Po cestovním startu prázdnin teď zase na chvíli doma. Takže kusy roztodivné. O Vánocích vám dám koštnout, jak se likéry povedly, jo? Jestli teda do té doby vydrží... Ořechovku dělám poprvé, tudíž vám nemůžu nabídnout ověřený recept, ale likér z bílého rybízu je u nás tuze oblíbený.
Zhruba půl kila bílého rybízu, obraného ze šťopek a omytého, zasypu 300 gramy třtinového cukru. Všechny recepty sice říkají, že kolik rybízu, tolik cukru, ale my raději méně sladký. No a pak už se k tomu přihodí jen na kousky nakrájený zázvor (přiměřeně), celá skořice (dva špalky), badyán (dvě hvězdičky), pomerančová a citronová kúra (přiměřeně), špetka kardamonu, vanilkový lusk rozkrojený napůl, a všechno se to zalije litrem vodky. Může být i domácí pálenka, ale té mi přijde škoda. Rum raději jen na ovoňání. Po třech týdnech rybíz pomačkat šťouchadlem na brambory a nechat ležet další tři týdny. Po této době přes husté sítko nebo látku scedit do lahve. Já mám ráda, když se do likéru přepasíruje i trocha dužiny, Tom má raději likér čistý.
Tož na zdraví!
Škoda, že na fotce není vidět i ten zázvor, abych věděla, kolik je "přiměřeně" :-). Ale i tak vyzkouším. Hezké dny, HanaL.
OdpovědětVymazatPodle chuti, já ho tak taky pokaždé hodím jiné množství:-). Předloni byl likér více skořicový, loni více badyánový, prostě jak mi sypne ruka:-). Tak ať se povede! P.
VymazatDíky moc za tip na rybízový likér. Každý rok máme hodně bílého rybízu a pokaždé řeším, co s ním. Dělala jsem marmeládu (i pruhatou, kdy jsem střídala ve skleničce marmeládu z bílého a červeného rybízu), pečený čaj, zamrazila... ale likér mě nepadl :-)
OdpovědětVymazatA já zase dělám jenom likér...:-). Na více nemám ovoce... Ovšem taková marmoška z bílého rybízu může být velmi dobrá! P.
Vymazat