Inspirace nebo kradošení?

pondělí 13. března 2017
Dneska tak trochu bojuju sama se sebou... Vytvořila jsem motiv, který se mi moc líbí. Zamlouvá se mi, že je zase trochu jiný, než dělávám. Jsem nadšená, že jsem po půl roce konečně zaměstnala pastelky, které jsem dostala k svátku...  A vůbec, každá obměna stylu a náznak nové cesty je příjemný... Jenže... Musím se přiznat. Včerejší nedělní lenošení jsem strávila brouzdáním po stránkách úžasné ilustrátorky Felicity Saly. Neznala jsem ji, její web byl pro mě velký objev. Jsem z její práce upřímně unešená... Hodně mě zaujaly například ilustrované recepty... A jak jsem tak koukala na ty její nádherné obrázky, zachtělo se mi udělat něco podobného. Recept, obyčejné kuchyňské náčiní, samozřejmě vlastním stylem, a s jiným smyslem... Stejně ale pořád nevím, není to už moc? Víte, inspiraci člověk někde načerpat musí... Já strávím poměrně dost času tím, že vnímám, vstřebávám, promýšlím. Prohlížím si výtvory konkurence, nasávám atmosféru kreseb ostatních výtvarníků. Ono se mi to v hlavě vždycky nějak semele, a na papír pak vypustím něco svého a nového. Přímému kopírování a napodobování se samozřejmě vyhýbám jako čert kříži. Jednak je to pod mou úroveň, a taky to naštěstí nemám zapotřebí... Ale v tomhle případě, no, jsem trochu na vážkách... Co myslíte? Nenechala jsem se strhnout až moc? Čekám na verdikt... Protože jestli mě uchlácholíte, že jde o inspiraci, a nikoliv kradošení, tak už mám v hlavě svatební oznámení a plakát...


17 komentářů:

  1. Peti, to je báječný recept!!! Pokud seženu všechny ingredience, tak se do toho pustím :-) :-) :-) Hezké březnové dny, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to by se mělo vařit pravidelně, a v každé rodině...:-). Díky, Ivi! P.

      Vymazat
  2. Ja myslim, ze je to inspirace, ne kopirovani... ona neni jedina, kdo to dela, navic ma realne recepty a ty takove dusevni ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jo:-). Tak já se pustím do dalších kousků, protože se mi tenhle styl ohromně zamlouvá...:-). Děkuji! P.

      Vymazat
  3. Za mě jednoznačně inspirace a výsledek je úžasný! S chutí do toho :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juu, tak bezva! Zařadím do repertoáru, a moc ráda:). Děkuju! P.

      Vymazat
  4. Péťo, za mě jednoznačně inspirace. Tento typ ilustrací znám i od jiných autorů k jiným tématům. O něčem podobném jsem dokonce sama uvažovala u svých zahradních témat... .-) Ale líbí se mi moc - jak ta Tvá inspirace, tak Tvůj výstup :-) A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, děkuju moc. Hrozně ráda se do toho pustím, oživení práce je vždycky super:-). P.

      Vymazat
  5. Úplně v pohodě. Pěkná inspirace. Máte svůj rukopis Petro. Jděte do toho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za názor. Jsem moc ráda, že je můj styl rozpoznatelný, i když měním "polohy". Jdu do toho, a s chutí...:-). P.

      Vymazat
  6. Môžeš ísť touto cestou:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Péťo, když ono je to těžké - já mám pocit, že "všechno" už bylo vymyšleno a že je téměř nemožné přijít s něčím novým. A to platí téměř ve všech oblastech. Podle mě je důležité, aby člověk na chlup nekopíroval totožný motiv. To jsem teď zrovna viděla u jedné prodejkyně na fleru - její přáníčka někdo sprostě okopíroval a sebevědomě prodává! To mi přijde jako prasárna :(

    A musím říct, že toto se mi zamlouvá daleko více než tvá dosavadní tvorba, která mi přijde hodně specifická - ale to je asi o vkusu každého z nás. :) Tohle mi přijde takové svěží, mladistvé, má to šmrnc. Dovedu si představit třeba i krásné tematické plakáty do kuchyně s nějakým hezkým textem. A řekla bych, že by to mohlo mít úspěch :)

    Ať se daří!
    Silvi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvi, jsem ráda, že jsem našla novou linii, vždycky je to velmi osvěžující... Mám jen trochu strach, aby to nedopadlo "každý pes, jiná ves":-).

      Všimla jsem si, že vyznáváš trochu jiný styl. Já u výtvarníků oceňuji právě onu specifičnost, když koukneš, a hned víš. Autorský nezaměnitelný rukopis, to je to, čeho si vážím. Připadá mi, že když je tvorba hodně grafická a decentní, není až tolik rozpoznatelná... Ale víš co, možná zbytečně míchám dohromady oblast umění, užitného umění, a grafiky...;-).

      P.

      Vymazat
    2. Jo, a každopádně děkuju moc za tak dlouhý vzkaz! To je to, co mi někdo dost chybí, zpětná vazba. A možnost podívat se na věc jinýma očima...;-). P.

      Vymazat
    3. Ty si práva tou svojou neopakovateľnou (mňa oslovujúcou, zasahujúcou) špecifickosťou....tento nápad sa týka len motívu, nie štýlu, alebo rukopisu....:-):-)

      Vymazat
    4. Ale ano, je to trošku krok jinam, ale to nevadí, rozmanitost je fajn:-). A děkuju moc, Ali:-* P.

      Vymazat

Děkuji za komentář!