Víkendové skóre

neděle 15. září 2013


1. Košík hub nasbírán. A to i přes to, že jsme vyrazili až v 10 dopoledne, babička si ťukala na čelo, že až tak pozdě a desítky aut zaparkované podél cest nevypadaly zrovna optimisticky. Zbylo i na nás opozdilce. Zaprvé proto, že fakt rostou a je jich dost pro každého a zadruhé proto, že nikdo nesbírá lišky, což naprosto nechápu. Protože taková lišková kulajda nebo špecle zalité liškovou omáčkou, to je něco...
2. Utopenci naloženi. Hermelíny taktéž. Na příští víkendovou chatu v Jeseníkách je třeba se připravit. Hermelíny se sušenými meruňkami jsou do narozeninového meruňkového balíčku. A protože jsem narazila na pěknou soutěž na blogu VINTAGELOVER a protože naložené hermelíny, ty nikdy nezklamou, tady je recept:
- potřebujeme: hermelíny či camembery (do čtyřlitrové sklenice jich vejde cca 10), cibuli, česnek, grilovací koření, oregano, slunečnicový olej; ozvláštnit můžeme olivami, sušenými rajčaty, sušenými švestkami, vlašskými ořechy či sušenými meruňkami 
- postup: Hermelíny nebo camembery rozkrojíme podélně napůl. Bílou hmotu zevnitř sýru vydlabeme lžičkou a dáme ji do misky. Jakmile takto "vykucháme" všechny půlky sýrů, k hmotě v misce přidáme rozmačkané aspoň tři stroužky česneku a zasypeme grilovacím kořením (množství? přiměřeně... prostě podle chuti). Vše vidličkou zpracujeme, až vznikne promíchaná oranžová směs. Je docela slaná, což vůbec nevadí, protože v oleji se později chuť zjemní. Tuto pastu vrátíme zpět do sýrových skořápek a spojíme dvě půlky k sobě, takže nám opět vznikne celý sýr. (Někdy mezi půlky sýra přidávám tenké kolečko cibule.) Nakrájíme si cibuli na kolečka. No a pak už vrstvíme. Vrstva sýrů, vrstva cibule, zasypat lžící grilovacího koření a trochou oregána, vhodit celý stroužek česneku. A znova, vrstva sýrů, vrstva cibule, zasypat a tak až po okraj. Potom zalijeme slunečnicovým olejem. Někdy se udělá vzduchová bublina, stačí sklenicí zahýbat... Občas ke každé vrstvě přihodím sušená rajčata, meruňky či švestky (je fajn je obskládat dokola kolem stěny sklenice, vypadá to velmi zdobně). Hermelíny potřebují aspoň týden, aby byly tak akorát "zralé". Uchovávat by se měly při pokojové teplotě (pokud doma nemáte třicet stupňů...) a v temnu. Dobrou chuť!
- Hermelíny chystám na Vánoce místo cukroví, vždycky se sní; vozím je s sebou na jakoukoliv akci a jsou vděčné i jako dárek...
3. Meruňkovice vypálena. Je moc dobrá, jsem zvědavá, jaká bude její životnost...
4. Brambory složeny do sklepa.
5. Jedna ilustrace dokončena, druhá je v procesu. Proč a k čemu, to zatím neprozradím. Nejraději bych zítra ani nešla do práce a jen kreslila a kreslila...

Myslím, že to byl úspěšný víkend...

12 komentářů:

  1. Peti, Tys byla holka pracovitá!!! Ta ilustrace je nááádherná! Moc se Ti povedla! Hezké pondělí! L.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:-). Kdybys viděla mé momentální pondělní pracovní tempo...:-). No jo, o víkendu to jde paradoxně nějak snadněji a mileji:-). P.

      Smazat
  2. Ta ilustrace!!!! Nádherná! A díky za tip na hermelíny... Zrovna jsem přemýšlela, co vytvořím na oslavu Jiříkovýh narozenin a ejhle!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Určitě je vytvoř, vždycky mají úspěch;-). A můžu přihodit ještě recept na skvělé utopence, po těch se pokaždé taky přímo "zapráší":-). Díky za pochvalu, po dlouhé době jsem držela pastelky v ruce a byla to taková radost! P.

      Smazat
  3. Petro, moc děkuji za recept... Hermelíny miluji! Ilustrace je opravdu nádherná. Hezký den!

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milá slova. Snad budou chutnat;-). Taky přeji fajn pondělí! P.

      Smazat
  4. Ta ilustrace je nádherná!! Těším se na tu druhou ;-) A hermelíny naložené jsou super, jen jsme je dlouho neměli... tak ukládám recept, příště bude třeba změna :-). Hezký den! Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. A třetí, čtvrtou... Ale ty zatím odhalovat nebudu;-). Dej vědět, jestli chutnalo;-). P.

      Smazat
  5. Modrá slečna na obrázku je překrásná!
    No, a teď na sporáku dusím hříbky od tchána - bude vaječina - a pusu plnou slin a strašnou chuť na ty hermelíny!! ..co mi to děláš...? :))

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jedno velké modré děkuji;-). Co ti to dělám? Inspiruji Tě k nakládání přece;-). P.

      Smazat
  6. nevím, kam se koukat dřív...super, paráda, všechno :-)Věrka

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář!