Červen

úterý 9. června 2015
Objevit pole plné chrp je pro mě naprostá euforie. To si asi dokážete představit... Pár si jich už hoví ve váze. Těžce jsem si je vybojovala, majiteli pole se moc nelíbilo, že mu tu krásu loupím, ačkoliv jsem se snažila trhat velmi opatrně na okraji lánu... Nevadí, trocha adrenalinu občas nezaškodí. 

Červnová příroda a vůbec celý tento měsíc je tak překrásný! Voní bezem a planými růžemi, je svěže zelený a sladký po jahodách... Upřímně se těším, že ho jednou prožiju naplno bez všech studentských a nyní učitelských stresů, které se s ním každoročně pojí... 

Proměny přírody si už od března vychutnávám pravidelně každé úterý. S kamarádkami jsme založily "spalovací gang" a děláme něco pro zdraví tou nejpříjemnější formou, kterou si dokážu představit. Odpoledne vyšlápneme za město, objevíme pár nových zákoutí, která máme na dosah ruky, probereme všechno možné i nemožné, pročistíme hlavy a na závěr spláchneme pot zaslouženým zlatavým mokem.

Ten kreslený rožek, to je malé navnadění na novou sadu tištěných přání, na kterých právě pracuji. Tento motiv je mým největším favoritem. Kam já ho všude natisknu, hmmm?



12 komentářů:

  1. Krásné pole...i malůvky...Připomíná mi to motiv na cibulákovém porcelánu...Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně taky, hlavně v této barevné kombinaci;-). Právě proto se mi asi tak líbí;-). Díky. P.

      Vymazat
  2. Peti kráááása :) Spalovací gang závidím. Já tu nikoho takového nemám a příležitostí tu je až až...na cibulák jsem zvědavá, kam všude ho zakomponuješ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že to kamarádka vymyslela a zorganizovala. A že nás hlavně popohání, abychom fakt makaly, protože já bych se jinak zastavovala u každé kytky:-). Taky jsem zvědavá, co s ní provedu;-). P.

      Vymazat
  3. Krása nesmírná! Motiv vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
  4. Motiv je skvělý.
    Odteďka je odzvoněno "cibuláku" a přichází chrpák.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chrpák. Tak to mě fakt pobavilo. Vynalezla jsem fenomén, ani o tom nevím...:-). Škoda, že jsem tak blbě důvěřivá a hned všechno valim na blog. Teď mi to beztak někdo vyfoukne a já zase ostrouhám... Bohatství není můj úděl, no...:-). Díky za to skvělé pojmenování;-). P.

      Vymazat
  5. No, ale pozor! Na cibuláku je granátové jablko, které vypadá jako cibule, proto cibulák. Tady je tedy chrpa, která ale vypadá, alespoň já tak soudím, jako čekanka. Nebo myslíte, že ne? Nebýt tam ta sugestivní fotka s chrpami v obilí, nenapadlo by mě, že je to chrpa.Takže by se to mělo jmenovat asi po cikorce. :-) A víte, že ten pan továrník, který postavil v Dubí fabriku, kde posléze jedna firma z Míšně začala vyrábět cibulák, který se tam vyrábí dodnes, zbohatl na výrobě právě té cikorky - tedy náhražky kávy? A víte, že v Dubí pořádají každý sudý rok malířské symposium, které je věnované malbě kobaltem pod glazuru? Ideální příležitost přihlásit se a ohromit svět nějakým podobným modrým dekorem - od vzniku cibuláku to bude za "pár" let už 300 let. Franta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda, Franto, takové ohromující pojednání na jakýkoliv z mých motivů mi nikdo ještě nepodal:-). Ona to není ani chrpa, ale ani cikorka, prostě je to nějaké imaginární kvítko, které mě zrovna cvrnklo do pastelky... A taky to původně vůbec nebylo modrobílý, ale tak já jsem ti tam tu kombinaci prostě nacpat musela, že... Pole s chrpami jsem objevila až dva dny po nakreslení motivu a tak mi to souznělo, že nešlo jinak, než je spojit do společné koláže... O sympoziu jsem nikdy v životě neslyšela, ale jak motiv vtipně pojmenovala výše Liška, asi do toho s "chrpákem" půjdu:-))). Díky za tip;-). P.

      Vymazat
    2. Franto,
      přesně tak. o symposiu jsem nevěděla, ale na internetu, na stránkách té výrobny porcelánu, je krátké video, které ukazuje, jak se to s kobaltem pod glazurou dělá, je to zajímavý.

      Vymazat
    3. Video věnované poslednímu malířskému symposiu je tady:
      https://www.youtube.com/watch?v=g7i66GmIzbE
      Franta

      Vymazat

Děkuji za komentář!