Modré pondělí, šedé úterý...

úterý 31. března 2015
Modré pondělí, šedé úterý... To jsou docela Oringlí dny, nemyslíte? Já mám vůbec celý Pašijový týden i Velikonoce moc ráda... Je to jedno z těch období, kdy se v práci nechám strhnout tím, co mám fakt ráda a co mě zajímá, vykašlu se v češtině na všechny ty hloupé větné členy (kterými se to na přijímačkách bohužel jen hemží) a v občance na Evropskou unii (pardón, snad mě za to nezavřou...) a povídáme si o Novém zákoně, o jednotlivých dnech Velikonoc, pouštíme si Jesus Christ Superstar... Někdy je to těžké dětem vysvětlit, že se o Bibli i o Velikonocích bavíme z kulturního hlediska a nikomu nic nevnucuju... Děti z ateistických hodin prskají, že proč by se jako měly zabývat Biblí, děti z věřících rodin prskají, že tohle si teda v náboženství říkaly jinak, většinou se to ale utřepe a bývají to moc fajn hodiny. Dobrá škola tolerance a naslouchání, pro mě i diplomacie... Hele, já si fakt myslím, že bychom měli vědět, co znamená, když někdo někomu vynadá do Jidáše a když si někdo prožije svou kalvárii... A proč se zítřejší středě říká Škaredá a proč se na Bílou sobotu v kostelích zapalují svíce... A že spousta zvyků má kořeny pohanské i křesťanské...

Do občanky už mám docela promakané pracovní listy k celému roku. (Teda až na léto. Protože v létě to nemám do koho hustit, že... A taky v létě se makalo na polích a taky jen tak existovalo, když bylo krásně... Kdo by si zaplácával letní dny různými rituály...) Takže mě na jednu stranu nesmírně těší, že čím dál tím víc vycházejí úžasné knihy na téma koloběh roku a tradice a tak, na druhou mě mrzí, že až se jednou rozhoupu konečně vydat nějakou tu knížku na tohle téma (ha ha haaa), tak už bude trh zcela přesycený. A nějaké tipy? 
Víte, co bych si moc přála? Abych mohla jen tak existovat, třeba půl roku, čerpat inspiraci a tu pak přetavit do nějakého fakt hodnotného výtvarného díla (ha ha ha haaaa, já jsem dneska pojedla té vtipné kaše). Na tohle koloběžící téma... Pašijový týden, to by byl úplně úžasný cyklus... Já mám ty svoje malůvky a krabičky ráda, přece nejsem krkavčí matka. Ale udělat jen tak obraz, jakože fakt OBRAZ, to už se mi dlouho nepodařilo...



15 komentářů:

  1. "Paníčelko" a mohla bych na doučování? S náma tohle totiž nikdo neprobíral...při tom to zní zajímavě a máš pravdu. A máš pravdu taky v tom, že je těžký bavit se o některých tématech neutrálně, o to větší poklona, že jsi to dokázala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No joo, ty jsi nechodila na společenskovědní seminář k Fritzové, co?:-). Netvrdím, že jsem to dokázala, ale zatím si ve své pozici prostě můžu dovolit, stop, ticho, o tomhle už mluvit nebudeme:-). P.

      Vymazat
    2. To víš, já chodila na seminář z bižule a z chemie O:-)

      Vymazat
    3. Tak ty asi přece jen v laboratoři uplatníš více...;-). P:

      Vymazat
  2. Vic takovych osvicenych ucitelek...to je balzam tohle cist...bohuzel jeste je spousta soudruhu a soudruzek, kt.to vidi .jinak...a ted odbockaaaa...uzasny kkberec....nebyl by odkaz?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to neviděla tak černě! Mám kolem sebe spoustu bájo kolegů, fakt! Koberec se už nevyrábí, vyškemrala jsem si od Brena zřejmě poslední existující kus...:-(. P.

      Vymazat
    2. Asi ano, sama jsem učitelka ČJ, Aj...tak jsem vycházela jen z vlastní zkušenosti. Tak to bylo teda štěstí s tím kobercem...v Brenu jsem byla xkrát a nikdy neuspěla...Tak hezké Velikonoce.

      Vymazat
    3. Musela jsem si ho vypsat přes net a posílali mi ho přes půl republiky... Určitě se zase nějaký fajn objeví;-). P.

      Vymazat
  3. Teda u tebe bych si taky ráda doplnila vzdělání. Loudím informace ze staršího syna, naštěstí si o tom ve škole taky povídají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by nějaký blogový tutoriálek?:-). Inu, pouvažuju o tom;-). (A nebo syn vysvětlí:-). P.

      Vymazat
    2. Anooo, anoooo, myslím, že blogový tutoriálek by nás uvítalo víc :) A myslím, že ani nebudeme vykřikovat, ofrňovat, ošklíbat se, ale budeme vzorní čtenáři :) Jako děti, které s posvátnou úctou zírají na paní učitelku s pocitem, že ta paní umí úplně všechno :)

      Vymazat
    3. Máte to tam, dámy;-). Krásné svátky! P:

      Vymazat
  4. Díky za zajímavé tipy... Zní to dobře a takové hodiny občanky bych brala taky :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že takové hodiny člověk ocení, až když mu už je nikdo nepředvede... Kdybyste občas viděli ty otrávené obličeje...:-))). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!