A ještě jedna velikonoční...

neděle 31. března 2013
Víte, proč se vůbec peče mazanec? Aby se uctilo a přivolalo slunce... Jako oslava jarního slunovratu. Proto je kulatý a žlutý. Peče se už od dávných dob a teprve až s příchodem křesťanství se na něj začal dělat kříž. Však to znáte, překrýt tradici je snazší, než ji vymazat... Letos jsem upekla svůj první, za vydatné pomoci mamky. Sama bych ho asi neuplácala, ale příště už to zkusím. Nevím, co víc už udělat... Moranu jsem spálila, mazanec upekla, vymyslela několik říkadel na odehnání zimy a ono nic. No co, na Vánoce jsme si stěžovali, že není sněhu, tak aspoň na ty další svátky napad... Příroda má taky smysl pro humor. "To víte, doba ledová je doba ledová..." Chi.

Taky jsem poprvé vyzkoušela barvit vajíčka v červeném zelí. Asi jsem někde udělala chybu, protože mi barva nechytla úplně tak, jak jsem si představovala. Nicméně napoprvé dobrý, ne? Cibulové slupky, ty ovšem nezklamaly... Vyšly jako vždy krásně. Když jsme s mamkou zoufale hleděly na tu pohromu za oknem a přemýšlely, kde najdeme nějaký ten lísteček k obtisknutí, tak ji napadla spásná myšlenka. Vyhrabaly jsme staré samolepicí fólie a ejhle, ono to fungovalo! Doma jsem pak zapojila i novou kočičí razničku.  

14 komentářů:

  1. Já právě dělám těsto na druhý mazanec :-) Třeba to pomůže! Jinak letos barvím v červené řepě, ale taky mě to zklamalo, tak jsem přidala slupky z cibule a jsem zvědavá, co z toho bude! Vajíčka máš krásná a mazanec taky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem asi přišla na to, kde jsem udělala chybu. Měla jsem strach, že ta barva nechytne, tak jsem tam dala moc octa. Příště míň a nechat vyluhovat přes noc v nálevu...
      P.S.: A mazanec byl i dobrý:-). P.

      Vymazat
  2. No, to je nádhera! Ty kočičky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No joo, u nás kočičky frčí. Na Velikonoce kočičkové kraslice, na Vánoce kočičkové perníčky:-). A díky! P.

      Vymazat
  3. ááách. To je krásy.
    S dobou ledovou jsi mne pobavila:o)
    A kamarádka dnes poznamenala, že když ten Mayský kalendář končil v prosinci, tak teď už bude napřád prosinec :oD
    No, každopádně, sáňky se mi už znovu vytahovat nechce, tož to jaro snad už přijít musí, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doba ledová mě napadne pokaždé, když se kouknu ven:-). A s tím prosincem, to si zase vždycky vzpomenu na Nohavicu: ..."už čtvrtý měsíc v jednym kuse furt prosinec..." :-)
      A jaro už potřebuju akutně! Jednak mám nedostatek vitamínu D a jednak si opravdu nechci v dubnu kupovat nové zimní boty...

      Vymazat
  4. Krásná originální vajíčka...hezké Velikonoce. Eva

    OdpovědětVymazat
  5. Fakt krásné zátiší... Já upekla včera večer taky kulaté, ale bábovky :) Ale aby byly aspoň trošku slavnostní, polila jsem je čokoládou a posypala mandlovými lupínky :)) ...a jedna už není :))

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím a přikládám krátký dotaz .... Taky jsem se letos pustila do barvení pomocí "samolepek v různých tvarech" ... Ovšem barva mi podtekla pod samolepky. Myslím, že vím, čím to je: ty samolepky byly na papírové bázi, takže jim pak vodní lázeň neudělala dobře. Ale i tak se zeptám. Z jakého materiálu byly ty tvé "samolepky"?

    A mimochodem, moc pěkný blog Peťi :)

    Jitřenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, nevím přesně, co je to za materiál, ale z papíru to určitě nebude, umělina. Myslím, že se s tím dělají takové ty reklamní polepy na výlohy a možná i auta. Mamka to kdysi od kohosi dostala a teď jsme to vyhrabaly ze dna skříně;-).
      A díky!
      P.

      Vymazat
  7. Jůů, ty kočičí vajíčka jsou úžasně originální!:-)
    A ten sníh byl vážně dobrý aprílový žert:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky aby se Miau nelíbily kočičky;-).
      No, to byl, ale ne úplně vtipný, řekla bych;-).
      P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!