Modré prototypy

neděle 5. května 2013
Na závěr každého pololetí se u nás ve škole konají "projekty". To jsou vystoupení dětí, při kterých by měly prezentovat (samozřejmě anglicky, když jsme ta bilingvní škola), co se během uplynulého půlroku naučily. Nebudu tvrdit, že je to vždy úplná paráda a zábava. Teď myslím hlavně organizačně... Píšou se vysvědčení, dohání se učivo a do toho se člověk snaží vymyslet nějaký smysluplný program, narvat ho dětem do hlav a nezbláznit se z toho... Většinou to naštěstí dopadne dobře, protože děti mají jednu úžasnou vlastnost - vypadat roztomile, i když koktají a neví, jak pokračovat... Navíc i kdyby byly na generálce sebenemožnější, nevím, jak to dělají, ale na vystoupení před rodiči vyšvihnou vždy takovou parádu, jakoby vystoupení trénovaly celé roky.
Na květnové projekty se ale docela těším. Zaprvé proto, že je chystáme s dostatečně velkým předstihem, zadruhé proto, že jsme je přesunuli z června už na květen a taky proto, že máme zvolené super téma. Řemesla, handmade a tak... Každý ročník vystoupí s krátkým představením o tom, jak vzniká některá ze základních potravin. Prvňáčci jakožto pilné včeličky popovídají o medu, druháci o mléčných výrobcích a "moji" čtvrťáci a páťáci o chlebu. 
Už jsme si vysvětlovali pranostiky, rčení a přísloví, kde je slovo chleba použito. Četli jsme si pověsti i pohádky o chlebu. Pojedeme na exkurzi do mlýna. A ve výtvarce tvoříme cyklus, ve kterém zachycujeme různými výtvarnými technikami cestu chleba z pole až na stůl. Trefili jsme se do tématu soutěže, kterou vyhlásila městská knihovna v Břeclavi: "Chléb neroste v obchodě". Docela se divili, že jim doputovaly práce až z dalekého Frýdku. Ale za tu cestu to stálo! Náš Samík vyhrál krásné třetí místo...
Součástí prezentace projektů bude i malý jarmark. S milými kolegyněmi jsme vymysleli, že jeden stánek bude s přírodními výrobky v odstínech hlíny a trávy a ten druhý bude, k mé převeliké radosti, inspirován modrotiskem. A protože, jak už jistě víte, je pro mě nejpřirozenějším materiálem k tvoření papír, trávím dnešní nedělní siestu vymýšlením a vytvářením prototypů, podle kterých pak budou tvořit děti. Kouzla s inkoustem a zmizíkem jsou věčná! Nemám ráda takové ty pracholapy beze smyslu, takže se snažím vymýšlet drobnosti, které mají aspoň nějaké využití... Kromě přáníček jsou na světě zatím svícínky (z těch jsem upřímně nadšená), jmenovky na stůl, kroužky na ubrousky a chystám se na záložku (ta přijde samozřejmě zalaminovat) a zápichy do květin. Co dál? Nějaké tipy? Každá dobrá rada vítána!




12 komentářů:

  1. úžasné, dokonalé, skvělé....
    hned bych si u takového stolu něco dala.
    hezký zbytek neděle Věrka

    OdpovědětVymazat
  2. Nápad nemám-pokud mě něco napadne-napíšu, ale jinak chválím, chválím a mrzí mě, že jste daleko a nemůžu své dítko dát k vám do školy:) Nádhera a modrotisk miluju..jste moc šikovná a chodím co chvilka k vám nakukovat-co máte nového:)Ať vše dopadne podle vašeho přání.Hezký zbytek dne a celý týden:) Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsou krásná slova uznání, ani nevíte, jak moc mě potěšila! (A musím to přetlumočit vedení, hi:-)). Jen choďte, to mě taky moc těší! Mějte se fajn!

      Vymazat
  3. Fakt krása....Modrá je prostě dobrá, a když se to s ní navíc umí..:)Že?:)

    OdpovědětVymazat
  4. Taková šikovná děvucha...to se hned tak nevidí, takové učitelky by měli vyvažovat zlatem! Ráda si Tvůj blog čitám, z Tebe něco bude, já stará roba to musím poznat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaká že to stará roba?:-)Ovšem mě konkrétně vyvážit zlatem, to by se někdo setsakramentsky prohnul:-D. Děkuju moc!!!

      Vymazat
  5. Tak mě napadá - zalaminovat modrotiskové prostírání, vystříhat (nebo lépe raznicí vyrazit) větší kolečka nebo srdíčka na papírové řetězy, rámeček na fotku, desky pro zápisníček, obrázek na kolíček ( na vzkazy a tak), nějakou hru ( podklad a figurky) - třeba dámu nebo piškvorky do krabičky, modrotiskem obalit plechovku na tužky a propisky, ...víc mi toho momentálně nenaskakuje:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, díky, to je skvělý seznam!!! Jestli nevyužiju tentokrát, tak jindy určitě! Píšu si do zápisníčku, až zas někdy budu potřebovat inspiraci... Nejvíc mě nadchla hra...

      Vymazat

Děkuji za komentář!