Kříž na hřbitově

úterý 20. srpna 2013
      Otevřela hřbitovní branku. Nevrzla, což bylo divné, protože hřbitovní branky vždycky vržou, no ne? Asi jen v noci. Ona vstupovala za jasného dne. Odvezla vozík s nářadím a květinami k hrobu pradědy Aloise. Rozhodla se využít chvilky, než se došourali, zaklesnutí jako vždy do sebe, babi s dědou.
      Když přišla k centrálnímu kříži, obešla jej, aby si ho mohla znovu pečlivě prohlédnout ze všech stran. Už je to pět let? Víc? Zkrátka dlouho, co se o něj zajímala. Potřebovala i jeho příběh zahrnout do své bakalářské práce. Lovila z archívů dávno zapomenuté události týkající se křížů z okolí, které pod nánosy času získaly patinu tajemství. Některé kříže spolupracovaly rády, jakoby dlouho čekaly na své znovuobjevení. Jiné zarytě mlčely a vydaly jen zlomeček toho, co mohly. Hřbitovního kříže jí zprvu bylo tak trochu líto. Byl oproti těm v polích vlastně docela nezajímavý. Jeho účel byl jasný -  stát na hřbitově. Žádná vražda na kterou by upomínal, žádná ve zdraví přečkaná živelná katastrofa. Tak k němu přimkla historii holešovských hřbitovů, ale už tehdy začala tušit, že smysl jeho existence je úplně jiný.
      On sám možná svůj neskutečný příběh nemá, ale co jich tu už staletí hlídá! Nazvala ho tehdy pastýřem, který obhlíží stádo křížků a pomníků nad jednotlivými hroby. Kolik osudů tu mezi nimi bloudí? Kolik životních křivd, lásek i bezmoci...? Oči jí sklouzly k rodinnému hrobu. I kolem něj krouží slova, věty, vzpomínky.
      Babi s dědou dorazili. Svým pomalým tempem se pustili do práce. Vždyť už dávno není kam spěchat... Ale je! Najednou měla pocit, že nesmí ztratit ani minutu. Proč se do toho nepustila už dávno? Křísila příběhy Thomaštíků a Jakubitzů, ale co její rodina? Čím začne? Který příběh vybere? Ten o prokletém domě. „Babi, pověz mi to o těch prohraných penězích...“

4 komentáře:

  1. piš dál,pusinko....MAT.

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm...docela zajimavý námět...čekám...co z toho vyleze....J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo, to já sama nevím, jestli z toho vůbec něco vyleze, ale díky za zájem, pokusím se navázat...:-). P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!