Kouzelná čtveřice

středa 12. srpna 2020

Čtyři stejné rámečky mě inspirovaly k vytvoření čtveřice Květinářek, jejichž rostlinky nesou kouzelný význam. Květiny se odjakživa pojily s různými magickými rituály a vírou, že mají čarovnou moc...

Lípa... V lípě prý sídlí ženská duše. Když kolem nějaké lípy procházím, dívám se do korun stromů, a prosím ji: "Lípo krásná, pošli mi prosím mou ženskou sílu, krásu a zdraví..." 

Čekanka... O svátku svatého Petra a Pavla, ve dvě hodiny odpoledne, chcete-li si přičarovat lásku, utrhněte čekanku a poproste ji: "Čekanko u cesty, trhám Tě pro štěstí, abys mi milého popřála, kteréhos darmo čekala..." 

Kopretina... Kvítí svatého Jána. Jedno z devatera kvítek, které si o svatojánské noci dívky dávaly pod polštář, aby se jim zdálo o budoucím milém. Říkalo se jí také "oko" nebo "dívčí věštírna". Ženy se pomocí ní dívaly do budoucnosti. Však víme, "má mě rád, nemá mě rád"... Trháním lístků se prý ale hádaly i jiné budoucí události... 

Jmelí... Darované jmelí přináší o Vánocích štěstí do domu... Jako symbol Slunce se odnepaměti sklízelo o zimní slunovratu. Dávní druidové věřili, že tato léčivá rostlina spadla do korun stromů přímo z nebe jako dar od bohů. Proto ho s velkou úctou sklízeli zlatým srpem, a hlídali, aby se nedotklo země.

Obrazy budou k vidění i zakoupení na výstavě na Soláni ve Valašském ateliéru U Hofmanů od 5. září.







12 komentářů:

  1. Všechny "Květinářky" jsou krásné. Ale "slečna Lipová" je podle mě TOP.

    Přeji krásné letní dny. Zuza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyřídím jí to, bude ráda...:-) A mě to samozřejmě taky těší...;-) Děkuju moc! P.

      Vymazat
  2. Nádherné jsou všechny. Kopretina je moje oblíbená kytka, dokonce jsem si ji vysadila na zahrádce, ale teď zjišťuju, jak málo o ní vím. Odkud čerpáš informace kromě internetu.. máš nějaký tip na knihu?
    Výstavu bych moc ráda viděla 😊 B

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, to mi tak vždycky něco ulpí v hlavě z nějaké knížky nebo článku... Hezký zdroj informací je Kuchařka ze Svatojánu, a potom taky stránky cesketradice.cz. a potom smaozřejmě spousta krásných knížek... Děkuju moc. A výstava nějakou dobu potrvá, tak třeba si uděláte výlet...;-) P.

      Vymazat
    2. Díky👍 výlet už je v plánu 😊

      Vymazat
  3. Jedna je hezčí nežli druhá.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Peti, to je nádhera!!! Do kdy budou na Soláni k vidění?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danko, děkuji, budou tam k vidění o sobotách a nedělích, od 5. září do 8. listopadu. P.

      Vymazat
  5. Ahoj Petro,doopravdy kouzelná čtveřice a to povídání ke každé květinářce je inspirativní.Víš,když půjdu kolem lípy a ucítím tu krásnou vůni...tak si vzpomenu a vyšlu do koruny to krásné přání.Díky.
    db

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!