Proč bych se nejraději vdávala pořád dokola...

neděle 7. září 2014
Svatba je silně návyková záležitost. Aspoň pro mě. A každý den mě víc a víc mrzí, že už nikdy nebudu nevěsta... Pořád jsem přemýšlela, co mě celý svatební den drželo v nadpozemských výšinách (kromě alkoholu samozřejmě... no, asi bych měla napsat kromě lásky, ale tak... víme jak to je, ne?), až to přesně vystihla kamarádka. Říkala, že se bála, že budu zklamaná, když viděla na našem svatebním blogu, co všechno jsem si na svatbu navymýšlela. "A ono ti to fakt všechno vyšlo..." Po celý "den D" i dny před tím se objevovala stále nová a nová, milá a dojemná překvapení... Třeba když se dort, který jsem nakreslila, dokonale vyloupl do 3D podoby. Nebo když se začali sjíždět modro-šedo-béžoví hosté. ("Všichni to pro vás udělali, protože vás mají moc rádi, to se nedalo přehlédnout." Úžasný pocit, že vás má tolik lidí upřímně rádo. Mamka s babičkou dojatě chodily mezi přáteli a děkovaly jim, že jsou a že jsou s námi...) A nebo jak to Tomovi tak moc slušelo... A ten neopakovatelný výraz, když mě uviděl v celé nevěstovské kráse poprvé. ("Změnilo se něco mezi vámi po těch deseti letech, co jste spolu?" ptala se mě šéfová. Jo, změnilo. Je milé společně vlastnit spiklenecký pocit, že jsme měli pro sebe jeden úplně výjimečný den. A to ani jeden nejsme zrovna romantici.) 

A co všechno tedy udělalo naši svatbu nezapomenutelnou?



1. Svatebčané
Rozhodně na prvním místě. Bez jejich skvělé nálady by to nešlo. A bez jejich puntikovaných ohozů... A bez svatebních darů a přání. Ani jedna hovadina. Fakt! A i jelen byl...


2. Šaty
Šaty jsme si nechali šít. U kamarádky švadlenky, která mi spíchla model už na stužkáč, na promoce... ZDE jsou její stránky. Má požehnané ruce. 
Moje ze lnu a madeiry, Tomův "obleček" z přírodního plátna. Bloudění po svatebních salonech jsem si nechala mileráda ujít. Při představě, že by mě někde v celé mé rozložitosti soukali do korzetu a tuny organzy, se mi dělá mdlo i úsměvno zároveň. A velmi mě těší, že šaty jsou jen a jen moje a nikdo jiný se  v nich vdávat nebude...

3. Dort
Taky tak nemáte rádi máslové dorty? My máme navíc jednu obrovskou výhodu. Bydlíme na ulici, kde má sídlo výrobna medového dortu Marlenka. Nechat udělat dort celý z Marlenky považuju za jeden ze svých nejlepších svatebních nápadů. Potažený fondánem. Tmavě modrým s bílými puntíky. Byl úžasný. 



4. Květiny
Že květiny miluju a ráda s nimi pracuju, je všeobecně známo. Velmi sympatický je mi ekopřístup květinářství Efemér či Květinového lahůdkářství, které využívají aktuálně kvetoucího šáší. Přímo na svatební kytku jsem si pravda netroufla. Navíc, ochudit se o zážitky při objednávce u Stani Blably, to prostě nejde. Ale kytičky do váz na svatební tabuli, ty jsem si odpustit nemohla. Obilíčko a makovice jsem sbírala a sušila už od dubna a v pátek před jsem oškubala kolem kolejí a na zahradách kdejaké chrostí. Člověk najde tolik krásného bodláčí, když se pořádně dívá...
Svatební hosty jsem poprosila, aby mi místo pugétu přinesli jednu bílou růži. Kdybych věděla, kolik trablů jim tím způsobím, asi bych se na to vyprdla. Ale zase ta krása ve vázách na druhý den, ta za to stála...

5. Cimbálovka
Tom měl dvě zásadní svatební přání. Jet trabantem a aby hrála cimbálovka. Inu, tak měl traboška a cimbálovku. Folklor milujeme. Ve všech podobách. A naši CM Ostravicu z Frýdku-Místku jsme náležitě hrdí. Bez nich by zábava nebyla ani poloviční.  "Jdou vojáci, jdou vojáci, jdou..." (Víte, že se dá udělat prima štrůdl z hostů i bez té příšerné "mašinky", co se vždycky hraje?)

6. Prstýnky
S puntíkama. Jak jinak. Dorozumět se s jejich tvůrcem bylo sice trochu složitější (asi umělec každým coulem), ale pro ten výsledek mu to ráda odpustím. Stránky ZDE. Tom svůj prstýnek dokázal ztratit třetí den po svatbě...

