, měla co nejméně kamenů a aby jsi došla v pořádku a šťastná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Blani! Já to taky vnímám, že jsem udělala krok kupředu... Strašně dlouho jsem váhala a konečně jsem se odhodlala tam napsat. Teď mám cíl a vím, co mám tvořit... I kdyby to mělo být po nocích. Díky moc za krásně přání;-). P.

      Vymazat
  3. No to jsou novinky! Gratuluju moc! Do Rožnova na jarmark jsme s rodičema jezdívali nasát předvánoční atmosféru skoro každou zimu:-)
    Prodávání na jarmarku má své kouzlo, kromě přímého kontaktu se zákazníky, který je k nezaplacení, mám taky ráda to, že kolem mě sedí podobně naladění lidé. V Rožnově si Tě zákazníci určitě najdou, tam jezdí přesně ti, kteří ví, že kupují originál, takže počítají s tím, že si připlatí. Já mám z jarmarků snad jen jednu špatnou zkušenost. Naproti postavil stánek někdo, kdo prodával takové ty "kolotočové cetky". Barevné paruky, blikací hračky, no děs. Nechápala jsem, co tam dělá ... jenže u jeho stánku bylo pořád plno ... není jarmark jako jarmark. Ale ve skanzenu tohle určitě nehrozí:D Takže držím pěsti!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, snad to vyjde. Ačkoliv to mám slíbené, stát se může cokoliv... Právě si říkám, že tam budou lidé, kteří chápou rukodělnou práci, ví, co obnáší a nejsou naladěni na supermarketové ceny...;-). Máš pravdu, blikající cetky určitě nebudou:-D. Pán, který prodávající vybírá, má velmi přísná měřítka:-). Díky. P.

      Vymazat
  4. Gratuluji, Péťo♥
    Zasloužíš si to.
    A´t to vyjde a co Ty víš, třeba je to cesta k samostatné dráze.
    pa, Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, snad to bude ta ona šance, na kterou čekám a snad ji budu umět správně uchopit za pačesy;-).
      Díky. P.

      Vymazat
  5. Folklorní vlna v oringlózním podání bude určitě skvělá!

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je krásná zpráva:). Jestli vám to vyjde, tak se moc ráda přijedu na vaše výrobky podívat. Jezdíme do skanzenu na trhy pravidelně a jsem vždycky ráda, když mezi těmi stálými prodávajícími objevím občas i někoho nového:). Zrzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se těším na jarní nebo letní setkání;-). P.

      Vymazat
  7. Péťo, vidíš, že se štěstí unavilo:-)))) Ne, vážně, MOC TI TO PŘEJU, DRŽÍM PALCE...a říkám si, že bych měla nápad kam vyjet v létě:-))
    https://www.youtube.com/watch?v=czGSnnDShnQ
    - to aby jsi měla elán do tvoření!
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by bylo úplně parádní, kdyby to vyšlo, Magdi! Já bych Ti tak ráda potřepala packou:-). (Folkloreček u náš frčí často;-)). P.

      Vymazat
    2. Och, má packa a zbytek tělesné schránky se rozechvěl radostí:-)
      https://www.youtube.com/watch?v=8FRFxWckYE0
      Helemese, toto jsem neznala - a Ebenova Markéta je tam ještě zdravá a krásná:-))
      Magda
      A když budeš ve skanzenu, co dát do motivů nějaké snopy slámy s chrpou a vlčím mákem...nebo jen tak motiv klasu...

      Vymazat
    3. Chrpa je určitě v plánu;-). A máš pravdu, že bych asi měla udělat i jiné barvy než jen modrou a přírodní;-). P.

      Vymazat
  8. Variace na cibulák je lákavá i pro mě.
    A chrpy v oringlím podání budou skvělé a ty makovice jako motiv by mohly být trhák - k nim patří puntíky jako mák i ta tmavomodrá s bílou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu se teď ještě dvojnásobně víc těšit na každý víkend, abych mohla "cibukákovat";-). P.

      Vymazat
  9. Moc gratuluju k budoucímu trhování!! Já jsem si pořádný trh absolvovala s keramikou letos a taky jsem z toho měla pořádnej vítr, ale nakonec to dopadlo dobře - a krabičky jsou nádherné - všechny !!!! Takže budou mít určitě úspěch!! Moc držím palce!!
    Krásný den přeji, Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Reny, díky moc! Tak budu doufat, že mi to taky všechno dopadne moc dobře;-). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!