Poklady z půdy

neděle 7. dubna 2013
Člověk míní, babička s dědou mění... "Babi, kde je ten váš starý konferenční stolek, ten s ohnutýma nožkama?" "Ten jsme prodali, když stěhovali z vedlejšího baráku starý haraburdí..." Aha. "Ve sklepě je ještě jeden malý stolík." Moc příjemná náhradní varianta. Johoo, už ať je pěkně a může se natírat!

Máte nějaké vysněné povolání? Já jo. Jenže to bych se musela přestěhovat jinam. V našem kraji moc nadějí nemám. Ale když si na misky vah položím rodinu, přátele a náš byt oproti vysněné práci... Stěhovat se mi prostě nechce. (Možná že kdybych k práci přihodila ještě dýchatelný vzduch... Ale ne, pořád je to málo). Živit se takhle ilustrováním knih pro děti... Nebo pracovat v redakci knižního vydavatelství. Nebo v redakci nějakého časopisu o bydlení... Třeba někdy... Učení mě baví, moc, to jo. Ale už teď, teprve po dvou letech, cítím, jak moc je to vysilující a často nevděčné zaměstnání.

Na fotce je stolek ze sklepa, smaltovaná konvička ze skleníku, skleničky z kredence ve sklepě, ořechy z garáže a uschlé hortenzie z loňského léta, které na mě koukaly z pod sněhu. Utěrku jsem si půjčila od mamky a ubrousky koupila včera v obchodě. "Půdní" design. Znáte Švankmajerovu Alenku? Myslím, že by pozvání k podobnému stolu neodmítla... Jako by ho někdo nachystal před sedmdesáti lety a zapomněl na něj...


12 komentářů:

  1. Taky mám svá vysněná zaměstnání, většinu máme, Oringličko, stejných, ale kdybych se mohla rozhodovat v 15 letech znovu, šla bych se učit stolařinu a nebo restaurovat nábytek. Starým kouskům vdechovat nový život je asi sen největší...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásný sen... Tak šup taky na nějakou půdu a do toho;-). Těším se na výsledek.

      Vymazat
  2. Myslím, že bys byla tky skvělá interiérová stylistka. Krásné fotky. A překrásné skleničky se sovama. Půdní věci od babičky jsem taky milovala, ale jsem na tom hůř, ona dokonce prodala celý barák a moje vzpomínky jsou fuč:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ojoj:-(. Toho se právě moc bojím, takže si postupně unáším domů různé krásnosti už teď...
      A díky za uznání, to by mě taky moc bavilo! Nebo třeba navrhovat látky a plakáty pro Ikeu, jů:-).

      Vymazat
  3. To jsou úlovky. Krása. Miluju půdní design a ráda lovím na podobných místech :). Tak "lovu" a snům o dream job zdar!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se moc těším, až si je nastěhuju. Skleničky už jsou ve skleníku, ale stolek čeká na nový nátěr a konvička na opravu dna... Díky! P.

      Vymazat
  4. Moc hezký styling ! A ještě hezčí stolek a konvice. Srdcovky ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A až v té konvici budou pomněnky, to bude teprve paráda...:-).

      Vymazat
  5. No jo...půdy, sklepy, stodoly...Prolézat je jsem milovala od mala. Co já měla kdysi doma starých podkov, klíčů...a pak jednou, záchvat čistoty a pořádku a všechno nové je super a .... Teď zase sbírám kde co - bo jak říká můj táta - všecko se jednou přidá :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažím se sbírat věci, které slouží dál, jinak moc kramářka nejsem... Ale právě to hrabání haraburdím... mňam:-).

      Vymazat
  6. Milá Oringle,
    pro tvořivé duše učení není! Mluvím z vlastní zkušenosti - jdu na volnou nohu po 20ti letech učení a vím, že jsem to měla udělat dávno! Jestli tě to vysiluje po dvou letech, lepší to nebude a jsi moc šikovná! Žij své sny! To ti přeji ze ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě že tvořivé duše by učit měly, ne? Aspoň já jsem si to tak vždycky myslela... Nadchnout děti, naučit je kreativitě... Ale do důchodu to nevidím, to asi nevydržím... Nicméně zatím jsem moc velký srab. Děkuju za podporu! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!