7. Auta
Jak podoknul můj taťka: "NDR vs NSR." Já chtěla brouka, Tom traboška. Oba jsme po haluzi sehnali a dokonce ve stejném odstínu. 

8. Místo
Hostinec U Svatého Jána. Nelze jinak, než doporučit. Výborné jídlo, příjemný personál. Přístup "nic není problém". A za velmi přijatelnou cenu. Pokud jste ze severní Moravy a přejete si mít svatbu "vše na jednom místě", zajeďte se tam mrknout. Obřad pod širým nebem, hostina v krásném dřevěném altánu a obr párty stan, kam se před deštěm schovalo i našich osmdesát hostů.

9. Fotograf
Spolužák ze střední. Nedokážu si představit, že by mě ráno v županu fotil někdo cizí. ("Miro, podej tu kulmu, Miro, zaběhni pro kapesníky...") Navíc, my dva přece nemůžeme mít jen samé seriózní snímky. A před kým jiným blbnout než před dobrým kamarádem? Fotky mluví za vše, ne?

10. Svědkové
Nejlepčejší na světě. Barunka, která trpělivě půl roku chystala, šila, stříhala a připravovala každou věc, kterou jsem si vymyslela. A která celý ten náš menší „festiválek“ přežila, ačkoliv má z podobných monstrakcí hrůzu. A Tonda, který se bravurně chopil organizace a který připravil tolik drobných i velkých překvapení, že jsem měla slzy dojetí i smíchu v očích snad pořád.

11. Drobnosti, blbůstky, dekorace
Modrá stuha kolem pasu. Puntíkované nehty na nohách. Dokonalé cukrovíčko. Odznáčky místo myrty. Svatební oznámení. Prostřená tabule. Lístky do tomboly se vzkazy o nás dvou. Květinová slavobrána. Perníková srdce, která jsme s mamkou upekly a nazdobily... A já nevím co všechno ještě... Prostě to, co mě tak těšilo chystat a za co jsem s hrdostí přijímala pochvaly a občas kvůli tomu vypadala jak nafouknutý holub. 

12. My dva
Protože o kom jiném to nakonec celé je? A kdo jiný by měl všechny roztančit a rozesmát a kdo jiný by si to měl naplno užít a vychutnat než nevěsta a ženich? 


32 komentářů:

  1. To je naadherne! Tie puntiky, a dokonca i na obruckach! Tvoje fotky mi vyrazili dych a vycarili usmev na tvari. A ta torta!!! Prajem nadherne dni. Vesele a stastne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc moc! Udělalo mi radost, že fotky těší i někoho dalšího:-). P.

      Vymazat
  2. Peti, jste nádherný pár!!! Fotky jsou úžasné, člověk se z nich a ze vzpomínek pak těší moc dlouho. Tak krásný život oficiálně ve dvou!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak k sobě pásnem;-). Až se budeme vzájemně štvát, tak si vzpomeneme na svatbu (u mě to teda zatím funguje:-D). Díky! P.

      Vymazat
  3. Opravdu vydařená svatba. Někdy bývají svatby vyladěné do posledního detailu, ale působí to divně, přeplácaně, strojeně, ale u vás to působí tak přirozeně.
    A nechápu, jak někdo může ztratit snubák! Bych vraždila!
    Mějte se krásně, T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak přece máme "štýl", ne?:-D. A vdova zatím být nechci... (a vím, koho jsem si brala...:-). P.

      Vymazat
  4. Krásna svadbička, klobúk dolu z tak krásnej prípravy a hlavne, nech vám to klape celý život!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, milá Sašo:-). Přípravy byly velká radost (,což ty asi docela pochopíš...:-). P.

      Vymazat
  5. Tak se mějte puntíkově a ať vám to klape!

    OdpovědětVymazat
  6. To je krása, opravdu! Moc vám to sluší a fotky máte krásné :)) Tak hodně radosti do společného života!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme! Radosti si vzájemně užijeme až až:-). P.

      Vymazat
  7. Jedním slovem kouzelné. Moc se mi líbí ten dort, autíčka, šatičky. Moc vám to sluší, vypadáte jako sympatický "prdlý" páreček +;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, na hovadinky, to náš užije...;-) (Tady jsou ještě ty normálnější...:-). A díky! P.

