Panenka Maria Červnová

středa 28. června 2023

Musela jsem v minulém životě bydlet ve staré chaloupce, a musela jsem v ní být velmi šťastná, jinak si nedovedu představit, proč mě to do nich pořád tak táhne... Masivní dřevěná postel, pruhované naducané duchny, které lákají k zavrtání... A nad tím oválný obraz. Výjev, který hladí duši. Úplně cítím na kůži chladivý vzduch ve světnici, který osvěží i v dusném létě, a vůni svatojánských bylin, které se suší zavěšené na trámu... A červen? Tak to je sám o sobě nejvoňavější měsíc... Pivoňky, bez, seno na loukách... Jahody do pusy přímo ze záhonu... A švitoření vlaštoviček a jejich ladný let těsně nad zemí... 

Z toho všeho jsem poskládala novou malbu. "Panenka Maria Červnová". Ovál je velký 50 x 60 cm, hloubka je 2 cm. Malba akrylem, originál. Cena je 5000 Kč.

Na fotkách je i další stále volný obraz. "Když jsem husy pásala". 60 x 60 cm. Malba akrylem, originál. Cena je 7000 Kč.













4 komentáře:

  1. Moc hezký obraz. Já v takové chaloupce, jak píšeš, trávila každé prázdniny u babičky. Chaloupka, došková střecha, pruhované naducané peřiny, kamna s pecí, na kterou jsme nesměly jako děti už lézt-prý už nebyla tzv.festová :-) . V chlívku koza, na dvorku pár slepic. U chaloupky bidlo, na které se dávaly vyvětrat peřiny, jabloň s medovými jablíčky - málokteré nebylo prolezlé červíky. Na zídce růžová kvítka, která večer do okna voněla a já se už nikdy nedovím, jaká to byla. Ani moje mamka, která se tam narodila, si nějak nemohla vzpomenout. Když mi bylo asi pět, tak jsem vzhledem k nemoci mamky, byla u babičky delší čas. Já měla v sednici dokonce houpačku. Na trámu byla skoba,na které byla byla pověšená - dřevěné sedátko na provazech. Babička byla moc hodná - večer mi zpívala všelijaké písně - např. Na Moravě v jednom háji, žila dívka spanilá...... atd. Poslouchala jsem a dívala se na obrázek na stěně- Karel Havlíček Borovský se loučí s rodinou,naproti- malý obrázek jakéhosi svatého.......................... je tolik vzpomínek, které v sobě nosím - bylo mi tam vždycky dobře.
    Je to už tak dááávno.
    Hezký den, Petro!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je nádherné vzpomínání... Já takové reálné vzpomínky nemám, ale úplně se do toho dokážu ponořit, jako bych měla...:-) Díky za napsání! P.

      Vymazat
  2. Marcela Nordic Passion10 července, 2023 17:11

    Obrazy hezke, jinak ja to mam podobne jako s chaloupkou s Anglii, mam to tam moc rada, i jejich stavby a tak:_). Hezk yden. M.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!