Předjaří

pondělí 20. února 2017
On je ten ekologický přístup ke květinám taky příjemně ekonomický. Není to zase tolik let zpátky, kdy jsem touhle dobou skupovala hrnkové květiny, abych si to doma rozveselila. Květiny po pár dnech logicky uvadly, protože byly prostě děsivě instantní, a já jsem běžela pro další... A pak se divila, kam se ta výplata zase rozkutálela... Letos jinak. K Vánocům jsem dostala paklík semínek, a teď nastala ideální doba je oživit. Oseníčko mělo být jakože kočičí tráva, ale Matyldu moc nezajímá, tak nám sem vnáší aspoň tu svěží zeleň. I přes Tomův přísný zákaz jsem vysela taky řeřichu. On nesnáší, jak páchne, ale já ji mám moc ráda na chleba s máslem, a taky že klíčí tak rychle. No, a na stůl svícen z bobulí břečťanu. Rychlovka za pár minut. Chce to jen talířek, vyšší svíci a břečťanové plody. Svíci položit doprostřed talíře, a pečlivě obskládat chomáčky kuliček. Hotovo. 

Uvidíme, zda vyrostou papriky a tulipán z cibulky, kterou jsme dostali jako upomínku na zářijové svatbě... Dneska prostě až po lokty v hlíně. Já se vám tak těším, až budu venku zase sbírat všelijaké byliny a zeleň! Každý rok si rozšířím repertoár o další přírodní dobrotu. Ať už se jedná o čajovou směs, likér nebo třeba pesto...

P.S.: Zkusím to ještě tady. Toužím po květinovém stolku. Po nějakém takovémhle. S rovnýma nohama, zkosené nechci. Výška kolem 70 - 80 cm. Vím, že se někomu musí zaručeně bez využití válet někde na půdě. Ale zatím mi to onen dotyčný nechce přiznat! Barva je jedno, upravím a ponatírám si dle představ. Jenom by teda nemusel být nutně prolezlý nějakou breberkou... Tak co? Za obraz či jinou protislužbu? Najdeš se, můj květinovostolkový dobrodinče?


8 komentářů:

  1. Péti, to je super nápad, dát klíčit osení už teď :) Zítra jdu na to. A na svícen asi taky. Muž touží po sněhu, ale já už taky vyhlížím sněženky. Ještěže Tě mám, moc díky za inspiraci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, oseníčko je super, za pár dní venku, náklady úplně mizivé, svěží zeleň na počkání:-). Zimu snáším vždycky těžko, ale letos se jara opravdu nemůžu dočkat... Já děkuju za milá slova! P.

      Vymazat
  2. Tak se stolečkem nepomůžu...já si koupila takový ten malý, co vypadá jak tác na rozkládacích nožkách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se moc líbí ty v odkazu, ale jsou dva, a to nepotřebuju. Nenajde-li se nějaký ten původní, asi taky půjdu do nového...;-). P.

      Vymazat
  3. http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/10186111/
    Ja rozmýšľam nad jeho väčším bračekom, mala ho aj Dita P. vo svojom byte:-)
    Mám kovový domček-skleník v budoári, ešte sme ho neprišróbovali, pre dcéru, často si kupuje čerstvú bazalku na varenie.
    Ja mám parenisko-teglíky z Lídla a semiačka bylín, idem tiež naklíčiť, len chodbu a práčovňu a kotolňu čaká zmena, tak s tým ešte čakám, parapety obsadil totiž pes:-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se budu muset smířit se šikmýma nohama...:-). Ale možná se ještě projdu po bazarech... My máme volný parapet jen v kuchyni, a to bohužel moc úzký, ale lepší než nic...;-). Ten kovový skleník z Ikea se mi líbí, ale nemám ho kam ubytovat... P.

      Vymazat
  4. Peti, já u tebe na fotce vidím bledě modrou konvičku s ouškem. Prosím odkud ji máš? Je fantastická. A ke stojanu...Koukala jsi se na inzeráty? Co třeba toto https://www.sbazar.cz/1711LC/detail/18788556-dve-bile-stolecky Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, tu jsem koupila kdysi v Ikea, ale teď je tam tuším jenom v černé... Už je to fakt pár let. Koukala, ale nenašla, tenhle vypadá zajímavě, díky! P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!