      Vymazat
  8. Jak tak koukám na ty parádní fotky, ze kterých přímo čiší ta příjemná a pohodová atmosféra, úplně mám chuť se taky vdávat :-))
    Moc krásné fotky, Petro, krásné šaty, prstýnky, dort, svatební kytice, tabule, auta, dekorace, puntíky ... no zkrátka všechno!!!
    Ať jste spolu hodně šťastní, ohromně vám to sluší a vypadáte moc sympaticky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme, Jani! Tom dneska při prohlížení fotek pronesl, že by si to dal ještě jednou... Nelze než souhlasit:-). P.

      Vymazat
  9. MOOOc děkuju, tak jsem si tu Vaši svatbu užila-krááása! Všechno se stylem , šmrncem, největší zážitek dnešního dne! Petro, děkuju. Hodně štěsí a lásky!! p.s. Teda- já tam nebyla, jen ten dnešní post!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, a to jsou "jenom" fotky, co teprv "live", to byl nářez:-). Děkujeme. P.

      Vymazat
  10. Wau....nic jiného mě fakt nenapadá říct,jsem vdaná už 20 let,ale při pohledu na Vaše fotky bych do toho ze vší parádou šla znovu....moc gratuluji...pěkný puntikatý život vinčuju... Jana z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějaká oslava výročí, třeba...?:-) Děkujeme! P.

      Vymazat
  11. Nu, většinu blogů sleduju spíš tajně po očku, ale nedá mi, abych svatební post neokomentovala :)) Super šaty a dekorace, sama mám na vdávání ještě čas, ale ráda sleduji přípravy jiných, je to inspirující. Přeji mnoho štěstí do života :)

    eklekticka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě komentář těší dvojnásob;-). Sledování příprav chápu, já se tohohle koníčku taky nevzdám, i když už mám "po":-). Děkujeme! P.

      Vymazat
  12. Nádhera, do puntíku - ten dort mě dostal, teda musím říct, taky dostal :). Překrásně pojatý tento den! Ještě jednou hodně radosti a štěstí přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, děkujeme moc! (Jak bych si teď tu Marlenku dala ke kafi, ach...). P.

      Vymazat
  13. ...Petí, píšu a mažu píšu a mažu...už po x-té...
    No tak, když dochází slovní zásoba, vždy postačí podstatná jména.
    Radost okouzlení dokonalost pohoda dojetí úsměvy okouzlení okouzlení...svatba, která se vymyká klasice a nese se VE JMÉNU TĚCH, O KTERÝCH TO JE A CO MAJÍ RÁDI, podle mě znamená jedno - slavit výročí DENNĚ, každý den, s každým úsměvem při probuzení, s každým obejmutím na dobrou noc...
    Milá Petruško, lásky máte na desetiletku dopředu, tak vám popřeji to, co tak nějak já vnímám po letech - zdraví, ať jste oba zdraví, ať se nebojíte jeden o druhého . a AŤ SI MÁTE KAŽDÝ DEN O ČEM POVÍDAT, AŤ SI UŽÍVÁTE I CHVÍLE MLČENÍ, AŤ SI POVÍDÁTE A UMÍTE SE POSLOUCHAT I NASLOUCHAT...AŤ MÁTE POŘÁD OHEŇ I VÁŠEŇ, KLID I LENOŠENÍ...AŤ JSTE SPOLU A NE VEDLE SEBE...
    kRÁSNÉ MANŽELSTVÍ, POHODOVOU BUDOUCNOST.
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.youtube.com/watch?v=bT5PxUmVhLw
      Petí, ber to prosím jako recesi ale já tu písničku miluji. Omlouvám se za kvalitu, ale živě je živě... Magda

      Vymazat
    2. Magdi, konečně jsem se dostala k tomu, abych si to Tvé krásné přání pročetla a sedím tu v práci a koulí se mi z očí slzy dojetí. Moc děkuju! Vytisknu si a nalepím do svatebního alba... (A díky za písničku:-). P.

      Vymazat
    3. ...................hledám hadřík na brejle.......................:-)) Magda

      Vymazat
  14. Peti, při pohledu na tvou svatbu mě napadá .... Jestli ty nebudeš puntíčkář ???:o):o):o) ne, ale teď vážně ..... Nádherné fotky, puntíčky, povídání, atmosféra, prstýnky, šaty, dort, místo, přátelé .... krása, krása, krása ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marki, díky, díky, díky! (Jsem si zase krásně zavzpomínala...:-). P.

      Vymazat
  15. To je nádhera Peti :)♥Moc vám to spolu sluší a vypadáte moc spokojeně a šťastně :) Svatební fotky se mi líbí moc, všechno do sebe zapadá a je moc hezké vidět i něco jiného a osobitějšího než bývá k vidění "běžně". Krásné ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Kami, moc mě těší, že Ti naše svatba připadá "jiná", o to mi šlo především. Aby byla opravdu "naše":-).P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!